Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia nousi taas alansa huipulle – liikevoitto hieman odotuksia heikompi

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liikevaihto oli alkuvuonna ensi kertaa historiassa yhtä suuri kuin sen pääkilpailijan Ericssonin.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa.
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liikevaihto oli alkuvuonna ensi kertaa historiassa yhtä suuri kuin sen pääkilpailijan Ericssonin. Verkkolaitteissa Ericsson on ollut vuosikausia maailman suurin yhtiö.

Nokian liikevaihto oli 5,603 miljardia euroa euroa ja Ericssonin 5,598 miljardia euroa. Pyöristettynä yhtiöiden liikevaihdot olivat siis yhtä suuret. Nokian liikevaihtoa kasvatti ranskalaisen Alcatel-Lucentin tuloksen raportointi ensi kerran osana Nokian osavuosikatsausta.

Uutistoimisto Reutersin 21 analyytikon ennakkokyselyssä mediaaniennuste Nokian liikevaihdosta oli 5,8 miljardia euroa. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua.

Nokian liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 345 miljoonaa euroa, mikä oli hieman sijoittajien odotuksia pienempi. Reutersin kyselyssä mediaaniennuste liikevoitosta oli 363 miljoonaa euroa. Liikevoitto kuitenkin kasvoi 25 prosenttia alkuvuoteen 2015 verrattuna.

Ericssonin liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli alkuvuonna 439 miljoonaa euroa. Kannattavuudessa Nokia siis hävisi Ericssonille.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ilmoittaa olevansa tyytyväinen kannattavuuden vakaaseen kehittymiseen.

”Liikevaihdon lasku oli pettymys, mutta se johtui suurelta osin Mobile Networks -liiketoimintaryhmästä, jonka markkinaympäristön haastavuus ei ole yllätys. Mainitsimmekin vuoden 2015 viimeisen neljänneksen katsauksemme yhteydessä, että arvioimme markkinoiden taantuvan jonkin verran vuonna 2016 mobiiliverkkojen markkinoilla, ja tämä arvio säilyy ennallaan”, Suri sanoo osavuosikatsauksessa.

Nokia arvioi, että verkkoliiketoiminnan liikevoiton osuus liikevaihdosta on tänä vuonna yli seitsemän prosenttia. Alkuvuonna se oli 6,5 prosenttia. Liikevoittoprosentti on yksi yrityksen kannattavuuden mittareista.

Sijoittajia Nokian tulos ei kuitenkaan vakuuttanut, sillä yhtiön osake laski tiistaina Helsingin pörssissä 7,2 prosenttia. Yhden osakkeen hinta oli kaupankäynnin päättyessä 4,65 euroa.

Alkuvuonna Nokian liikevaihto väheni eniten Yhdysvalloissa sekä Lähi-idän ja Afrikan alueella.

Yhdysvalloissa liikevaihto supistui vuoden 2015 tammi–maaliskuusta 17 prosenttia 1,6 miljardiin euroon. Lähi-idän ja Afrikan alueella liikevaihto supistui vertailuajanjaksolla 11 prosenttia 393 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi alkuvuonna ainoastaan Latinalaisessa Amerikassa, joka on Nokian pienin markkina-alue.

Nokian nettokassa oli maaliskuun lopussa 8,2 miljardia euroa. Nettokassa tarkoittaa kassavaroja ja nopeasti käteiseksi muutettavia arvopapereita, joista on vähennetty korolliset velat.

Nokia myi huhtikuun lopussa 2014 tappiollisen matkapuhelinliiketoimintansa ohjelmistoyhtiö Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Sen jälkeen yhtiö on keskittynyt verkkolaitteisiin ja teleoperaattoreille myytäviin palveluihin.

Huhtikuussa 2015 Nokia ilmoitti ostavansa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla. Kauppa suoritetaan osakevaihtona. Yli 90 prosenttia Alcatel-Lucentin osakkeenomistajista on jo vaihtanut osakkeensa Nokian osakkeisiin.

”Olen lisäksi tyytyväinen siihen, että asiakkaamme, mukaan lukien entisen Alcatel-Lucentin asiakkaat, osoittavat edelleen meille vahvaa tukeaan. Keskitymme nyt hyödyntämään näitä mahdollisuuksia vahvistamalla myyntiämme ja tuomalla ainutlaatuisia innovaatioita nopeasti markkinoille, mistä esimerkkinä äskettäin julkistettu 5g-valmis AirScale verkkolaitetuoteperhe”, toimitusjohtaja Suri sanoo osavuosikatsauksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat