Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadattuhannet haluaisivat säästää eläkettä varten, mutta heillä ei ole siihen varaa

”Eläkesäästäminen on tehty isopalkkaisia varten”, kertoo 44-vuotias nainen Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa.

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Suomessa vanhuuteen varaudutaan pääasiassa yhteiskunnan hoitaman eläkevakuutuksen avulla.
Suomessa vanhuuteen varaudutaan pääasiassa yhteiskunnan hoitaman eläkevakuutuksen avulla. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Sadattuhannet suomalaiset haluaisivat säästää eläkettä varten, mutta heillä ei ole siihen varaa.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan runsas viidesosa 35–67-vuotiaista kertoo, että heidän tuleva eläkkeensä riittää heikosti toimeentuloon ja että heillä ei toisaalta ole mahdollisuutta säästää eläkettä varten.

Suomen viime vuosien heikko taloustilanne on selvästi vaikuttanut kansalaisten mahdollisuuksiin varautua taloudellisesti vanhuutta varten.

Ylivoimaisesti suurin syy jättää säästämättä on rahan puute, joka johtuu usein pienituloisuudesta, työttömyydestä tai työkyvyttömyydestä.

Eläketurvakeskuksen kyselyssä 40 prosenttia 35–67-vuotiaista piti taloudellisten mahdollisuuksien puutetta syyksi sille, ettei itse säästä eläkettä.

Edellinen kysely tehtiin kolme vuotta aiemmin. Tuolloin taloudellisten mahdollisuuksien puutetta valitteli yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi osuus suomalaisista.

Muita syitä säästämättä jättämiseen ovat esimerkiksi aikomus aloittaa säästäminen myöhemmin ja rahojen käyttäminen muuhun kulutukseen. Joka kahdeskymmenes kertoi odottavansa perintöä.

”Pienipalkkaisilla ei ole mitään mahdollisuutta eläkesäästämiseen, se on tehty isopalkkaisia varten, jotka muutenkin saavat kohtuuttomia eläke-etuja, erorahoja, ilmaiset lehdet ja puhelimet”, kertoi tutkimukseen osallistunut 44-vuotias nainen.

Suomessa vanhuuteen varaudutaan pääasiassa yhteiskunnan hoitaman eläkevakuutuksen avulla. Ihmisten ei itse tarvitse taloudellisesti välttämättä varautua eläkeikää varten, sillä heidän palkastaan pidätettävät maksut kerryttävät eläkettä automaattisesti.

Tästä huolimatta eläkettä varten oli itse säästänyt 43 prosenttia 35–67-vuotiaista. Vanhuuden varalle säästäminen yleistyi nopeasti 1990-luvun puolestavälistä lähtien, mutta 2010-luvulla se ei ole enää lisääntynyt.

Luottamus eläkejärjestelmää kohtaan on heikentynyt. Kaikkein kriittisimpiä ovat ne, jotka eivät ole pystyneet säästämään eläkettä taloudellisten syiden takia.

”Epävarmuus eläkkeen takaamaa toimeentuloa sekä eläkejärjestelmää kohtaan näyttää siten olevan sidoksissa erityisesti toimeentulovaikeuksiin ja terveysongelmiin – ongelmiin, jotka ovat kasautuneet pitkälti tähän ryhmään”, tutkimuksessa todetaan. ”Tämä voi kertoa näitä ongelmia kokeneiden yleisestä luottamuspulasta poliittisia päätöksentekijöitä ja sosiaaliturvaa kohtaan.”

Eläketurvakeskuksen tutkimus perustuu kyselyyn, johon osallistui vuonna 2014 yhteensä 2 032 suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat