Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti: Kiina ei vielä ansaitse ”markkinatalous­asemaa”

Meppien kanta ei vielä ratkaise asiaa, mutta todennäköisesti ärsyttää Kiinaa. EU:lla on jatkuvia kahnauksia Kiinan polkumyynnistä.

Talous
 

Bryssel

Euroopan parlamentin mielestä Kiina ei täytä ”markkinatalousasemaa”, vaikka EU-maiden ja Kiinan välillä käydään joka päivä yli miljardin euron arvoista kauppaa. Asiasta linjattiin torstaina pidetyssä äänestyksessä Strasbourgissa.

Europarlamentaarikot hyväksyivät 546 äänen enemmistöllä päätöslauselman, joka ei kuitenkaan ole lakiasäätävä. Mepeistä 28 äänesti vastaan ja 77 äänesti tyhjää.

Euroopan parlamentin äänestys on todennäköisesti suuri ärsytyksen aihe Kiinalle, koska maan mielestä sille kuuluu automaattisesti markkinatalousasema eli MES tämän vuoden joulukuussa. Silloin Kiina on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen. EU-parlamentin mukaan päätöksen Kiinan asemasta on noudatettava WTO:n sääntöjä, joista vallitsee erilaisia tulkintoja.

MES-asema laskisi Kiinan maksamia tullimaksuja, vähentäisi maan vastaisia polkumyyntijuttuja ja parantaisi kiinalaisyritysten kilpailuasemaa Euroopassa. Kiinalle asia on myös poliittisesti merkittävä, koska se haluaa, että sitä kohdellaan tasapuolisesti maailmankaupassa.

Kaikki suomalaismepit hyväksyivät päätöslauselman. Kokoomuksen Henna Virkkunen ei ollut paikalla, koska osallistui Suomessa kokoomuksen puoluehallituksen kokoukseen.

”Olisin äänestänyt EPP-ryhmän kannan mukaisesti eli Kiina ei ole markkinatalousmaa”, Virkkunen kertoo.

Euroopan parlamentin mielestä EU-komission on kuunneltava tarkasti eurooppalaisia yrityksiä ja ay-väkeä, kun se todennäköisesti heinäkuussa päättää kantansa Kiinan MES-asemaan. EU-parlamentin mukaan kiinalainen polkumyynti uhkaa työpaikkoja Euroopassa.

Jos komissio esittää Kiinan tunnistamista markkinataloutena EU-laissa, parlamentti ja jäsenmaiden muodostama neuvosto päättävät asiasta yhteispäätösmenettelyn mukaisesti.

EU:lla on tällä hetkellä käynnissä yhteensä 73 erilaista polkumyynnin vastaista toimenpidettä maailmanlaajuisesti. Niistä 56 kohdistuu Kiinaan.

Erityisesti terästeollisuus on joutunut ahtaalle Kiinan runsaan ylituotannon ja polkumyynnin vuoksi. EU-komission arvion mukaan Kiinalle myönnettävä MES-asema vaarantaisi EU-maissa jopa 190 000 työpaikkaa, mutta paljon synkempiäkin arvioita on esitetty.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula pitää Kiinan suhteen toimimista vaikeana tasapainoiluina. EU:ssa on teollisuudenaloja, jotka ovat riippuvaisia Kiinan tuonnista – ja toisaalta aloja, jotka kärsivät Kiinan polkumyynnistä.

”Ei ole kyse asenteestamme Kiinan valtiota kohtaan, vaan periaatteista. Päätöksen on oltava linjassa yhdessä sovittujen WTO-säännösten sekä markkinatalousstatusmääritelmän kanssa, jonka viidestä kriteeristä Kiina tällä hetkellä täyttää vain yhden”, toteaa Takkula, joka istuu parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnassa.

EU-komissaari Vytenis Andriukaitis totesi parlamentille tiistaina, että EU päätynee jonkinlaiseen välimuotoratkaisuun. Kiinalle myönnettäisiin MES-asema vain osittain, ja samalla herkkiä elinkeinoaloja suojellaan.

Tällä hetkellä Kiinan asema ei-markkinatalousmaana EU:ssa ja muissa länsitalouksissa tarkoittaa sitä, että kiinalaistuotteiden hinnoittelua pohdittaessa on voitu käyttää eri vertailumaiden hintatasoa sen sijaan että tukeuduttaisiin Kiinan tarjoamiin tietoihin.

Vaikka polkumyyntitapauksiin liittyy suuria intohimoja, rahallisesti ne ovat vain pieni osa – 1,38 prosenttia – EU:n tuonnista. Terästeollisuuden lisäksi EU-maissa on huolta muiden perinteisten teollisuudenalojen, kuten kemian, keramiikan ja tekstiilin, pärjäämisestä Kiinan halpatuonnille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat