Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityskylässä oppii taloutta pelien avulla

Professori: ”Talousasioita voi opettaa menestyksellisesti jo alakoululaisille.”

Talous
 
Sami Kero / HS
Lauri Okkonen (vas.), Noora Vehmala ja Topias Kivilahti opettelivat talousasioita roolipelin avulla Tikkurilan Yrityskylässä tammikuussa.
Lauri Okkonen (vas.), Noora Vehmala ja Topias Kivilahti opettelivat talousasioita roolipelin avulla Tikkurilan Yrityskylässä tammikuussa. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Kaksi esimerkkiä

 Mikä on arvonlisävero?

a) Kulutusvero, joka maksetaan tavaran tai palvelun hankinnan yhteydessä b) Erityisen arvokkaille tuotteille määrätty lisävero c) Palkasta maksettava vero d) En tiedä. Oikean vastauksen (a) tiesi ennen kurssia 28,5 prosenttia ja sen jälkeen 45,1 prosenttia.

 Mikä on osuuskunta?

a) Mikä tahansa työyhteisö b) Eräs yritysmuoto c) Vapaaehtoistyön muoto d) En tiedä. Oikean vastauksen (b) tiesi ennen kurssia 29,3 prosenttia ja sen jälkeen 34,8 prosenttia.

Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n suunnittelema Yrityskylä parantaa tuntuvasti koululaisten talousosaamista. Tuoreen tutkimuksen mukaan Yrityskylissä hyödynnettävät pelit tuovat oppimiseen kaivattua käytännönläheisyyttä.

”Tulokset osoittavat, että talousasioita on mahdollista opettaa menestyksellisesti jo alakoululaisille. Taloudellinen lukutaito olisikin syytä oppia mahdollisimman varhain”, sanoo tutkimuksen tehnyt Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tulokset julkistettiin tiistaina.

Nykyisin taloustietoa opetetaan pääasiassa vasta peruskoulun yläluokilla, mutta ensi syksynä uusien opetussuunnitelmien myötä ja osana yhteiskuntaoppia talousasiat ovat enemmän esillä jo neljännellä luokalla. Yrityskylätoiminta taas on suunnattu kuudesluokkalaisille.

Yrityskylät ovat olleet käytössä vuodesta 2010 lähtien. Oppilaat viettävät päivän yrityksen toimintaa simuloivassa oppimisympäristössä, jossa opetellaan yritystaitoja pelin avulla. Osa oppilaista on toimitusjohtajia ja osa työntekijöitä tai kuluttajia.

Lisäksi tunteja pidetään tavallisessa koululuokassa. Mukana on ollut yli 160 000 kuudesluokkalaista. Toiminta on laajentunut nyttemmin myös yhdeksäsluokkalaisiin.

Tutkimusaineisto kerättiin lukuvuoden 2014–2015 aikana 46 koulusta, jotka sijaitsevat Helsingissä, Joensuussa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Seinäjoella. Alku- ja loppukyselyyn osallistui noin 900 oppilasta.

Kuudesluokkalaisten tietämys talousasioista parani ohjelmaan osallistumisen aikana noin 17 prosenttia. Etenkin ymmärrys korosta, yrityksen voitosta ja kilpailun vaikutuksesta hinnoitteluun lisääntyi sekä pojilla että tytöillä.

Taloustietoa mitattiin 20 monivalintakysymyksellä, joista vaikeimmaksi osoittautui ensimmäinen: Mistä raha syntyy?

Vain 11 prosenttia valitsi oikean vaihtoehdon ennen kurssia ja sen jälkeen 17 prosenttia: Pankkien ja niiden asiakkaiden vuorovaikutuksessa. Muut vaihtoehdot olivat valtiovarainministeriössä ja setelipainossa.

Hankaliksi osoittautuivat myös kysymykset arvonlisäverosta ja yhteisöverosta.

Yrityskyläkokemus nosti myös hieman kiinnostusta säästämiseen. ”Oppilaat kokivat oppivansa oman talouden hoitamisen ja työelämän kannalta hyödyllisiä taitoja”, Kalmi sanoo ja kannustaa myös vanhempia keskustelemaan raha-asioista ja avaamaan oman pankkitilin lapselle. Tili on konkreettinen kannustaja säästämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat