Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panaman tietovuoto: Suomalaisnimiä julki avoimessa hakukoneessa

Ainakin 40 suomalaisella ihmisellä ja sadalla yhtiöllä yhteys panamalaiseen Mossack Fonsecaan.

Talous
 
Carlos Jasso / Reuters
Mossack Fonsecan asianajotoimisto Panamassa.
Mossack Fonsecan asianajotoimisto Panamassa. Kuva: Carlos Jasso / Reuters
Tästä on kyse

Maailman mittavin tietovuoto

 Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta.

 Sadat toimittajat kymmenistä maista ovat tutkineet asiakirjoja. Yleisradio on ainoa suomalaisviestin, jolla on ollut aineisto käytössään.

  Toimittajajärjestö ICIJ julkisti maanantaina osan vuototiedoista osoitteessa www.icij.org. Hakukoneessa on perustietoja muttei varsinaisia dokumentteja, kuten sähköposteja, passikopioita ja sopimuksia.

Suomalaisten ihmisten ja yritysten Panama-yhteyksiä selvittäneet ovat saaneet lisää tietoa maanantaina. Kansainvälinen tutkivien journalistien järjestö ICIJ julkisti illalla hakukoneen, jossa on noin 200 000 ihmisen tai yrityksen nimeä.

Suomalaisten osuus asianajotoimisto Mossack Fonsecan liiketoiminnasta näyttää odotetusti varsin pieneltä. Nopean selvityksen mukaan illalla julkistetussa aineistossa on noin 40 suomalaista ihmistä ja noin sata sellaista yhtiöitä, joilla on tai on ollut yhteys Suomeen.

Suomalaisten osuus hakukoneen osumista on siis noin 0,1 prosenttia.

Pienestä määrästä huolimatta joukossa on kiinnostavia nimiä. Monet heistä ovat yrittäjiä, jotka ovat perustaneet hallintayhtiöitä vielä 2010-luvulla.

Henkilönimissä korostuu myös asianajo- tai lakiasiantoimintaa harjoittavien osuus. Juristien osaamiselle on ollut käyttöä, kun heidän asiakkaansa ovat perustaneet hallintayhtiöitä Panaman kautta erilaisiin veroparatiiseihin. Suomalaiset ovat omistaneet yhtiöitä muun muassa Bahamalla, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Seychelleillä ja Tyynen valtameren pikkusaarella Niuella.

Panaman papereissa esiintyy usein lakimies Esa Wuorenpää. Wuorenpään mukaan hän välitti asiakkailleen tiedot hallintayhtiöistä, eikä ollut perillä omistajien verosuunnittelusta.

”En ole näille asiakkaille veroilmoituksia tekevä juristi”, Wuorenpää sanoo.

Wuorenpään mukaan hallintayhtiöiden perustaminen ulkomaille oli tavallaan muotia ennen vuoden 1995 väliyhteisölakia, jonka jälkeen niiden perustaminen ei ollut enää hänen mukaan järkevää.

”Se oli muotia silloin. Niitä perustettiin, koska kaverillakin oli”, Wuorenpää kertoo.

Wuorenpään mukaan hän ei markkinoinut yhtiöitä asiakkailleen.

”Näitähän ei hirveästi suunniteltu. Ihminen tuli, esitin hänelle nimilistan ja hän laittoi peukalonsa siihen, että tuon niminen yhtiö. Sitten otettiin paperit ja sanottiin näkemiin.”

Ulkomainen hallintayhtiö oli Wuorenpään mukaan suosittu, koska sellaisen perustaminen oli halvempaa ja nopeampaa kuin suomalaisen varainhoitoyhtiön.

”Suomen kaupparekisterissä se saattoi kestää kolme neljä viikkoa, mutta tällaisen yhtiön sai muutamassa tunnissa.”

Wuorenpään mukaan osakepääomaksi saattoi riittää 1 500 Yhdysvaltain dollaria.

”Joukossa oli yllättävänkin tavallisia ihmisiä.”

Tuolloisen lainsäädännön mukaan yhtiön omistajan piti ilmoittaa verottajalle osuutensa arvo. ”Jos laitoit yhtiöön rahaa tai lainasit yhtiölle rahaa, se olisi pitänyt myös ilmoittaa verottajalle.”

Myös liikemies Kimmo Vesander myi asiakkailleen valmisyhtiöitä, jotka Mossack Fonseca perusti Panamaan. Myös Vesanderin mukaan toiminta loppui vuonna 1995, jolloin Suomessa tuli voimaan väliyhtiölaki.

”Asiakkaina oli sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, ei ole enää nimet päässä. Mutta toiminta jäi sinne 90-luvun alkupuolelle.”

Vesanderin tuolloin osittain omistama Vesmark-niminen yhtiö palveli muun muassa venäläisiä asiakkaita.

”Siihen aikaan Venäjä aukesi ja rupesi järjestäytymään yhteiskuntana. Silloin tehtiin hyvin paljon trading-kauppaa Venäjälle.” Vesander sanoo, ettei hän ole 1990-luvun jälkeen ollut tekemisissä Mossack Fonsecan kanssa.

”Emme ole syyllistyneet mihinkään laittomuuksiin. Täytyy ottaa huomioon, missä maailmassa ollaan silloin toimittu.”

Panama-papereista löytyy yksi laittomuuksiin syyllistynyt entinen asianajaja. Kuolinpesän kavalluksesta ehdottomaan vankeuteen 1990-luvulla tuomittu juristi perusti myöhemmin hallintayhtiön Bahamalle.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut entistä asianajajaa kommentoimaan hallintayhtiön perustamista.

 

Tilintarkastajalla oli hallintayhtiö Seychelleillä

Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja Reino Hyytiäinen kertoo, että hän perusti aikoinaan hallintayhtiön pankin ehdotuksesta.

”Minulla oli sellainen pieni 50 000 euron osakesalkku, ja osakkeet olivat vähän aikaa sijoitettuna seychelliläisessä Daiko Inc. -yhtiössä.”

Maanantaina julkistetun ICIJ:n tietokannan mukaan järjestely tapahtui luxemburgilaisen KV Associates -yhtiön ja Mossack Fonsecan kautta vuonna 2009.

KV Associates kertoo tarjoavansa ehdottoman luottamuksellista vero- ja sijoitusneuvontaa. Samalla yhtiöllä on pari muutakin yksityistä suomalaista asiakasta, joiden omistukset on ketjutettu Seychelleille.

”Alkoi maistua kummalta tämä koko ratkaisu, joten purin sen järjestelyn kauan sitten.”

Hyytiäisen mukaan pankin suosituksen taustalla oli pankkisalaisuuden aukeaminen. Muistiko hän itse ilmoittaa kaiken tarvittavan verottajalle?

”Enpä tainnut, sillä summat olivat pieniä ja luultavasti kuluja oli enemmän kuin tuottoja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat