Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio perustaa uuden kehitysyhtiön yrityssijoituksilleen – Postin listaaminen pörssiin mahdollista

Talous
 
Helsingin Sanomat
Sipilä: Omistusrajojen lasku ei ole vielä myyntipäätös, mutta Postille pörssiin menosta vahva viesti
Sipilä: Omistusrajojen lasku ei ole vielä myyntipäätös, mutta Postille pörssiin menosta vahva viesti
Pääministeri Juha Sipilä vastasi valtion omistajapolitiikan uusia linjauksia esiteltyään toimittajien kysymyksiin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) ja perussuomalaisetn eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon kanssa. Sipilä tähdensi, että eri yhtiöiden omistusrajojen lasku ei vielä tarkoita sitä, että yhtiöiden osakkeita myytäisiin. Postille hallitukselle 50,1 prosentin siirto uuteen kehitysyhtiöön on kuitenkin viesti siitä, että omistaja on pörssilistautumisesta kinnostunut, Sipilä kertoi. Vastauksissa otettiin myös kantaa siirtoverkkoyhtiöiden turvallisuuspoliittiseen puoleen ja siihen, missä hengessä neuvotteluja käytiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti torstaina tiedotustilaisuuden valtion omistajapolitiikan uusista linjauksia. Hänen mukaansa Postin listaaminen pörssiin voisi olla mahdollista.

”Hallitusohjelman visio velvoittaa meitä tekemään valtion omistamisesta yhteiskunnan aktiivisen uudistamisen välineen. Pääomien käyttöä on tehostettava ja nykyistä omistusta aktivoitava. Suomeen on saatava uutta taloudellista aktiviteettia”, pääministeri sanoo tiedotteessa.

Hallituksen tavoitteena on saada yhtiöomaisuus tukemaan kasvua ja työllisyyttä. Tavoitetta varten hallitus ehdottaa perustettavaksi uuden budjetin ulkopuolella toimiva kehitysyhtiön.

Hallituksen mukaan uusi järjestely tekisi mahdolliseksi pääomien käyttämisen uuden yritystoiminnan perustamiseen, kehitysyhtiön salkussa olevien yhtiöiden pääomarakenteen vahvistamisen ja yritysjärjestelyiden tehokkaan toteuttamisen.

Uuteen kehitysyhtiöön siirrettäisiin alkoholia valmistava ja maahantuova Altia, jäänmurtajayhtiö Arctiasta 49,9 prosenttia, jätteiden kierrätykseen erikoistunut Ekokem, energiayhtiö Kemijoki, öljynjalostusyhtiö Nesteestä 16,7 prosenttia, viestintäyhtiö Nordic Morning, Postista 49,9 prosenttia, raskaiden ajoneuvojen korjausyhtiö Raskone ja energiayhtiö Vapo.

Valtioneuvoston kanslian alaisuuteen siirretään lentokenttäyhtiö Finavia liikenne- ja viestintäministeriöstä, Suomen ilmailuopisto opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja luotsauspalveluja tarjoava Finnpilot Pilotage liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin omistamiin yhtiöihin ei ole tarkoitus tehdä muutoksia. Yhtiössä on vastaisuudessakin pörssiyhtiöt, joissa valtion omistusosuus on alle 50 prosenttia.

Hallitus ehdottaa eduskunnalle useiden yhtiöiden myyntivaltuuksien muuttamista. Kahdessa yhtiössä, kaasuyhtiö Gasumissa ja kantaverkkoyhtiö Fingridissä, valtion omistusosuuden olisi pakko olla 50,1 prosenttia. Nykyisin valtiolla on valtuutus myydä yhtiöiden kaikki osakkeet.

Vapossa ja Nesteessä omistusosuuden vähimmäismääräksi ehdotetaan 33,4 prosenttia. Vapossa ja Nesteessä omistusosuus on nykyisin lukittu 50,1 prosenttiin.

Valtion täysin omistamassa Postissa omistusosuuden vähimmäismäärä olisi 50,1 prosenttia ja Kemijoessa 0 prosenttia. Kemijoesta valtio omistaa nykyisin 50,1 prosenttia.

Yritysjohdon irtisanomiskorvaukset hallitus aikoo supistaa puoleen nykyisestä. Pörssiyhtiöissä ja pörssiyhtiöihin rinnastettavissa listaamattomissa yhtiöissä irtisanomisajan palkan ja erokorvauksen yhteenlaskettu suuruus ei saisi ylittää 12 kuukauden kiinteää palkkaa.

Hallituksen mukaan verotuksen minimointi esimerkiksi veroparatiiseja käyttäen ei olisi valtionyntiöissä hyväksyttävää.

HSTV:n suorassa lähetyksessä tiedotustilaisuudesta oli teknisiä vaikeuksia, minkä vuoksi se keskeytettiin. Tallenne tiedotustilaisuudesta julkaistaan myöhemmin.

Benjamin Suomela / HS
Postin logistiikkakeskus Vantaalla.
Postin logistiikkakeskus Vantaalla.
Markku Ulander / Lehtikuva
Valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui valtion omistajapolitiikan linjauksia koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
Valtion omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui valtion omistajapolitiikan linjauksia koskevassa tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat