Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti: Kiinalle ei markkinatalousasemaa

Meppien kanta ei vielä ratkaise asiaa, mutta todennäköisesti ärsyttää Kiinaa. EU:lla on jatkuvia kahnauksia Kiinan polkumyynnistä.

Talous
 
China Daily / Reuters
Työntekijä purki teräskuormaa Kiinan Yichangissa huhtikuun alussa.
Työntekijä purki teräskuormaa Kiinan Yichangissa huhtikuun alussa. Kuva: China Daily / Reuters

Bryssel

Euroopan parlamentin mielestä Kiina ei täytä ”markkinatalousasemaa”, vaikka EU-maiden ja Kiinan välillä käydään joka päivä yli miljardin euron arvoista kauppaa. Asiasta linjattiin torstaina pidetyssä äänestyksessä Ranskan Strasbourgissa.

Europarlamentaarikot hyväksyivät 546 äänen enemmistöllä päätöslauselman, joka ei kuitenkaan vaikuta lakiin. Parlamentaarikoista 28 äänesti lauselmaa vastaan ja 77 äänesti tyhjää.

Euroopan parlamentin äänestys on todennäköisesti suuri ärsytyksen aihe Kiinalle, koska maan mielestä sille kuuluu automaattisesti markkinatalousasema joulukuussa. Silloin Kiina on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

EU-parlamentin mukaan päätöksen Kiinan asemasta on noudatettava WTO:n sääntöjä, joista vallitsee erilaisia tulkintoja.

Kaikki suomalaisparlamentaarikot hyväksyivät päätöslauselman. Kokoomuksen Henna Virkkunen ei ollut paikalla, koska hän osallistui kokoomuksen puoluehallituksen kokoukseen Suomessa.

”Olisin äänestänyt EPP-ryhmän kannan mukaisesti: Kiina ei ole markkinatalousmaa.”

Markkinatalousasema pienentäisi Kiinan maksamia tullimaksuja ja vähentäisi maan vastaisia polkumyyntijuttuja. Kiinalle asia on myös poliittisesti merkittävä.

Euroopan parlamentin mielestä EU-komission on kuunneltava tarkasti eurooppalaisyrityksiä ja ay-väkeä, kun se todennäköisesti heinäkuussa lyö lukkoon kantansa Kiinan markkinatalousasemaan.

Jos komissio esittää Kiinan tunnistamista markkinataloutena EU-laissa, parlamentti ja jäsenmaiden muodostama neuvosto päättävät asiasta yhteispäätösmenettelyn mukaisesti.

EU:lla on nyt käynnissä maailmanlaajuisesti yhteensä 73 erilaista polkumyynnin vastaista toimenpidettä. Niistä 56 kohdistuu Kiinaan.

Erityisesti terästeollisuus on joutunut ahtaalle Kiinan runsaan ylituotannon ja polkumyynnin vuoksi. EU-komission arvion mukaan Kiinalle myönnettävä markkinatalousasema vaarantaisi EU-maissa jopa 190 000 työpaikkaa, mutta synkempiäkin arvioita on esitetty.

Vaikka polkumyyntitapauksiin liittyy suuria intohimoja, rahallisesti ne ovat vain pieni osa – 1,38 prosenttia – EU:n tuonnista.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula pitää Kiinan suhteen toimimista vaikeana tasapainoiluina. EU:ssa on teollisuudenaloja, jotka ovat riippuvaisia Kiinan tuonnista – ja toisaalta aloja, jotka kärsivät Kiinan polkumyynnistä.

”Ei ole kyse asenteestamme Kiinan valtiota kohtaan vaan periaatteista. Päätöksen on oltava linjassa yhdessä sovittujen WTO-säännösten ja markkinatalousstatusmääritelmän kanssa, jonka viidestä kriteeristä Kiina tällä hetkellä täyttää vain yhden”, toteaa Takkula, joka istuu parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnassa.

EU-komissaari Vytenis Andriukaitis totesi parlamentille tiistaina, että EU päätynee jonkinlaiseen välimuotoratkaisuun. Kiinalle myönnettäisiin markkinatalousasema vain osittain, ja samalla herkkiä elinkeinoaloja suojellaan.

Tällä hetkellä Kiinan asema ei-markkinatalousmaana EU:ssa ja muissa länsitalouksissa tarkoittaa sitä, että kiinalaistuotteiden hinnoittelua pohdittaessa on voitu käyttää eri vertailumaiden hintatasoa sen sijaan että tukeuduttaisiin Kiinan tarjoamiin tietoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat