Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sammon Kari Stadigh: Kun talous ei kasva, raha ei käy kaupaksi

Finanssikonserni Sammon sijoitustuotot romahtivat vaikeissa markkinaoloissa. Vakuutuksissa myös maksutulo supistui.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sammon konsernijohtajan Kari Stadighin mukaan koko finanssiala kärsii talouden heikkoudesta ja matalista koroista.
Sammon konsernijohtajan Kari Stadighin mukaan koko finanssiala kärsii talouden heikkoudesta ja matalista koroista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

”Kun talous ei kasva, raha ei käy kaupaksi eikä vakuutettavaa tule lisää. Myös matala korkotaso vaikuttaa”, Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh summaa finanssialan haasteet.

Sampo raportoi keskiviikkona selvästi viime vuoden alkua heikomman osavuosituloksen. Finanssikonsernin tulos ennen veroja oli tammi–maaliskuussa 416 miljoonaa eli 15 prosenttia viime vuotta heikompi.

Tuloksen heikkeneminen ei ollut varsinaisesti yllätys, koska lähes 40 prosenttia Sammon tuloksesta tulee Nordeasta, jonka tulos pieneni 30 prosenttia alkuvuonna. Nordean tulos julkistettiin jo kaksi viikkoa sitten. Sampo omistaa runsaat 21 prosenttia Nordean osakkeista.

Stadighin mielestä pankin tulosheikennys on ymmärrettävä, eikä siitä pidä vetää kovin dramaattisia johtopäätöksiä.

”Vertailuvuonna Nordea teki kaikkien aikojen parhaan tuloksensa. Nyt tulos palautui normaalille hyvälle tasolle”, Stadigh sanoi.

Nordea keräsi viime vuoden alussa poikkeuksellisen isot palkkiotuotot muun muassa Sveitsin frangin kelluttamiseen liittyvistä kaupoista. Pankki on myös kärsinyt erityisesti Ruotsin ja Tanskan pitkälle miinuksen puolelle painuneista koroista, jotka ovat supistaneet korkokatetta.

Sekään ei ollut sijoittajille uutinen, että sijoitusmarkkinoilla on mennyt alkuvuonna huonosti. Sampo omistaa vakuutusyhtiöt Ifin ja Mandatumin, joilla on yhteensä 19,6 miljardin euron sijoitusomaisuus.

Sijoituksista 57 prosenttia on korkotuotteissa, joiden tuotto on ollut heikko. Myös osakemarkkinat sukelsivat alkuvuonna syvälle, mikä heikensi sijoitustuottoja entisestään.

”Sijoittajat itse asiassa odottivat näistä syistä, että tulos olisi ollut heikompi kuin mitä se oli”, Stadigh sanoo.

Hän lupaa, että Sampo tekee hyvää tulosta jatkossakin.

Tähän asti Sampo on puristanut vakuutusyhtiöistään jatkuvasti parempia tuloksia. Ifin ja Mandatum Lifen tulokset paranivat edelleen alkuvuonna.

Maksutulo kuitenkin supistui molemmilla. Ifin vakuutusmaksutulo pieneni alkuvuonna kolme prosenttia. Suomessa se pieneni 3,9 prosenttia. Tanskassa ja Ruotsissa maksutulo sen sijaan kasvoi.

Suurin pudotus tuli teollisuusasiakkaista, joiden maksutulo vaihtelee yleensäkin paljon.

Heilahtelu näkyy nimenomaan Suomen maksutulossa, koska Teollisuusvakuutuksen peruja Suomen yksiköllä on paljon suuria teollisuusasiakkaita.

Kun uutta teollista kapasiteettia ei rakenneta ei tule toisaalta lisää vakuutettavaakaan.

If irtisanoi viime vuonna vanhan hoitokuluvakuutuksen, mikä myös vähensi maksutuloa. Tulos kuitenkin parani, kun korvauksiakin maksettiin selvästi viime vuotta vähemmän.

Henkivakuutusyhtiö Mandatumin maksutulo rojahti peräti 35 prosentti viime vuoden tammi–maaliskuuta pienemmäksi. Sampo selittää tätä sijoitusmarkkinoiden heikkoudella, mikä on vähentänyt monien tuotteiden kysyntää.

Erityisen heikosti Mandatumin tuotteiden kauppa kävi yhteistyökumppani Danske Bankin tiskillä.

Henkivakuutusyhtiöille matala korkotaso on erityisen hankala, koska ne joutuvat sijoittamaan suuren osan sijoitusvarallisuudesta matalan riskin kohteisiin.

Toisaalta niillä on vanhastaan vakuutuskantaa, joille on luvattu maksaa korkeaa takuutuottoa.

Luvatun tuottotason saavuttaminen on yhä vaikeampaa, kun riskittömien valtionlainasijoitusten korot ovat nollassa tai jopa miinuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat