Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verosuunnittelun takia ryvettynyt Mehiläinen vakuuttaa nyt tunnollisuuttaan

Terveysyhtiöt kantavat huolta maineestaan, kun miljardimarkkinat avaava terveysuudistus lähenee.

Talous
 
Sara Aaltio / HS
Mediverkon perustajiin kuuluva Janne-Olli Järvenpää tuli Mehiläisen toimitusjohtajaksi viime vuoden helmikuussa.
Mediverkon perustajiin kuuluva Janne-Olli Järvenpää tuli Mehiläisen toimitusjohtajaksi viime vuoden helmikuussa. Kuva: Sara Aaltio / HS

Terveysyhtiöillä on kova tarve tehdä itsestään salonkikelpoisia, kun sosiaali- ja terveysuudistus on avaamassa yksityisille yrityksille jopa miljardien eurojen markkinat.

Verosuunnittelun takia ryvettynyt Mehiläinen haluaa nyt vakuuttaa, että alan suurin yritys on tätä nykyä tunnollinen veronmaksaja eikä ärhäkkä verotuksen porsaanreikien etsijä.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoo olevansa turhautunut, että yhtiö yhdistyy yhä verosuunnitteluun.

”Jos katsoo Mehiläistä, niin me emme alkuunkaan sovi esimerkiksi”, Järvenpää sanoo.

Mehiläisen maine sai kolhuja vuosikymmenen alkupuolella, kun yhtiö maksoi kymmenien miljoonien eurojen voitoista vain vähän yhteisöveroja.

Maine elää yhä. Espoossa huolestuttiin hiljan, kun Mehiläinen osti Mediverkon ja samalla kaksi terveysasemaa Espoossa. Kun asemat ulkoistettiin, niitä hoitamaan etsittiin nimenomaan yhteiskuntavastuullista toimijaa.

Järvenpään mukaan takavuosina käyty verokeskustelu oli äärimmäisen tärkeää, ja sen jälkeen yhtiö on muuttanut toimintaansa tyystin. Mehiläinen on irrotettu ruotsalaisesta emoyhtiöstään, ja yhtiön toimitusjohtaja sekä hallitus ovat vaihtuneet.

Yhtiöllä on uusia omistajia, kuten eläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Isoja omistajia ovat yhä kansainväliset pääomasijoittajat.

Tilinpäätöksen perusteella Mehiläinen näyttää maksavan veroja normaalisti.

Yhtiö teki viime vuonna liikevoittoa 22,8 miljoonaa euroa. Verotettava tulos oli 19,2 miljoonaa, ja yhteisöveroja Mehiläinen kertoo maksaneensa 3,8 miljoonaa.

Verotettavaa tulosta pienensivät Mehiläisen maksamat yli 14 miljoonan euron korot. Kansainvälisissä yrityksissä korkojen maksaminen konsernin ulkomaisille osille on ollut perinteinen tapa vältellä veroja, mutta Järvenpään mukaan lainat ovat pitkälti normaaleja pankkilainoja.

Mehiläinen väittää maksavansa enemmän veroja kuin monet kilpailijat. Terveys- ja sosiaalipalveluja tuottavien yhtiöiden veronmaksua ei ole kuitenkaan helppo vertailla, sillä yritysrakenteet voivat olla monimutkaisia.

Alan toinen suuri yritys Attendo kertoo maksaneensa yhteisöveroja vuonna 2014 kuusi miljoonaa euroa. Pörssiyhtiö Pihlajalinna teki viime vuonna 3,6 miljoonan liikevoiton, 1,3 miljoonan euron tuloksen ennen veroja ja maksoi voitosta 0,1 miljoonan euron verot.

Mehiläiselle ja kumppaneille maine huonona veronmaksajana voi käydä kalliiksi.

Hallitus yrittää saada aikaan sosiaali- ja terveysuudistuksen, joka nostaisi yksityiset yritykset tasavertaiseen asemaan julkisten palvelujen tuottajina. Erityisesti vasemmistopuolueissa on oltu huolissaan, alkavatko veronmaksajien eurot valua uudistuksen takia yritysten omistajien kautta veroparatiiseihin.

Terveysyritysten perinteinen liiketoiminta eli palvelujen tarjoaminen omia rahojaan käyttäville asiakkaille on hiipunut Suomen taloustaantuman ja yhteiskunnan maksamien Kela-korvausten pienenemisen takia. Jos yritykset kelpaavat sote-uudistuksen jälkeen julkisten palvelujen tuottajiksi, niille avautuu iso uusi markkina.

”Me näemme huikeita mahdollisuuksia”, Järvenpää sanoo.

Yksityiset yritykset tuottavat julkisia palveluita, järjestävät työterveyshuoltoa ja hoitavat yksityisasiakkaita yhteensä noin kuudella miljardilla eurolla vuodessa. Mehiläisen osuus oli tästä viime vuonna hieman yli 500 miljoonaa euroa.

Tulevina vuosina yritysten potti kasvaa Järvenpään mukaan merkittävästi, koska yritykset voivat hänen mielestään vastata paremmin ihmisten muuttuviin tarpeisiin.

”Uskon, että se ainakin kaksinkertaistuu”, Järvenpää kertoo.

”Firmat ovat niin paljon ketterämpiä ja joustavampia. Meillä on valtavat kannustimet voittaa asiakkaita ja toimia kustannustehokkaasti.”

Järvenpää uskoo, että pitkällä aikavälillä yksityiset yritykset voisivat hoitaa noin puolet kaikista sosiaali- ja terveyspalveluista. Tätä nykyä palveluja tuotetaan vuosittain pitkälti yli 20 miljardilla eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat