Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajat julki ja korruptio kuriin

Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Talous
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.
Kalle Kervinen
Kuva: Kalle Kervinen

Britannia profiloitui torstaina korruption kukistajana ja läpinäkyvyyden kannattajana, kun pääministeri David Cameron isännöi Lontoossa korruptionvastaista konferenssia. Historialliseen Lancaster-taloon aivan kuningattaren naapuriin kokoontui noin 50 maan ja kansainvälisen yhteisön edustajia.

Maailman vähiten korruptoituneisiin maihin kuuluva Suomi ei ollut saanut kutsua. Pohjoismaista oli läsnä vain Norja, jota edusti pääministeri Erna Solberg. Kokouksen osanottajien kirjo vaihteli G20-ryhmän talousmahdeista Sveitsiin ja pahasti korruptoituneisiin maihin, kuten Afganistaniin ja Nigeriaan.

Mukana olivat myös veroparatiiseina tunnetut Britannian merentakaiset alueet Bermuda, Caymansaaret, Gibraltar, Jersey ja Mansaari. Panama-papereissa tiuhaan esiintyvä Brittiläiset Neitsytsaaret eivät olleet edustettuina.

Korruptionvastaisilla kokouksilla on taipumusta jäädä sanahelinäksi, mutta britit olivat valmistuneet huolellisesti. Cameron julkisti brittihallituksen hankkeen, jolla aiotaan pakottaa Britanniassa kiinteistöjä omistavat ulkomaiset yhtiöt julkistamaan henkilöomistajansa julkisessa rekisterissä. Ulkomaalaisten omistajien rekisteri aloittaa toimintansa jo ensi kuussa.

Ulkomaiset yhtiöt omistavat Britannian hallituksen mukaan nyt noin 100 000 kiinteistöä Englannissa ja Walesissa. Niistä 44 000 sijaitsee Lontoossa. Brittikiinteistöt ovat olleet upporikkaille ulkomaalaisille tähän asti helppo tapa kiertää veroja tai pestä rahaa.

Tavallisten kansalaisten mitta alkaa kuitenkin olla täynnä. Pimeän rahan virtaaminen kiinteistömarkkinoille nostaa asuntojen hintoja muuallakin kuin markkinoiden yläpäässä. Lontoossa asuminen – vuokralla tai omistusasunnossa – on jo lähes mahdotonta tavallisella opettajan tai sairaanhoitajan palkalla.

Ulkomaisen omistuksen julkistaminen kertoo tietysti myös Cameronin poliittisesta pelisilmästä. Konservatiivipääministeri tarvitsee kaiken vetoavun ja myönteisen julkisuuden, jos aikoo voittaa Britanniassa vajaan kuuden viikon kuluttua koittavan EU-kansanäänestyksen.

Liian kyyniseksikään ei kannata heittäytyä. Britannian esimerkkiä ovat nyt seuraamassa muutkin maat, ainakin Ranska ja Hollanti. Britannian merentakaisten alueiden pitää puolestaan jatkossa jakaa automaattisesti tietoa muiden maiden sijoittajien omistuksista. Näin veronkierto käy entistä vaikeammaksi. Poliisi ja oikeusviranomaiset näkevät heti, kuka omistaa sijoitukset.

Cameron vertasi torstaina korruptiota syöpään, joka pesii jokaisen ongelman ytimessä. Korruptiolla on suora yhteys köyhyyteen, epätasa-arvoon, radikalisoitumiseen ja terrorismiin.

Suomi ei päässyt Lontoon-kokoukseen esittämään omia näkemyksiään. Se on vahinko muttei estä suomalaisia seuraamasta, mihin suuntaan kansainvälinen keskustelu korruptiosta etenee.

Erilaisten hallintarekisterien puolustelu alkaa olla epämuodikasta. Suunta käy kohti avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Omistuksen julkisuus on yksi keino lisätä läpinäkyvyyttä ja siten demokratiaa.

Useimmilla mailla jopa kehittyneessä lännessä on tässä vielä edessään pitkä matka. Mailla, jotka ovat jo pitkällä, ei kuitenkaan ole varaa ottaa takapakkia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat