Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea painaa nyt Sampoakin – tulos heikkeni selvästi

Talous
 
Marja Airio
Sammon tulos heikkeni Nordean vanavedessä.
Sammon tulos heikkeni Nordean vanavedessä. Kuva: Marja Airio

Finanssikonserni Sammon alkuvuoden tulos heikkeni Nordean vanavedessä selvästi alkuvuonna. Sammon tulos ennen veroja oli tammi–maaliskuussa 416 miljoonaa euroa eli 15 prosenttia viime vuoden alun tulosta heikompi.

Sammon omistamien vahinkovakuutusyhtiö Ifin ja henkivakuutusyhtiö Mandatumin tulokset paranivat hieman.

Sammon arvokkain omaisuus on runsaan 21 prosentin osuus Nordeasta. Vastaava osuus Nordean tuloksesta eli 159 miljoonaa euroa muodosti alkuvuonna lähes 40 prosenttia koko Sammon tuloksesta.

Nordean alkuvuoden tulos heikkeni peräti 30 prosenttia, mikä riitti painamaan koko Sammon tuloskehityksen miinukselle. Tähän asti Sampo on paistatellut jatkuvasti paranevien tulosten ja osinkojen hohteessa.

Nordea on kärsinyt erityisesti Ruotsin ja Tanskan syvällä miinuksella kulkevasta korkotasosta. Toisaalta viime vuoden alun vertailukausi oli Nordealla poikkeuksellisen kova. Silloin pankki keräsi isot palkkiotuotot, muun muassa Sveitsin frangin kelluttamiseen liittyvistä kaupoista.

Sampo on puristanut myös vakuutusyhtiöistään jatkuvasti parempia tuloksia. Vaikka liiketoiminta ei ole kasvanut, tulokset ovat parantuneet toimintaa tehostamalla. Nyt tämäkin tie näyttä kuljetun loppuun tai ainakin hidastuneen.

Ifin kannalta huolestuttavaa oli, että vakuutusmaksutulo pieneni alkuvuonna kolme prosenttia. Tulos parani 16 miljoonaa euroa, mutta tämä selittyi sillä, että Ruotsissa muutettiin liikennevakuutuksiin liittyviä kuolevuustietoja. Laskentamuutos vapautti vastuuvelasta 72 miljoonaa euroa.

Henkivakuutusyhtiö Mandatumin raportoitu tulos parani hieman. Jos tulokseen lasketaan mukaan sijoitusomaisuuden markkina-arvojen muutos, se painui jo tappiolle. Henkivakuutuksen maksutulo myös rojahti peräti 35 prosentti viime vuotta pienemmäksi.

Henkivakuutusyhtiöille korkotason lasku on myrkkyä, koska ne joutuvat sijoittamaan suuren osan sijoitusvarallisuudesta matalan riskin kohteisiin. Toisaalta niillä on vanhastaan vakuutuskantaa, joille on luvattu maksaa korkeaa takuutuottoa. Luvatun tuottotason saavuttaminen on yhä vaikeampaa, kun riskittömien valtionlainasijoitusten korot ovat nollassa tai jopa miinuksella.

Korkotason lasku on myös pakottanut Mandatumin vahvistamaan vastuuvelkaansa, kun sijoitusomaisuuden tulevaisuuden tuotto-odotuksia on jouduttu laskemaan. Sekin syö tulosta.

Sampo arvioi loppuvuoden tuloskehitystä varsin varovaisesti. Konsernijohtaja Kari Stadighin ja hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin vetämä finanssitalo lupaa tehdä ”hyvän toiminnallisen tuloksen”. Se on kuitenkin vahvasti riippuvainen Nordean tuloskehityksestä. Pankki on jo varoittanut, että negatiiviset korot ja it-järjestelmän jättiuudistuksen syömät kulut heikentävät tulosta parin seuraavan vuoden ajan.

Vakuutustoiminnassa ja erityisesti henkivakuutusliiketoiminnassa sijoitusmarkkinoiden kehitys ja matalat korot aiheuttavat ”haasteita”. Sampo niin kuin muutkin finanssiyhtiöt raportoivat tuloksensa ilman sijoitusomaisuuden markkina-arvojen muutosta.

Vakuutusyhtiöiden suuren sijoitusomaisuuden markkina-arvot heilahtelevat markkinoiden mukana voimakkaasti, eikä niillä ole suoranaista vaikutusta yhtiöiden tuloksiin ennen kuin sijoituksia joudutaan realisoimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat