Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio perustaa uuden kehitysyhtiön yrityssijoituksilleen – Postin listaaminen pörssiin mahdollista

Uuteen kehitysyhtiöön siirretään yhdeksän yhtiötä, joiden osakkeita voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti myydä.

Talous
 
Sipilä: Omistusrajojen lasku ei ole vielä myyntipäätös, mutta Postille pörssiin menosta vahva viesti
Sipilä: Omistusrajojen lasku ei ole vielä myyntipäätös, mutta Postille pörssiin menosta vahva viesti
Pääministeri Juha Sipilä vastasi valtion omistajapolitiikan uusia linjauksia esiteltyään toimittajien kysymyksiin valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) ja perussuomalaisetn eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon kanssa. Sipilä tähdensi, että eri yhtiöiden omistusrajojen lasku ei vielä tarkoita sitä, että yhtiöiden osakkeita myytäisiin. Postille hallitukselle 50,1 prosentin siirto uuteen kehitysyhtiöön on kuitenkin viesti siitä, että omistaja on pörssilistautumisesta kinnostunut, Sipilä kertoi. Vastauksissa otettiin myös kantaa siirtoverkkoyhtiöiden turvallisuuspoliittiseen puoleen ja siihen, missä hengessä neuvotteluja käytiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Omistajapolitiikka on Sipilää lähellä

 Juha Sipilä on ensimmäinen pääministeri, joka on ottanut vastuulleen omistajapolitiikan.

 Sipilä puhui jo oppositiojohtajana, että valtion pitäisi käyttää tasettaan aktiivisemmin uusiin investointeihin ja talouskasvua tukeviin hankkeihin.

 Omistajapolitiikan muuttamista on pohdittu viime syksystä saakka. Päähallituspuolueiden välillä on ollut suuria erimielisyyksiä.

Hallitus ilmoitti torstaina uudesta omistajapolitiikan linjauksestaan, jonka keskipisteessä on mahdollisuus myydä yhdeksän yhtiön osakkeita.

Varsinaisia ehdotuksia eri yhtiöiden myynnistä ei tehty, vaan esitys keskittyi omistajaohjauksen rakenteen muuttamiseen tulevaisuutta silmällä pitäen. Seitsemässä yhtiössä hallitus pyytää eduskunnalta lupaa valtio-omistuksen alarajan muuttamiseen.

”Omistusrajan laskeminen ei ole myyntipäätös, mutta se antaa meille työkalun tehdä päätöksen myöhemmin. Se ei välttämättä tarkoita myyntiä, vaan on erilaisia yritysjärjestelyjä, joiden seurauksena valtion omistusosuus putoaa”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Omistajapolitiikan linjaukset voi pelkistää kuuteen uudistukseen.

1. Uusi kehitysyhtiö

Hallitus perustaa uuden, budjetin ulkopuolella toimivan kehitysyhtiön. Sen tehtävänä on tukea kasvua ja työllisyyttä sekä auttaa yhtiöitä niiden yritysjärjestelyissä.

Kehitysyhtiöön siirretään yhdeksän yhtiöitä tai niiden osakkeita, joita voidaan käyttää kasvua ja työllisyyttä tukevissa hankkeissa. Virallista aikataulua sille, milloin yhtiöitä myydään, ei ole.

”Yli puolessa yhtiöistä pitää saada aikaan isoa liikettä tämän vaalikauden aikana”, sanoi valtion omistajaohjauksen päällikkö Eero Heliövaara.

Jätteiden kierrätysyhtiö Ekokem valmistautuu listautumiseen, joka voi tapahtua vielä tänä vuonna.

Kehitysyhtiön johtajat ja hallitus nimitetään myöhemmin. Yhtiö tulee valtioneuvoston kanslian alaisuuteen. Pääministeri Sipilä saa siitä hyvän käsikassaran erilaisten hallituksen uudistusten toteuttamiseen.

Sipilä kutsui tiedotustilaisuudessa kehitysyhtiötä ”yhteiskunnan aktiivisen uudistamisen työkaluksi”. Esimerkkinä hän mainitsi, että yhtiö voisi olla kehittämässä esimerkiksi alustaa Suomen terveydenhuollon tietojärjestelmille.

2. Postia kannustetaan pörssiin

Esityksen mukaan Postin omistusosuudesta 50,1 prosenttia siirretään uuteen kehitysyhtiöön.

Pääministerin mukaan omistusosuuden siirto uuteen kehitysyhtiöön on viesti Postin hallitukselle siitä, että valtio on omistajana kiinnostunut pörssiin listautumisesta.

Käytännössä kanta tarkoittaa, että Postin hallituksella on omistajan antama valtuutus valmistella listautumista.

3. Parlamentaarinen neuvottelukunta

Hallitus ehdottaa vaalikausia pidemmän omistuspolitiikan periaatteiden vahvistamiseksi sitä, että valtioneuvoston kanslian yhteyteen perustetaan parlamentaarinen neuvottelukunta. Siinä eri puolueiden nimeämät kansanedustajat ottavat kantaa valtio-omistuksen periaatteisiin ja eduskunnan antamiin valtuuksiin. Yhtiökohtaiset asiat eivät kuulu esityksen mukaan neuvottelukunnalle.

Idea vaalien yli ulottuvasta perusperiaatteiden sopimisesta puolueiden kesken on samantyyppinen kuin Sdp esitti äskettäin sinivalkoisen omistamisen ohjelmassaan.

4. Solidium pysyy ennallaan

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin omistamiin yhtiöihin ei ole tarkoitus tehdä muutoksia. Yhtiössä on vastaisuudessakin pörssiyhtiöt, joissa valtion omistusosuus on alle 50 prosenttia.

Uuden linjauksen mukaan Solidiumin sijoituksista saatavat osingot ja arvonnousu eivät enää ole pysyvän omistuksen peruste. Pääomat tulisi parhaana mahdollisena ajankohtana kohdentaa vauhdittamaan kansantalouden kasvua.

Linjaus ei velvoita Solidiumia luopumaan sijoituksistaan mutta antaa siihen mahdollisuuden.

5. Omistusrajoihin muutoksia

Hallitus ehdottaa eduskunnalle useiden yhtiöiden myyntivaltuuksien muuttamista. Kahdessa yhtiössä, kaasuyhtiö Gasumissa ja kantaverkkoyhtiö Fingridissä, valtion omistusosuuden olisi pakko olla 50,1 prosenttia. Nykyisin valtiolla on valtuutus myydä yhtiöiden kaikki osakkeet.

Vapossa ja Nesteessä omistusosuuden vähimmäismääräksi ehdotetaan 33,4:ää prosenttia. Vapossa ja Nesteessä omistusosuus on nykyisin lukittu 50,1 prosenttiin.

Kolmanneksen omistusosuutta ei ole ennen pidetty yhteiskunnan intressien kannalta riittävänä. Sipilän mukaan esimerkiksi Nesteessä kyseinen omistusosuus riittää kuitenkin yhtiölle asetettujen huoltovarmuusnäkökohtien turvaamiseen.

6. Johdon korvauksia pienennetään

Yritysjohdon irtisanomiskorvaukset hallitus aikoo supistaa puoleen nykyisestä. Pörssiyhtiöissä ja pörssiyhtiöihin rinnastettavissa listaamattomissa yhtiöissä irtisanomisajan palkan ja erokorvauksen yhteenlaskettu suuruus ei saisi ylittää 12 kuukauden kiinteää palkkaa.

Johtajien bonuspalkkioiden yläraja pudotetaan nykyisestä 60 prosentista 50 prosenttiin peruspalkasta.

Hallituksen mukaan verotuksen minimointi esimerkiksi veroparatiiseja käyttäen ei olisi valtionyhtiöissä hyväksyttävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat