Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea nimitti laillisuusjohtajaksi Irlannin pankkikriisin setvijän

Edellinen vastuullisuusjohtaja sai potkut tammikuussa.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Nordeaa on viime aikoiona koetellut veroparatiisiskandaali.
Nordeaa on viime aikoiona koetellut veroparatiisiskandaali. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Veroparatiisiskandaalissa rypevä Nordea on nimittänyt uudeksi toiminnan laillisuudesta ja säännöstenmukaisuudesta vastaavaksi johtajaksi britti Matthew Elderfieldin.

Elderfield tulee Nordeaan Lloyds-pankista, jossa hän vastasi maailmanlaajuisesti pankkikonsernin toiminnan laillisuudesta. Sitä ennen hän on toiminut erilaisissa kansainvälisissä pankkivalvontatehtävissä, muun muassa Irlannin pankkivalvonnan vetäjänä läpi Irlannin pahimpien pankkikriisivuosien eli 2010–2013.

Edelliselle laillisuusvalvojalle Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull antoi potkut tammikuussa näkemyserojen vuoksi.

”Nordean tavoitteena on olla toimialan paras säännösten ja viranomaisvaatimusten noudattamisessa. Jotta voimme saavuttaa tämän tavoitteen, meidän on pidettävä huolta siitä, että pankissa on jatkossakin vahva riskienhallinta- ja compliance-kulttuuri. Siitä on tehtävä keskeinen osa liiketoimintamalliamme”, von Koskull sanoo tiedotteessa.

Nordean johto on saanut viime viikkoina selitellä pankin suhtautumista laillisuusasioihin, kun niin sanotuista Panaman papereista paljastui, että pankki oli auttanut asiakkaitaan perustamaan peiteyhtiöitä ainakin Panamaan. Pankki sanoi muuttaneensa toimintatapojaan jo vuonna 2009.

Viikko sitten Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n ohjelma Uppdrag Granskning (UG) paljasti Panama-dokumenttien perusteella, että Nordean jatkoi pitkään vuoden 2009 jälkeenkin yhteistyötä panamalaisen Mossack Fonseca -asianajotoimiston kanssa.

Asiakirjojen mukaan yli 100 Nordean välittämää peiteyhtiötä oli toiminnassa vielä viime vuonna. Nordean mukaan se on vuodesta 2009 lähtien pyrkinyt varmistamaan, että peiteyhtiöitäkin käyttävät asiakkaat maksavat veronsa.

Peiteyhtiöiden perustaminen tai omistaminen ei ole laitonta. Verotettavien tulojen ilmoittamatta jättäminen tai siinä avustaminen voi kuitenkin olla rikos.

Pankki tekee nyt sisäistä selvitystä toimintatavoista sen varallisuudenhoitoyksiköissä. Sen on tarkoitus valmistua kesän aikana. Pankin mukaan veroparatiisiyhtiöiden perustamiselle voi olla muitakin syitä kuin verojen välttäminen.

UG-ohjelman haastattelemien asiakkaiden mukaan kuoriyhtiön perustamisen syynä oli kuitenkin yksinomaan juuri laiton veronkierto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat