Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkerit tekivät jälleen maailmalla iskun pankkiin – Suomessa miljoonia on varastettu asiakkailta, ei pankeilta

Tiedossa ei vielä ole, mihin pankkiin hakkereiden isku kohdistui ja kuinka paljon hakkerit saivat vietyä pankista rahaa.

Talous
 
ASHIKUR RAHMAN / Reuters
Edellisen kerran verkkorikolliset onnistuivat varastamaan rahaa Bangladeshin keskuspankin tililtä helmikuun alussa.
Edellisen kerran verkkorikolliset onnistuivat varastamaan rahaa Bangladeshin keskuspankin tililtä helmikuun alussa. Kuva: ASHIKUR RAHMAN / Reuters

Hakkerit ovat jälleen iskeneet pankkiin maailmalla. Pankkien maksuliikennettä avittava Swift kertoi kybervarkaudesta perjantaina.

Swift ei uutistoimisto Reutersin mukaan kertonut, mihin pankkiin isku kohdistui. Kyseessä oli kuitenkin kaupallinen pankki eikä keskuspankki.

Selvää ei myöskään ollut, saivatko hakkerit varastettua pankista rahaa.

Swift on verkosto, johon yli 11 000 pankkia ja muuta finanssialan yritystä tukeutuu maksuliikenteessään.

Hakkereilla oli Swiftin mukaan syvällistä tietoa pankin järjestelmistä. Isku tehtiin haittaohjelmien avulla.

Hakkerit onnistuivat tunkeutumaan pankin järjestelmiin, esiintymään muina käyttäjinä ja lähettämään väärennettyjä tietoja rahansiirroista.

Vaikka hakkerit iskivät jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä, suomalaisten asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan, sanoo johtava asiantuntija Mika Linna Finanssialan keskusliitosta.

Linnan mukaan ainakin edellinen Bangladeshin keskuspankkiin kohdistunut varkaus johtui tietoturvan puutteista, joita suomalaisissa pankeissa ei ole.

Isku oli Swiftin mukaan samantyyppinen kuin aiemmin tänä vuonna Bangladeshin keskuspankkiin tehty varkaus. Tuolloin hakkerit saivat saaliikseen 81 miljoonaa dollaria eli yli 70 miljoonaa euroa.

Rikos tapahtui helmikuun alussa. Varkaat yrittivät siirtää Bangladeshin keskuspankin Yhdysvaltain keskuspankkijärjestelmässä olevalta tililtä yhteensä lähes miljardi dollaria.

Varkaat ehtivät mukaan siirtää neljällä tilisiirrolla 81 miljoonaa dollaria pankkitileille Filippiineillä, mutta viides tilisiirto kiinnitti ulkopuolisten huomion. Varkaat olivat kirjoittaneet srilankalaisen kansalaisjärjestön nimen väärin.

Myös New Yorkin aluekeskuspankin työntekijät kiinnittävät huomiota poikkeukselliseen tilisiirtoaktiviteettiin Bangladeshin tileillä, ja tilisiirrot pysäytettiin.

Suomessa Bangladeshin kaltainen varkaus olisi tuskin mahdollinen, sanoo Mika Linna.

”Ei ole syytä olla huolissaan”, hän sanoo.

Bangladeshin keskuspankin tietoturvassa oli Linnan mukaan merkittäviä puutteita. Pankin tietoverkkoon oli kytketty laitteita, jotka eivät olleet ajan tasalla.

Suomessa pankkien suorat menetykset kybervarkaille ovat olleet vähäisiä, Linna kertoo. Hakkerit kohdistavat yrityksensä pankkien sijaan niiden asiakkaisiin.

Tyypillisesti varkaat yrittävät päästä rahoihin kiinni asiakkaiden kautta esimerkiksi maksukorttitietoja tai verkkopankkitunnuksia urkkimalla.

Toinen yleistyvä tapa on niin sanottu toimitusjohtajahuijaus, jossa yhtiö yritetään saada maksamaan tekaistu lasku.

Suomalaisten yritysten vahingot kybervarkauksista ovat muutamissa tapauksissa nousseet miljooniin euroihin. Linnan mukaan näin suuret vahingot ovat kuitenkin yksittäisiä.

Nostolaitteita valmistava Konecranes kertoi viime elokuussa, että sen tytäryhtiö oli huijattu maksamaan noin 17,2 miljoonaa euroa tekaistuja laskuja.

Tiedolla johtamiseen erikoistunut Affecto kertoi niin ikään viime elokuussa, että sen tytäryhtiö oli maksanut vajaan miljoonan euron tekaistun laskun.

Molemmat yhtiöt kertoivat, että huijaukset oli tehty identiteettejä varastamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat