Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia nousi taas kärkeen

Liikevaihto oli alkuvuonna ensi kertaa historiassa yhtä suuri kuin sen pääkilpailijan Ericssonin.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa.
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori Karamalmilla Espoossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistava Nokia saavutti alkuvuonna historiallisen merkkipaalun, vaikka tulos ei vastannut sijoittajien ennakko-odotuksia.

Nokian osake vajosi Helsingin pörssissä yli seitsemän prosenttia, koska yhtiön arvio liiketoiminnan kehittymisestä tänä vuonna oli varovainen.

Historiallista oli kuitenkin se, että Nokia kasvoi alkuvuonna liikevaihdolla mitattuna yhtä suureksi kuin sen pääkilpailija Ericsson. Matkapuhelinverkkojen markkinaosuudessa Ericsson on todennäköisesti hieman Nokiaa edellä.

Ruotsalainen yhtiö hallinnut verkkolaitteiden markkinoita useilla eri mittareilla vuosikausia. Nokian liikevaihdon lisääntyminen johtuu puolestaan siitä, että Alcatel-Lucentin tulos raportoitiin tammi–maaliskuun osavuosikatsauksessa ensi kerran osana Nokian tulosta.

Nokian ja Alcatelin-Lucentin yhteenlaskettu liikevaihto kuitenkin supistui yhdeksän prosenttia siitä, mitä se oli takautuvasti laskettuna alkuvuonna 2015. Liikevaihdon pieneneminen sijoittajien odotuksia enemmän oli todennäköisesti toinen yksi syy siihen, miksi Nokian osake halpeni voimakkaasti.

Ericssonin huhtikuun lopussa julkaisema osavuosikatsaus oli suuri pettymys. Nokian odotuksia huonompi tulos saattoi lisätä entisestään sijoittajien epäilyjä verkkolaitemarkkinoiden kehittymisestä. Myös Ericssonin osake halpeni tiistaina Tukholman pörssissä.

”Liikevaihto supistui nimenomaan matkapuhelinverkoissa. Jos katsotaan kaikkea muuta verkkoliiketoimintaa, liikevaihtomme kasvoi. Kiinteissä verkossa liikevaihto kasvoi 13 prosenttia”, talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila sanoo.

Nokian liikevaihto oli alkuvuonna noin 200 miljoonaa euroa ennakko-odotuksia pienempi. Liikevaihdon supistuminen sinänsä ei ollut varsinainen yllätys, koska Nokia vihjasi siitä jo edellisessä osavuosikatsauksessaan.

Ihamuotila ei ole liikevaihdon kehittymisestä erityisen huolissaan.

”Siihen vaikuttaa jonkin verran integraatio Alcatel-Lucentin kanssa, mutta tilapäisesti. Asiakkaat, jotka ovat aikaisemmin olleet vain Alcatel-Lucentin asiakkaita, ovat saattaneet lykätä investointejaan odottaakseen integraation etenemistä ja tuotteidemme yhdistämistä.”

Kannattavuudessa Nokia oli alkuvuonna pitkästä aikaa Ericssonia heikompi.

Nokian liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 345 miljoonaa euroa, mikä oli 25 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla. Ericssonin liikevoitto oli 93 miljoonaa euroa Nokiaa suurempi.

Nokian näkökulmasta myönteisenä voi pitää sitä, että Alcatel-Lucentin liittäminen osaksi Nokiaa on sujunut ilmeisen hyvin. Nokia kasvatti osavuosikatsauksessaan arviotaan yhdistymisestä saavutettavista hyödyistä.

Aikaisempi arvio synergiaeduista oli 900 miljoonaa euroa vuonna 2018, uusi arvio yli 900 miljoonaa euroa. Synergia tarkoittaa yhteisvaikutusta, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

”On tärkeä huomata, että emme ole hävinneet markkinaosuutta emmekä asemaamme markkinoilla. Käsityksemme mukaan meillä on suurin markkinaosuus neljännen sukupolven matkapuhelinverkoissa.”

Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikka on se, mihin teleoperaattorit nykyisin eniten sijoittavat kuluttajien halutessa yhä nopeampia tiedonsiirtoyhteyksiä.

Varovaista tulevaisuuden ennustetta Ihamuotila perustelee sillä, että kahden suuryhtiön yhdistämisen takia tulevaisuutta on poikkeuksellisen vaikea arvioida.

”Tämä on meille vielä suuri integraation vuosi. Vaikka näkyvyys tulevaisuuteen on parantunut, ei se vieläkään ole paras mahdollinen. Yli seitsemän liikevoittoprosentti on tänä vuonna selkeästi saavutettavissa, mutta pitkällä aikavälillä tavoitteemme on huomattavasti suurempi.”

Ihamuotilan mukaan suurimmat ”integraatiohyödyt” tulevat vastaisuudessa matkapuhelinverkoissa, mutta ne eivät toteudu vielä vähään aikaan.

Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research ilmoitti tiistaina julkaistun osavuosikatsauksen perusteella pitävänsä Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymistä hyvin myönteisenä.

Luottoluokitusyhtiö Moody’s arvioi myös, että yhdistyminen etenee lupaavasti. Tosin Moody’s varoitti myös, että markkinoiden kehittymisen näkökulmasta yhdistyminen voi osoittautua odotettua vaikeammaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat