Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö haluaa eroon uusiutuvan energian ylituesta – ehdottaa tarjouskilpailuun perustuvaa tuotantotukea

Erityisesti tuulivoiman tuki on saanut kritiikkiä kalleudestaan.

Talous
 
Kai Tirkkonen
Tuulivoimaloita Oulunsalon Riutunkarissa.
Tuulivoimaloita Oulunsalon Riutunkarissa. Kuva: Kai Tirkkonen

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettama työryhmä muuttaisi nykyistä uusiutuvan energian tuotantotukea niin, että tuki perustuisi tarjouskilpailuun.

Tämä olisi työryhmän mielestä kustannustehokas tapa lisätä uusiutuvaan energiaan perustuvaa sähköntuotantoa ja varmistaa, että investoinnit sijoittuisivat Suomeen.

”Tällainen tuotantotukijärjestelmä on myös tehokas tapa varmistaa, että tukitaso on mahdollisimman alhainen”, TEM:n työryhmä kirjoittaa loppuraportissaan.

Uusiutuvan tuki tarkoittaa muun muassa tuulivoiman ja metsähakkeen tukea.

Nykyinen tuulivoiman tukijärjestelmä on perustunut syöttötariffiin, mikä tarkoittaa, että tuulella tuotetulle sähkölle on taattu tietty hinta. Tukijärjestelmä on saanut kritiikkiä ylituesta nyt, kun sähkön hinta on laskenut.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi perjantaina, että syöttötariffit aiheuttavat voimassaoloaikanaan 3,5 miljardin euron kokonaiskustannukset.

EK heittää ajatuksen niin sanotusta nollaratkaisusta, jota se jäi kaipaamaan TEM:n raportista. Se tarkoittaisi, että uusiutuvalle ei olisi kansallista tuotantotukijärjestelmää, vaan uusiutuvaa energiaa edistettäisiin EU:n päästökaupan keinoin.

EK:n perusteluna on se, että kansalliset tuet vesittävät päästökaupan idean ja ohjausvaikutuksen, koska ne pitävät päästöoikeuksien hinnan alhaisena.

Suomen Tuulivoimayhdistys pitää TEM:n työryhmän tarjouskilpailumallia hyvänä.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että tukitaso määräytyy hankkeen kustannustason mukaan ja ainoastaan tuotantokustannuksiltaan edullisimmat hankkeet rakennetaan”, Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

TEM:n työryhmän mukaan valtio voisi maksaa uusiutuvalle energialle myös investointitukea, mutta se tulisi kyseeseen lähinnä vain kokeiluhankkeissa.

Metsähakesähkön tuotantotukea työryhmä pitää kustannustehokkaana tukena jo nykyisellään.

Yksi tapa tukea uusiutuvaa ovat myös niin sanotut vihreät sertifikaatit, joita myönnetään uusiutuvaa energiaa hyödyntäville sähköntuottajille. TEM:n työryhmän raportin perusteella niistä ei ole Suomelle tukimalliksi.

TEM ei innostu mallista, koska pitää ylituen riskiä suurena. Lisäksi ei olisi varmaa, että investoinnit ohjautuisivat Suomeen.

Vihreitä sertifikaatteja ei myöskään pidetä mahdollisina toteuttaa nopealla aikataululla.

Suomelle on asetettu EU:ssa tavoitteeksi, että uusiutuvan energian osuus olisi 38 prosenttia energian loppukulutuksesta vuonna 2020. Loppukulutuksen suhteen tavoite saavutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Uusiutuvan energian käyttö on Suomessa kasvanut koko ajan ja on jo lähellä fossiilisten polttoaineiden osuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat