Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivakka: TTIP-neuvotteluiden aikataulu voi olla liian tiukka – EU:ssa pelätään jopa sopimuksen kaatumista

EU-maissa pelätään, ettei kunnianhimoista kauppasopua USA:n kanssa saada maaliin ennen Obaman kauden päättymistä. Silloin se voi lykkääntyä vuosilla tai jopa kaatua.

Talous
 
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
TTIP:n on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja tuoda sitä kautta taloushyötyä niin Yhdysvalloille kuin EU:llekin. Katso videolta, mistä oikein on kyse. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg
Fakta

Haluttu kirottu TTIP

 EU:n ja Yhdysvaltain välinen TTIP-sopimus synnyttäisi maailman suurimman vapaakauppa-alueen.

 Se alentaisi tulleja japoistaisi päällekkäistä sääntelyä.

 TTIP-sopimus on kohdannut kiivasta vastustusta EU-maissa ja Yhdysvalloissa.

Bryssel

Euroopan unionin jäsenmaissa suhtaudutaan yhä skeptisemmin siihen, että EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelema TTIP-vapaakauppasopimus saataisiin valmiiksi ennen kuin presidentti Barack Obama jättää virkansa ensi tammikuussa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) totesi perjantaina, että EU-komissio lupaa yhä yrittää saada neuvottelut maaliin ennen vuoden loppua.

”Ehkä enemmän, jos tässä rehellisesti sanon, [jäsenmaissa] oli sellaista näkemystä, että tämä aikataulu tulee olemaan liian tiukka”, Toivakka totesi kauppaministereiden kokouksen jälkeen Brysselissä.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on noussut voimakas vapaakaupan vastainen ilmapiiri. Siksi Euroopassa jännitetään, saadaanko kunnianhimoista TTIP-sopimusta neuvoteltua ennen vuoden loppua, koska muuten se voi lykkääntyä vuosilla tai jopa kaatua kokonaan.

Toivakka kertoi todenneensa, että aikataulua tärkeämpää on sopimuksen sisältö. Hänen mukaansa mitään ”TTIP lightia” eli vesitettyä sopimusta ei kannata hyväksyä.

Hänen mukaansa Suomelle neuvotteluissa tärkeää on Yhdysvaltain julkisten hankintojen avaaminen. Tästä voisi hyötyä esimerkiksi Suomen jäänmurtajateollisuus.

Yhdysvallat on suhtautunut hyvin penseästi ajatukseen avata etenkään osavaltiotason hankintoja ulkomaalaisille. Tämä voi olla niin tärkeä asia, että sopimus kaatuu siihen, Toivakka totesi.

Toivakan mukaan sopimuksen tärkeä tavoite on myös päästä eroon kaupankäynnin teknisistä esteistä, kuten päällekkäisistä tuotetestauksista.

EU-maissa ja Yhdysvalloissa on usein hyvin identtisiä, mutta byrokratian puolesta erilaisia vaatimuksia, jotka estävät osapuolten yritysten tuotteiden pääsyn toistensa markkinoille.

Ministeri Toivakan mukaan EU-jäsenmaissa on lisäksi kasvavaa huolta kauppasopimuksen vastustuksesta kansalaispiireissä. Esimerkiksi kaupankäynnin suurvallassa Saksassa 70 prosenttia ajattelee, että TTIP-sopimuksesta koituu maalle enemmän haittaa kuin hyötyä, kerrottiin äskettäin julkaistussa yleisradioyhtiö ARD:n kyselyssä.

Toivakan mielestä sopimukseen liittyy monia harhaluuloja, kuten sellainen, että sen vuoksi Eurooppaan tulisi valtavat määrät amerikkalaisia geenimuunneltuja ruokatuotteita (GMO).

”Kansalaiskeskustelussa on huolenaiheita esimerkiksi GMO-ruoan suhteen. Siitä ei kannata kantaa huolta, koska GMO-ruoka ei edes sisälly EU:n neuvottelumandaattiin. Siitä ei edes neuvotella”, Toivakka sanoi.

TTIP-neuvotteluiden 14. neuvottelukierros alkaa heinäkuussa.

Ulkomaankauppaministereiden kokouksessa puhuttiin myös Euroopan terässektorin vaikeuksista Kiinan ylituotannon ja polkumyynnin aiheuttamassa paineessa. EU:ssa pohditaan parhaillaan, tuleeko Kiinalle myöntää markkinatalousasema eli MES, mikä voisi panna monet Euroopan yritykset tiukille.

Euroopan parlamentti linjasi torstaisessa äänestyksessään, että Kiinalle ei voi vielä myöntää ”markkinatalousasemaa”. Kiinan mielestä asema kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut 15 vuotta Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) haastoi perjantaisessa tiedotteessaan Toivakkaa kertomaan, mikä on Suomen kanta Kiinan MES-asemaan. Hänen mielestään kyseinen status voisi tuhota Suomesta tuhansia työpaikkoja, mutta Suomi ei olisi valmis niitä puolustamaan muiden EU-maiden tavoin.

”Virkamieslähteiden mukaan Suomi tulee kannattamaan statuksen myöntämistä... Olemmeko jäämässä (EU:ssa) ainoaksi maaksi, joka ei halua suojella omaa teollisuutta ja työpaikkojamme vaan alistumassa polkumyyntiin?” Kumpula-Natri kysyi.

Toivakan mukaan Suomi odottaa ennen kantansa muodostamista EU-komission arviota siitä, miten Kiinan MES-asema vaikuttaisi eurooppalaiseen teollisuuteen. Komissio puinee asiaa heinäkuussa.

”Kyllä me pidämme omista työpaikoistamme kiinni. Tässä täytyy löytää tasapainoinen ratkaisu, niin että pystymme suojaamaan työpaikkoja mutta myös edistämään reilun kaupan pelisääntöjä”, Toivakka totesi.

MES-asema laskisi Kiinan maksamia tullimaksuja, vähentäisi maan vastaisia polkumyyntijuttuja ja parantaisi kiinalaisyritysten kilpailuasemaa Euroopassa.

Toivakan mukaan EU:ssa on arvioitava myös sitä, millaisiin vastatoimiin Kiina ryhtyisi, mikäli EU ei sille MES-asemaa antaisi.

Kiina on ladannut paljon poliittista arvovaltaansa siihen, että sen vaatima MES-asema myönnetään.

Kiina on Yhdysvaltain jälkeen EU:n toiseksi tärkein kauppakumppani. Osapuolten kauppa on arvoltaan reilusti yli miljardi euroa päivässä.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat