Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekokemillä on paljon kysyntää

Fortum kertoo tehneensä tarjouksen neljälle suurimmalle omistajalle, joiden hallussa on yli 80 prosenttia yhtiöstä

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Jätteiden kierrätykseen erikoistuneen Ekokemin pääkonttori on Riihimäellä. Vuonna 2014 yhtiö hävitti Syyrian kemiallisten aseiden raaka-aineen neutraloinnista syntynyttä jätettä.
Jätteiden kierrätykseen erikoistuneen Ekokemin pääkonttori on Riihimäellä. Vuonna 2014 yhtiö hävitti Syyrian kemiallisten aseiden raaka-aineen neutraloinnista syntynyttä jätettä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Vuonna 1979 perustettu yhtiö

 Ekokem perustettiin vuonna 1979 nimellä Oy Suomen Ongelmajäte.

 Suomen valtio omistaa osakkeita 34,1 prosenttia, elinkeinoelämä ja yksityiset sijoittajat 33,8 prosenttia ja kunnat ja kuntien omistamat yhteisöt 32,1 prosenttia.

 Kesäkuussa 2015 yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Karri Kaitue.

Energiayhtiö Fortum ilmoitti perjantaina tehneensä tarjouksen jätteiden kierrätysyhtiön Ekokemin ostamisesta. Tarjous ei ole sitova eikä Fortum kerro, kuinka paljon se Ekokemista tarjoaa.

Tarjous on tehty Ekokemin neljälle suurimmalla osakkeenomistajalle, joiden yhteenlaskettu omistusosuus on on yli 80 prosenttia Ekokemistä.

Valtion omistusosuus on 34,1 prosenttia, Suomen Kuntaliiton 21,4 prosenttia, työeläkeyhtiö Ilmarisen 15,4 prosentia ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän 10,5 prosenttia.

”Jos velaton ostohinta olisi esimerkiksi 600–700 miljoonaa euroa, se voisi olla oikea arvo Ekokemistä. Fortumin tarjoukseen en ota mitään kantaa. Pohdimme kaikkia eri vaihtoehtoja sen perusteella, mikä on yhtiölle ja sen osakkeenomistajille paras”, sanoo Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Hänen mukaansa useat yhtiöt ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita Ekokemista.

Ekokemin toimitusjohtaja Karri Kaitue ei ole yllättänyt Fortumin tarjouksesta.

”Julkistimme helmikuussa pääomarakenneselvityksen, jossa yhtenä vaihtoehtona oli listautuminen pörssiin. En ole lainkaan yllättynyt, että tällainen tarjous tulee. Yhtiö on hyvässä kunnossa.”

Fortumin mukaan Ekokem sopisi hyvin yhtiön puhtaan energian liiketoimintasuunnitelmaan.

Fortum ei halua arvioida, millaisella aikataululla mahdollinen myynti etenee. Fortum on pörssiyhtiö, josta valtio omistaa enemmistön eli 50,8 prosenttia.

Ekokem olisi Fortumille pieni sijoitus. Yhtiön nettokassa ja likvidit varat olivat maaliskuun lopussa 8,2 miljardia euroa. Likvidit varat tarkoittaa kassaa ja nopeasti käteiseksi muutettavia arvopapereita.

Energiayhtiö Fortum ei ole suinkaan ainut Ekokemin ostamisesta kiinnostunut taho. Valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara kertoo, että Ekokemiä kohtaan on osoitettu hurja määrä kiinnostusta Kiinaa ja Intiaa myöten.

Heliövaaran mukaan valtio arvioi Fortumin tarjousta, mutta ensisijaisesti Ekokemiä viedään kohti pörssiä.

”Se on pitkä prosessi. On hirveän tyypillistä, että sen aikana tulee muita tarjoajia”, Heliövaara sanoo.

Hallitus kertoi torstaina Ekokemin kuuluvan yhtiöihin, jotka siirretään uuteen, budjetin ulkopuolella toimivaan kehitysyhtiöön. Kehitysyhtiöön siirretään yhtiöitä tai niiden osakkeita, jotka valtio voi mahdollisesti tulevaisuudessa myydä.

Ekokem työllistää yli 700 työntekijää Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 258 miljoonaa euroa ja liikevoitto 17,4 miljoonaa euroa.

Suomen Kuntaliitto ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut eivät myöskään halua Fortumin tarjousta kommentoida.

”Ekokemin osuus Suomen Kuntaliiton varallisuudesta on erittäin merkittävä. Siksi asiaa pitää miettiä todella huolellisesti”, sanoo toimitusjohtaja Jari Koskinen.

Ekokemin hallituksen puheenjohtaja Juha Vanhainen ei myöskään halunnut sanoa mitään Fortumin tarjouksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat