Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean uudeksi laillisuuspomoksi pankkikriisin setvijä

Edellinen vastuullisuusjohtaja sai potkut tammikuussa

Talous
 
Jason Alden / Bloomberg
Matthew Elderfield johti Irlannin pankkivalvontaa kriisivuosina.
Matthew Elderfield johti Irlannin pankkivalvontaa kriisivuosina. Kuva: Jason Alden / Bloomberg

Veroparatiisiskandaalissa rypevä Nordea on nimittänyt uudeksi toiminnan laillisuudesta ja säännöstenmukaisuudesta vastaavaksi johtajaksi britti Matthew Elderfieldin. Hänestä tulee samalla Nordean johtokunnan jäsen.

Elderfield tulee Nordeaan Lloyds-pankista, jossa hän on vastannut maailmanlaajuisesti samoista asioista kuin mitä hän Nordeassa tekee.

Elderfield on raskaan sarjan pankkivalvonta-asiantuntija. Hän on toiminut erilaisissa kansainvälisissä pankkivalvontatehtävissä, muun muassa Irlannin pankkivalvonnan vetäjänä läpi Irlannin pahimpien pankkikriisivuosien 2010–2013.

Edelliselle laillisuusjohtajalle Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull antoi potkut tammikuussa näkemyserojen vuoksi.

”Nordean tavoitteena on olla toimialan paras säännösten ja viranomaisvaatimusten noudattamisessa. Jotta voimme saavuttaa tämän tavoitteen, meidän on pidettävä huolta siitä, että pankissa on jatkossakin vahva riskienhallinta- ja compliance-kulttuuri. Siitä on tehtävä keskeinen osa liiketoimintamalliamme”, von Koskull sanoo tiedotteessa.

Nordean johto on saanut viime viikkoina selitellä pankin suhtautumista laillisuusasioihin, kun niin sanotuista Panaman papereista paljastui, että pankki oli auttanut asiakkaitaan perustamaan peiteyhtiöitä ainakin Panamaan. Pankki sanoi muuttaneensa toimintatapojaan jo vuonna 2009.

Viikko sitten Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n ohjelma Uppdrag Granskning (UG) paljasti Panama-dokumenttien perusteella, että Nordea jatkoi pitkään vuoden 2009 jälkeenkin yhteistyötä panamalaisen Mossack Fonseca -asianajotoimiston kanssa.

Ohjelman mukaan yli 100 Nordean välittämää peiteyhtiötä oli toiminnassa vielä viime vuonna. Nordean mukaan se on vuodesta 2009 lähtien pyrkinyt varmistamaan, että peiteyhtiöitäkin käyttävät asiakkaat maksavat verot.

Peiteyhtiöiden perustaminen tai omistaminen ei ole laitonta. Verotettavien tulojen ilmoittamatta jättäminen tai siinä avustaminen voi kuitenkin olla rikos.

UG-ohjelman haastattelemien asiakkaiden mukaan kuoriyhtiön perustamisen syynä oli yksinomaan veronkierto.

Pankki tekee nyt sisäistä selvitystä toimintatavoista sen varallisuudenhoitoyksiköissä. Selvityksen on tarkoitus valmistua kesän aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat