Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokauppa vilkastuu, mikä saattaa ennustaa koko Suomen talouden käännettä

Uusien autojen myynti vilkastuu. Menekki seuraa usein koko maan suhdanteita. Lupaavia merkkejä on myös rakentamisessa.

Talous
 
Seppo Kärki
Autoala odottaa, että autoja menee kaupaksi tänä vuonna liki 10 000 enemmän kuin viime vuonna.
Autoala odottaa, että autoja menee kaupaksi tänä vuonna liki 10 000 enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Seppo Kärki

Autojen myynnissä on tapahtunut selvä käänne parempaan, ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Suomen talouden suhdanteelle saattaa käydä samoin.

Autokauppa on sujunut vuosikausia heikosti, mutta tänä vuonna ala odottaa uusien autojen menekin lisääntyvän liki seitsemän prosenttia 116 000 myytyyn autoon.

”Odotukset ovat paremmat kuin moneen moneen vuoteen”, sanoo Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Myyntiä kirittävät tänä vuonna ainakin vuodenvaihteessa tehty autoveron alennus, autokannan vanheneminen ja romutuspalkkio, jonka turvin kaupattuja autoja rekisteröitiin vuodenvaihteen jälkeen vielä noin 1 500.

Taustalla lienee myös hyvä uutinen: kenties paremmat ajat ovat vihdoin koittamassa koko maan taloudessa.

Autokaupan kehitys on Rissan mukaan usein seuraillut koko maan suhdanteita.

”Se lupaa koko Suomelle hyvää, jos autoja on myyty vähän paremmalla sykkeellä”, sanoo Laakkonen-autokonsernin toimitusjohtaja Timo Yli-Salomäki.

Suomalaiset ovat finanssikriisin jälkeen lykänneet auto-ostoksia, ja henkilöautojen keski-ikä on noussut puolellatoista vuodella liki kahteentoista vuoteen. Yli-Salomäen mielestä autot alkavat olla niin iäkkäitä, että niitä on vähitellen pakko vaihtaa uudempiin.

Ostajien maku on Yli-Salomäen mukaan vähitellen muuttunut. Sekä nelivetoiset että automaattivaihteiset autot kiinnostavat enemmän kuin ennen.

Takavuosina mielipiteitä kovasti jakanut katumaasturi on Yli-Salomäen mukaan tätä nykyä paremmassa huudossa, kun päästöt ovat vähentyneet.

Ainakin autonvalmistajat uskovat menestykseen, sillä ne tuovat ahkerasti markkinoille uusia kaupunkimaasturimalleja.

Arita-autoketjun toimitusjohtaja Tomi Orava kertoo, että uusia autoja ostavat erityisesti iäkkäät ihmiset. Nuoria ei uusien autojen kaupoilta löydä.

”60 vuotta ja plus -asiakkaat ovat olleet kullan arvoisia”, Orava sanoo.

Autokauppa ei ole ainut ala, jossa koheneva taloussuhdanne näkyy.

Erityisesti rakentamisessa käy kuhina. Neljän heikon vuoden jälkeen tuotannon pitäisi kasvaa tänä vuonna 3–4 prosenttia.

Rakentamisen lupaava tilanne näkyy myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikön Eero Lehdon omassa suhdannemittarissa. Lehto tarkistaa päivittäin sekä kirvesmiesten että hitsaajien avoimet työpaikat.

Kirvesmiehille olisi töitä, mutta metalliteollisuudessa työskenteleviä hitsaajia ei juuri palkata.

”Siihen on tullut iso ero”, Lehto kertoo.

Vähäinen hitsaajien kysyntä viestii siitä, että moni vientiteollisuuden ala voi edelleen heikosti. Talousennusteiden mukaan mitään ripeää nousukautta ei kannata odottaa.

Valtiovarainministeriö ennustaa, että talous kasvaa tänä vuonna 0,9 prosenttia ja kahtena seuraavana vuonna kumpanakin 1,2 prosenttia. Vauhti jää kauaksi viime vuosikymmenen hyvistä vuosista, jolloin kasvu oli enimmillään yli viisi prosenttia.

Lehto hieman hämmästelee suomalaisten uskallusta hankkia sekä autoja että asuntoja, vaikka työttömyys on edelleen suurta.

”On aika erikoista, että kuluttajakäyttäytyminen on niin rohkeaa”, Lehto sanoo.

Toisaalta työttömyydessä pahin saattaa olla jo ohi.

Sekä auto- että asuntokaupassa alan yritykset selittävät piristymistä sillä, että hankintoja on lykätty, ja tarvetta sekä uskallusta on vihdoin riittävästi.

Helsinkiläinen Ville Saarimaa tutkii uutta Nissania Itäkeskuksen kauppakeskuksen käytävällä ja kertoo, että auton hankinta alkaa olla ajankohtaista.

”Tähän mennessä olen ostanut käytetyn auton, mutta nyt selvittelen vaihtoehtoja, mikä olisi järkevää”, Saarimaa kertoo.

”Ihan hyviä tarjouksia näyttää olevan”, hän sanoo autokauppojen tarjonnasta.

Itäkeskuksessa alusvaateliikkeen naapurissa on toiminut helmikuusta finanssiyhtiö Santanderin ja Aritan myymälä, jonka ajatuksena on tehdä auton ostamisesta liki yhtä helppoa kuin television hankinnasta.

Tomi Oravan mukaan ”pop up -liike” on toiminut.

Tarjousautoa on myyty parissa kuukaudessa yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä.

Oravan mukaan Itäkeskuksen myymälän tarjonta on hinnoiteltu ”erittäin aggressiivisesti.” Samaa viestiä kertovat muutkin kauppiaat: kova kilpailu painaa hintoja.

”Asiakas ei joudu maksamaan ainakaan ylihintaa, kun uutta autoa ostaa”, Yli-Salomäki sanoo.

Harva kauppias on yleensä sitä mieltä, että juuri nyt olisi huono hetki hänen tuotteensa ostamiseen.

Autonmyyjien puheita uusien autojen edullisuudesta tukee kuitenkin se, että autoliikkeiden kannattavuus on ollut viime vuosina heikko.

Kuluttajahinnat ovat nousseet vuosikymmenessä viidenneksen, mutta sekä käytetyt että uudet autot ovat halvempia kuin kymmenen vuotta sitten.

 

Nämä povaavat talouteen parempia aikoja:
Rakentaminen ja asuntokauppa

+ 4 %

Rakentamisessa on tapahtunut selvä käänne, ja tuotannon odotetaan lisääntyvän tänä vuonna jopa neljä prosenttia. Välittäjät odottavat asuntokaupan vilkastuvan – jopa Google-haut sanalla ”asuntolaina” ovat lisääntyneet.

Metsäteollisuus

+ 70 000 t

Paperin kysyntä hiipuu edelleen, mutta sekä sellun että kartongin tuotanto kasvaa. Kartonkia tehtiin Suomessa ensimmäisellä vuosineljänneksellä 70 000 tonnia eli yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Investoinnit

+ 5,8 %

Suomen talouselämän suuri huoli on ollut, että investointien puute saa laitteet rapistumaan. Tänä vuonna suunta vihdoin kääntyy, ja valtiovarainministeriö odottaa yksityisten investointien kasvavan 5,8 prosenttia.

Nämäkertovattilanteenolevanyhä heikko:
Teknologiateollisuus

– 5 %

Suomen tärkeän vientialan odotukset ovat hieman kohentuneet. Tilaukset vähenivät alkuvuonna verrattuna viime vuoden loppuun, ja yritysten henkilöstö vähenee yhä. Tammikuussa teknologiateollisuuden liikevaihto oli viisi prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Pitkäaikaistyöttömyys

122 600

Työttömyys näyttää saavuttaneen lakipisteensä, ja työllisten osuus työikäisistä on ollut jopa kasvussa. Pitkäaikaistyöttömyys kuitenkin pahenee: vähintään vuoden työttömänä olleita oli keväällä jo 122 600.

Velkaantuminen

124,9 %

Autokauppa on kiihtynyt, vaikka kansalaisten ostovoima laskee. Kulutusta tukee velkaantuminen. Kotitalouksien velkaantumisaste nousi viime vuonna 124,9 prosenttiin käytettävissä olevista nettotuloista.

Jukka Gröndahl / HS
Rakentamisessa tuotannon odotetaan lisääntyvän jopa neljä prosenttia.
Rakentamisessa tuotannon odotetaan lisääntyvän jopa neljä prosenttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat