Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diplomi-insinöörien työllistyminen kohentunut – naisia on alalla yhä niukasti

Kontaktien ja kokemuksen puute hidastavat ulkomaalaistaustaisten työllistymistä.

Talous
 
Mika Ranta HS
Liki 40 prosenttia viime vuoden uusista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä valmistui Aalto-yliopistosta. Kuva on teollisen internetin kehityslaboratoriosta elokuulta 2015.
Liki 40 prosenttia viime vuoden uusista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä valmistui Aalto-yliopistosta. Kuva on teollisen internetin kehityslaboratoriosta elokuulta 2015. Kuva: Mika Ranta HS
Fakta

Seitsemästä yliopistosta

 Diplomi-insinöörejä ja arkkitehteja valmistui viime vuonna yhteensä 2 660 seitsemästä yliopistosta, joiden prosenttiosuudet ovat:

 Aalto-yliopisto 39 prosenttia.

 Tampereen teknillinen yliopisto 30.

 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 15.

 Oulun yliopisto 10.

 Turun yliopisto 2.

 Åbo Akademi 2.

 Vaasan yliopisto 1.

Vastavalmistuneitten diplomi-insinöörien työllistyminen on kohentunut, mutta ulkomaalaistaustaisten työllistymistä haittaa kontaktien ja työkokemuksen puute, käy ilmi Tekniikan akateemisten (TEK) kyselystä.

”Ulkomaalaisten korkeasti koulutettujen osaamista jää työmarkkinoilla paljon hyödyntämättä”, huomauttaa johtaja Jari Jokinen TEK:sta.

Kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia viime vuonna valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeista työllistyi hyvin tai erittäin hyvin koulutusta vastaaviin tehtäviin.

Tulos on parantunut neljän viime vuoden ajan.

Heikosta taloustilanteesta huolimatta vastavalmistuneiden työttömyyden kasvu näyttäisi taittuneen. Tekniikan alalla valmistumishetkellä työsuhteessa on jo 60 prosenttia, ja työtä etsii 27 prosenttia.

Viimeisen vuoden aikana valmistuneista työttömänä oli maaliskuussa enää 7,2 prosenttia.

Työllistymisen kannalta työkokemus ja kontaktit ovat ratkaisevan tärkeitä. Kolme neljäsosaa tekniikan alan vastavalmistuneista ilmoitti työllistyneensä joko diplomityöpaikkaansa tai muuhun opintojen aikaiseen työpaikkaan.

Suomalaisella tekniikan alan vastavalmistuneella onkin keskimäärin jo noin kaksi vuotta oman alan työkokemusta takanaan.

Vastavalmistuneista ei-suomalaisista vain joka neljäs on jo työsuhteessa, kun suomalaisista työpaikka on lähes kahdella kolmasosalla.

Jokisen mukaan hyvä uutinen on, että tekniikan maisteriopintoihin tullaan aiempaa monipuolisemmalla taustalla. Opiskelijoita tulee aiempaa enemmän muista koti- ja ulkomaisista yliopistoista sekä ammattikorkeakouluista. Sen sijaan naisten osuus tekniikan alan opiskelijoista on edelleen vain vajaa neljännes.

”Naisia tarvitaan tekniikan alalle enemmän. Tarvitsemme mukaan parhaat kyvyt ja mahdollisimman laajan osaamispotentiaalin”, Jokinen sanoo. Tyttöjä pitäisi Jokisen mukaan rohkaista matematiikan opintoihin.

Juuri valmistuneet diplomi-insinöörit ja arkkitehdit pitävät työuransa kannalta tärkeimpinä taitoina ongelmanratkaisua, ajanhallintaa ja priorisointia, tiedonhakua sekä sosiaalisia ja ryhmätyötaitoja.

Erityisen hyvin alan opinnoissa kehittyvät heidän mielestään tiedonhakutaidot, analyyttisyys ja kirjallisen viestinnän taidot. Suurimpina puutteina omassa osaamisessaan vastavalmistuneet pitivät johtamista ja yrittäjyyttä.

Palautekysely kattaa nykyään kaikki tekniikan yliopistokoulutusta antavat yksiköt Suomessa. Vuonna 2015 valmistuneista 2 660 diplomi-insinööristä ja arkkitehdistä kyselyyn vastasi yli 70 prosenttia. Ulkomaalaisia vastaajista oli 16 prosenttia ja naisia 27 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat