Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnairin valtio-omistuksen vähentäminen vaatisi kotimaisen omistuksen turvaamista

Venäjän ylilentolupien ehtona on, että yli puolet yhtiön omistuksesta on suomalaisissa käsissä

Talous
 

Valtion enemmistöomistuksesta luopuminen lentoyhtiö Finnairissa edellyttäisi, että samalla turvataan osakkeiden enemmistön pysyminen suomalaisissa käsissä. Tämä johtuu ehdoista, jotka liittyvät Finnairille elintärkeisiin Venäjän ylilentolupiin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallitus suunnittelee osana omistajapolitiikan uudistamista pyytävänsä eduskunnalta lupaa supistaa omistusosuutensa lentoyhtiö Finnairissa alle 50 prosenttiin. Nykyisin valtio omistaa osakkeista 55,8 prosenttia, eikä sillä ole valtuutta enemmistöomistuksesta luopumiseen.

Artikkeliin liittyvät

Osakkeiden myyminen edellyttäisi kuitenkin järjestelyjä, joilla varmistetaan, ettei omistus valu Suomen ulkopuolelle, kun Finnairin osakkeita vaihdetaan pörssissä. Näin siksi, että Suomen ja Venäjän välinen sopimus ylilento-oikeuksista edellyttää, että enemmistö osakkeista on suomalaisissa käsissä.

”Sopimus edellyttää suomalaista omistusta, mutta ei valtio-omisteisuutta”, sanoo ylitarkastaja Timo Koskinen liikenne- ja viestintäministeriön markkinayksiköstä.

Venäjän ylilento-oikeudet ovat kriittisen tärkeitä Finnairille, jonka tavoitteena on Aasian liikenteen kaksinkertaistaminen tämän vuosikymmenen aikana.

Käytännössä kotimaisen omistuksen turvaaminen voidaan tehdä monella tavoin.

Finnairin osakkeet on listattu pörssiin, mutta valtio voi myös myydä osakkeita pörssin ulkopuolella valitsemalleen taholle, vaikkapa suomalaiselle eläkevakuutusyhtiölle. Vaihtoehtoisesti valtiolle voitaisiin kirjata Finnairin osakkeisiin etuosto-oikeus.

Lisäksi lainsäädännöllä jo nykyisin rajoitetaan lentoyhtiöiden omistuksia. EU-lainsäädännön mukaan eurooppalaisten lentoyhtiöiden enemmistöomistuksen täytyy pysyä eurooppalaisissa käsissä.

Finnair on nykyisillään vankasti kotimaisissa käsissä. Viisikymmentä suurinta omistajaa hallitsevat lähes 80 prosenttia yhtiön osakkeista. Suurimpien omistajien listalla on vain satunnaisia ulkomaalaisia tahoja, kuten Ikean perustaja Ingvar Kamprad, joka omistaa 0,08 prosenttia osakkeista.

Tulevaisuudessa ylilento-oikeuksien ehdot omistuksen suhteen ovat kevenemässä. Suomi ja Venäjä neuvottelivat sopimukseen muutoksia vuonna 2011, jolloin sovittiin, että enemmistö ylilentoja suorittavasta yhtiöstä saa olla Suomeen sijoittuneella yhtiöllä.

Suomi on jo vahvistanut sopimusmuutoksen. Ratifiointia Venäjän päässä odotetaan yhä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat