Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska haluaa rauhoittaa vapaa-ajan lailla, Suomessakin kaivataan rajoja: ”Vapaa-aika pitää saada parempaan suojelukseen”

Yhteydenotot työajan ulkopuolella ovat vähitellen lisääntyneet. Ranskassa vapaa-aikaa halutaan suojella lakeja uudistamalla.

Talous
 
Aku Häyrynen / Lehtikuva
Älypuhelimen käyttö on hämärtänyt työn ja vapaa-ajan rajoja.
Älypuhelimen käyttö on hämärtänyt työn ja vapaa-ajan rajoja. Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Korkeasti koulutettuja työntekijöitä edustava Akava haluaa erottaa selvemmin työajan vapaasta. Jos vapaata ei ole, työ voi vähitellen viedä voimat.

”Vapaan ajan merkitys pitäisi saada enemmän suojelukseen”, sanoo Akavan johtaja Maria Löfgren.

Akavan kyselyjen perusteella yhteydenotot työntekijöihin työajan ulkopuolella ovat hitaasti lisääntyneet.

Tuoreimmassa kyselyssä vain noin yksi viidestä ylemmistä toimihenkilöistä ja noin joka kolmas kaikista palkansaajista oli selvinnyt ilman, että häneen olisi otettu kertaakaan yhteyttä työajan ulkopuolella kahden edellisen kuukauden aikana. Osuudet ovat pienentyneet vuosikymmenessä muutamalla prosenttiyksilöllä.

”Työn ja vapaa-ajan rajan hämärtyminen erityisesti asiantuntijatyössä on leimallinen piirre”, Löfgren sanoo.

Työn ja vapaa-ajan raja on noussut pinnalle Ranskassa, jossa työelämän säätelyn tuoreeseen uudistukseen kuuluu ”oikeus kirjautua ulos”.

Maa haluaa lakiuudistuksella rauhoittaa työntekijöiden vapaa-ajan työsähköposteilta ja muulta työhön liittyvältä viestittelyltä.

Suomessa vastaavaa ei ole vireillä, mutta lainsäätäjät saavat pian mietittäväkseen työn ja vapaa-ajan kysymyksiä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo toteuttaa työaikalain kokonaisuudistuksen.

Työn ja vapaa-ajan hämärtymiseen ei pidä puuttua lainsäädännöllä, sanoo lakiasiainjohtaja Markus Äimälä työnantajia edustavasta Elinkeinoelämän keskusliitosta.

”Ranskan lakiuudistus tuntuu aika yllättävältä”, hän sanoo.

Äimälän mukaan juridisesti asia on ainakin Suomessa selvä: työntekijällä ei ole vapaa-ajalla velvollisuutta hoitaa työasioita.

Äimälä myöntää, että esimerkiksi työroolissa tviittaaminen ja muu sosiaalinen media on hämärtänyt sitä, mikä on työtä ja mikä ei. Hänen mukaansa asia pitää kuitenkin hoitaa yritysten sisällä henkilöstön kanssa.

”Jos tulee viestiä ongelmista, niin viimeistään siinä kohtaa käydään keskustelua, mikä on homman nimi”, Äimälä sanoo.

Ranskassa jotkin yritykset ovat ottaneet apuun teknologian vapaa-ajan rauhoittamisessa. Esimerkiksi vakuutusyhtiö Allianz France toimittaa viikonloppuna lähetetyt sähköpostit perille vasta maanantaina.

Aiemmin esimerkiksi autonvalmistaja Volkswagenin on kerrottu ottaneen käyttöön Saksassa järjestelmän, joka jättää välittämättä sähköposteja työntekijöiden älypuhelimiin tiettyinä aikoina. Suomessa Volkswagenilla ei ole tällaista käytäntöä.

Löfgrenin mielestä lakeja uudistettaessa ei ole vain yhtä keinoa, jolla vapaa-aikaa voitaisiin rauhoittaa.

”Kyse on pitkäaikaisesta työkulttuurin muutoksesta, jota voidaan tukea lainsäädännöllä”, hän sanoo.

Yksi konkreettinen muutos voisi olla työpanoksen mittaaminen jollain muulla kuin työn äärellä vietetyllä ajalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat