Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaisyritykset pelkäävät Britannian EU-eroa – yritysten britti­työntekijöitä varoitettu kirjeellä Brexitin riskeistä

Britannian mahdollinen EU-ero pelottaa saksalaisyrityksiä. Saksa on Britannian tärkein kauppa­kumppani.

Talous
 
HS–Reuters
Marc Müller / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron (vas.) tutustui BMW:n tehtaaseen BMW:n johdon Ian Robertsonin ja Harald Küegerin kanssa Münchenissä tammikuussa.
Britannian pääministeri David Cameron (vas.) tutustui BMW:n tehtaaseen BMW:n johdon Ian Robertsonin ja Harald Küegerin kanssa Münchenissä tammikuussa. Kuva: Marc Müller / Reuters
Tästä on kyse

Kansanäänestyksestä tulee tiukka

 Britannia äänestää EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta kesäkuun 23. päivänä.

 Economist-lehden julkaiseman kyselytutkimusten keskiarvoa laskevan mittarin mukaan niukka enemmistö eli 41 prosenttia briteistä kannattaa EU:hun jäämistä. 40 prosenttia kannattaa eroamista ja loput eivät vielä ole muodostaneet kantaansa.

 Jos britit päätyvät EU-eroon, aikaa Britannian ja EU:n suhteen uudelleenjärjestelyihin on kaksi vuotta. Neuvotteluaika alkaa siitä, kun brittihallitus ilmoittaa lähtöpäätöksestä.

Saksalaiset yritykset ovat jo vähentäneet investointejaan Britanniaan, koska ne pelkäävät, että britit äänestävät 23. kesäkuuta EU:sta eroamisen puolesta.

Saksalaisten yritysten Britanniaan tekemien suorien investointien määrä väheni tammi–maaliskuussa kuusi prosenttia verrattuna vuoden takaiseen eli 4,4 miljardiin euroon. Saksan keskuspankin Bundesbankin tilastojen mukaan investoinnit Britanniaan supistuivat jo vuonna 2015 peräti 40 prosenttia.

Saksan teollisuus varoittaakin, että Britannian ero haittaisi molempien maiden talouksia.

”Britannian lähtö tarkoittaa Britanniassa toimiville yrityksille epävarmuutta. Yrityksen reagoivat tähän ja lykkäävät tai vähentävät investointejaan”, Saksan teollisuusliitto BDI:n toimitusjohtaja Markus Kerber sanoo.

Hänen mukaansa eroa kannattava kansanäänestyksen tulos johtaisi moniin oikeudellisiin epäselvyyksiin, joiden ratkominen kestää ainakin kaksi vuotta. Britannian ja EU:n pitäisi esimerkiksi neuvotella uusi vapaakauppasopimus. Tämä lisäisi yritysten ja valtiontalouksien riskejä molemmissa maissa.

Saksalaiset yritykset ovat Britanniassa suurimpien ulkomaisten toimijoiden ja sijoittajien joukossa. Saksalaisyrityksillä on maassa noin 2 500 tytäryritystä ja puoli miljoonaa työntekijää. Tärkeimmät toimialat ovat rahoitusala, teollisuustuotanto, kuljetus, energia ja vähittäiskauppa.

Yritykset ovat yleensä varovaisia kommentoimaan investointipäätöksiään ja kansanäänestystuloksen mahdollisia vaikutuksia niihin. Siemensin tiedottajan mukaan olisi kuitenkin selvästi edullista sekä ”vaurauden että työllisyyden kannalta”, jos Britannia pysyisi EU:ssa.

”Päätös vaikuttaisi Siemensin tuleviin investointipäätöksiin”, tiedottaja arvioi Reutersille.

Monien muiden saksalaisyritysten tavoin Siemens on lobannut työntekijöitään äänestämään EU-eroa vastaan. Siemens lähetti brittiläisille työntekijöilleen hiljattain kirjeen, jossa se varoitti eropäätöksen aiheuttamista riskeistä.

”Uuden vapaakauppasopimuksen neuvotteleminen EU:n kanssa voisi kestää vuosia. On myös mahdotonta ennakoida millä ehdoilla ja mihin hintaan se solmitaan”, Siemensin johto kirjoitti kirjeessä.

”Tämä epävarmuus ja pelko kustannusten noususta voisi tehdä Britanniasta vähemmän houkuttelevan paikan harjoittaa liiketoimintaa”, kirje jatkui.

Saman tyyppisiä kirjeitä ovat lähettäneet myös BMW, joka valmistaa Britanniassa luksusauto Rolls-Royceja, kemianyhtiö BASF ja lentokonevalmistaja Airbus.

Saksassa on laskettu, että Britannian ero voisi maksaa Saksalle 45 miljardia euroa menetettyinä vientituloina jo ensi vuoden aikana, jos maiden välinen vapaakauppa tyrehtyy. Britannia on Saksan kolmanneksi tärkein vientimarkkina.

Saksan Britannian-viennin arvo oli viime vuonna noin 89 miljardia euroa. Britanniasta tuotiin tavaraa 38 miljardilla eurolla, joten kauppa oli Saksalle selvästi ylijäämäistä. Saksa on brittiyrityksille kuitenkin tärkein kauppakumppani ennen Yhdysvaltoja.

Oikaisu kello 20.36: Artikkelin otsikossa ja yhdessä kohdassa tekstiä kirjoitettiin virheellisesti Britannian euroerosta, kun tarkoitettiin EU-eroa.

Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat