Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ei mainoksia” -tarra ei vastedes estä ilmaislehtien jakelua – lehtiä jakaneita uhattu väkivallalla

Tähän mennessä jakeluyhtiöt ovat noudattaneet alan pitkäaikaista käytäntöä, jonka mukaan mainoskielto kattaa myös ilmaislehdet.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pelkkä ”ei mainoksia” -tarra ovessa ei vastedes välttämättä lopeta ilmaisten lehtien jakelua postiluukusta.

Osoitteetonta postia jakelevat yhtiöt Posti ja Suomen Suoramainonta pohtivat, alkavatko ne jaella ilmaislehtiä myös kotitalouksiin, jotka eivät halua ottaa vastaan mainospostia.

Harkinta liittyy selvittelyyn, jota Kilpailu- ja kuluttajavirasto teki Sanomalehtien Liiton pyynnöstä. Sanomalehtien Liitto haluaisi, että journalistiset ilmaislehdet voitaisiin jaella mainoskiellosta huolimatta.

Tähän mennessä jakeluyhtiöt ovat noudattaneet alan pitkäaikaista käytäntöä, jonka mukaan ”ei mainoksia” -tarra ovessa kattaa myös ilmaislehdet. Laillista estettä ilmaislehtien jakelulle ei olisi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kiinnostus sai Postin sekä Suomen Suoramainonnan luopumaan kilpailijoiden kesken sovituista säännöistä, ja virasto lopetti asian käsittelyn.

Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että yritysten on pakko alkaa jakaa ilmaislehtiä, vaan niiden pitää päättää asiasta itsenäisesti.

Posti ja Suomen Suoramainonta kuuluvat maan suurimpiin osoitteettoman postin jakelijoihin. Osoitteeton posti pitää sisällään esimerkiksi kaupunkilehtiä, mainoksia ja kuntien tiedotusta.

Kehitysjohtaja Jani Kaski Suomen Suoramainonnasta kertoo, että yhtiö on paikoin alkanut kokeilla ilmaislehtien jakelua mainokset kieltäneisiin kotitalouksiin.

Kasken mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla jotkut asukkaat ovat hermostuneet jakelusta ja alkaneet uhkailla jakelijoita.

”Sieltä on saattanut tulla voimakkaitakin purkauksia jakelutyöntekijöitä kohtaan”, hän sanoo.

Postin markkinointipalvelujen johtaja Hanna-Leena Lindblom kertoo, että ilmaisjakelun muuttamista on yhtiössä pohdittu, mutta ainakin toistaiseksi Posti jatkaa nykyisellä linjallaan. Lindblomin mukaan muutoksessa vaikeutena olisi journalististen lehtien ja mainosten rajanveto.

”Haastavaksi tulee se, mikä on mainos ja mikä on kyllin toimituksellista sisältöä”, hän sanoo.

Lisäksi Posti pelkää, että postin erottelusta tulisi yhtiölle liikaa kustannuksia tiukasti kilpaillussa liiketoiminnassa.

”Siitä tulisi monimutkaisuutta, jota prosessi ei välttämättä kestä”, Lindblom sanoo.

Sanomalehtien Liiton liittojohtajan Jukka Holmbergin mukaan jakelu myös mainoskieltotalouksiin olisi kaupunkilehdille erittäin tärkeää. Pääkaupunkiseudulla tällaisia kaupunkilehtiä ovat HS Mesta, Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat.

Holmbergin mukaan tarkoituksena ei ole, että kaupunkilehtiä jaettaisiin vastedes kaikkiin koteihin. Lehtien tulon voisi kieltää ”ei ilmaisjakelua” -merkinnällä ovessa.

”Kuluttajan tahto on ratkaiseva”, hän sanoo.

Holmbergin mukaan liiallisen jakelun sijaan kuluttajat ovat yleensä tyytymättömiä siihen, jos lehdet jätetään jakelematta.

Liitto ajaa parempaa jakelua niille lehdille, jotka ovat mukana Julkisen sanan neuvostossa ja jotka ovat sitoutuneet journalistin ohjeisiin.

”Olennaistahan tässä on se, että erotetaan journalismi ja mainonta lehden sisällä ja tuotteissa”, hän sanoo.

HS Mesta on Helsingin Sanomien kaupunkilehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat