Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akava esittää itsensätyöllistäjille uutta työttömyysturvaa – väliinputoajille vakuutuksella lisäsuojaa

Akava: Välillä yrittäjänä ja välillä palkansaajana olevien asemaa tulisi parantaa vapaaehtoisella vakuutuksella ja lakimuutoksella

Talous
 

Akava esittää yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien työttömyysturvan kehittämiseksi uutta mallia, jossa yksinyrittäjät voisivat vakuutuksen avulla paremmin suojautua työn väliaikaiselta loppumiselta eikä heidän tarvitsisi pelätä väliinputoamista.

”Itsensätyöllistäjät voivat toimia välillä yrittäjinä ja toisaalla palkansaajina. He saattavat pudota työnteon eri muotojen välissä harmaalle alueelle ja jäädä ilman toimeentuloa tai työttömyysturvaa”, Akava muistuttaa tiistaina lähettämässä tiedotteessa.

”Erityisen nopeasti turvaa tarvitsevat ne ihmiset, joiden yrittäjätulo jää hyvin pieneksi. Hallitus haluaa tietoisesti lisätä yksinyrittäjien määrää, joten olisi vastuullista parantaa samalla heidän turvaverkkojaan”, Akavan asiantuntija Katja Veirto sanoo tiedotteessa.

Itsensätyöllistäjien määrä on Akavan mukaan lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun alusta. Tällä hetkellä he voivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta vain joko palkansaaja- tai yrittäjätulojen perusteella.

Tämä voi Akavan mukaan helposti johtaa siihen, että yksinyrittäjä, freelancer, itsensätyöllistäjä tai apurahalla työskentelevä voi ilman työtä eli seuraavaa keikkaa jäädessään pudota kokonaan työttömyysturvan ulkopuolelle.

Akavan yhdistelmävakuutusmallissa freelancerit voisivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta sekä palkansaaja- että toimeksiantotyöstä.

Lisävakuutus hankittaisiin työttömyyskassasta vapaaehtoisena yksinyrittäjänä tai toimeksiannolla tehtävää työtä varten.

”Yhdistelmävakuutuksella voisi vakuuttaa tulot, jotka jäävät pienemmäksi kuin yrittäjien työttömyysturvan ehtona oleva summa, nykyään 12  420 euroa vuodessa”, Akava ehdottaa.

”Oikeus työttömyysturvaan eli työssäoloehto kertyisi palkka- ja yrittäjätyön perusteella yhtä aikaa. Työssäoloehtoa kerryttäisi palkansaajien työssäoloehdon (18 tuntia/viikko) rinnalla vähintään 273,26 euron viikkotulo yrittäjä- tai toimeksiantotyöstä.”

Akavan mukaan yhdistelmävakuutuksen voi toteuttaa helposti nykyistä työttömyysturvalakia muuttamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat