Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuuteen varautuminen vaikeaa monille suomalaisille

”Eläkesäästäminen on tehty isopalkkaisia varten”, kertoo 44-vuotias nainen Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa

Talous
 

Suomen viime vuosien heikko taloustilanne on selvästi vaikuttanut kansalaisten mahdollisuuksiin varautua taloudellisesti vanhuutta varten.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan runsas viidesosa 35–67-vuotiaista kertoo, että heidän tuleva eläkkeensä riittää heikosti toimeentuloon ja että heillä ei ole mahdollisuutta säästää eläkettä varten.

Ylivoimaisesti suurin syy jättää säästämättä on rahanpuute, joka johtuu usein pienistä tuloista, työttömyydestä tai työkyvyttömyydestä.

Eläketurvakeskuksen kyselyssä 40 prosenttia 35–67-vuotiaista piti taloudellisten mahdollisuuksien puutetta syyksi sille, ettei itse säästä eläkettä.

Edellinen kysely tehtiin kolme vuotta aikaisemmin. Tuolloin taloudellisten mahdollisuuksien puutetta valitteli yli kymmenen prosenttiyksikköä pienempi osuus vastaajista.

Muita syitä säästämättä jättämiseen ovat esimerkiksi aikomus aloittaa säästäminen myöhemmin ja rahojen käyttäminen muuhun kulutukseen.

Pieni osa kertoi odottavansa perintöä.

”Pienipalkkaisilla ei ole mitään mahdollisuutta eläkesäästämiseen. Se on tehty isopalkkaisia varten, jotka muutenkin saavat kohtuuttomia eläke-etuja, erorahoja, ilmaiset lehdet ja puhelimet”, kertoi tutkimukseen osallistunut 44-vuotias nainen.

Suomessa vanhuuteen varaudutaan pääasiassa yhteiskunnan hoitaman eläkevakuutuksen avulla.

Ihmisten ei itse tarvitse taloudellisesti välttämättä varautua eläkeikää varten, sillä heidän palkastaan pidätettävät maksut kerryttävät eläkettä automaattisesti.

Tästä huolimatta eläkettä varten oli itse säästänyt 43 prosenttia 35–67-vuotiaista.

Vanhuuden varalle säästäminen yleistyi nopeasti 1990-luvun puolestavälistä lähtien, mutta 2010-luvulla se ei ole enää lisääntynyt.

Suomalaisten luottamus eläkejärjestelmään on heikentynyt. Kaikkein kriittisimpiä ovat ne, jotka eivät ole pystyneet säästämään eläkettä.

”Epävarmuus eläkkeen takaamaa toimeentuloa sekä eläkejärjestelmää kohtaan näyttää siten olevan sidoksissa erityisesti toimeentulovaikeuksiin ja terveysongelmiin – ongelmiin, jotka ovat kasautuneet pitkälti tähän ryhmään”, tutkimuksessa todetaan.

Eläketurvakeskuksen tutkimus perustuu kyselyyn, johon osallistui vuonna 2014 yhteensä 2 032 suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat