Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Internet tuli vessan pyyhetelineeseen Helsingissä – esineiden liittäminen verkkoon alkaa tuntua myös arjessa

Esineiden internetissä on tulevaisuus, vakuuttavat talousgurut. Ihan hienoa, mutta mikä se esineiden internet oikein on? Ja missä se on? Vastaus kuuluu, että vessassa Helsingin Pitäjänmäessä.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
ISS:n siivooja Tarja Väisänen vaihtaa käsipyyherullaa toimistotalossa Pitäjänmäessä. Väisänen saa tiedon älypuhelimeen, kun pyyhe on loppumassa.
ISS:n siivooja Tarja Väisänen vaihtaa käsipyyherullaa toimistotalossa Pitäjänmäessä. Väisänen saa tiedon älypuhelimeen, kun pyyhe on loppumassa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Verkkoon liittäminen halpenee nopeasti

 Alun perin internet koostui ihmisten käyttämistä päätelaitteista eli tietokoneista ja niiden välillä olevista palvelimista.

 Esineiden internet, jota kutsutaan myös teolliseksi internetiksi, kytkee verkkoon uuden ryhmän eli erilaiset esineet.

 Verkossa olevia esineitä voi ohjata etänä, ja ne voivat lähettää tietoa toiminnastaan.

 Ilmiön yleistymistä vauhdittaa se, että tarvittavat anturit ja muut laitteet tulevat yhä halvemmiksi.

Esineiden internetissä on tulevaisuus, vakuuttavat talousgurut.

Ihan hienoa, mutta mikä se esineiden internet oikein on? Ja missä se on?

Vastaus kuuluu, että vessassa Helsingin Pitäjänmäessä.

Esineiden internet on yleistynyt tähän mennessä lähinnä yrityksissä ja teollisuudessa, mutta ilmiön hyödyt alkavat vähitellen näkyä myös tavallisille ihmisille. HS kokosi esimerkkejä verkkoon kytketyistä esineistä, jotka vaikuttavat arkeen.

Pyyherulla seuraa käyttöä

It-palveluyhtiö CGI sekä huoltoyhtiöt ISS Palvelut ja Lindström kokeilevat toimistotalossa Pitäjänmäessä vessojen käsipyyhelaitetta, joka on kytketty matkapuhelinverkkoon. Laitteen sisällä olevat anturit seuraavat, milloin pyyherulla on loppumassa. Laite lähettää viestin siivoojan älypuhelimeen, ja hän tulee vaihtamaan rullan.

Käyttäjät pysyvät tyytyväisinä, kun pyyhe ei pääse loppumaan. Kauppakeskukset voivat hyötyä, jos tyytyväiset asiakkaat viihtyvät pidempään ja kuluttavat enemmän.

Pyyhkeiden vaihto oikeaan aikaan tuo myös säästöjä, sanoo ISS Palvelujen toimitusjohtaja Jukka Jäämaa. Hän kertoo, että kokeilua aiotaan laajentaa.

CGI:n Suomen-toimitusjohtaja Tapio Volanen pitää laitetta esimerkkinä esineiden internetin hyödyistä: anturiteknologiaa voi soveltaa liki kaikkeen, mikä vähenee, täyttyy tai kuluu.

Täyttyvä jäteastia hälyttää

Suomalaisyhtiö Enevo asentaa jäteastioiden sisään antureita, jotka seuraavat astian täyttymistä. Enevo kuuluu Suomen startup-yritysten nopeisiin kasvajiin.

Jäteyhtiöille järjestelmä tuo merkittäviä säästöjä, koska astioita ei tarvitse tyhjentää liian aikaisin.

Asukkaatkin ovat tyytyväisiä, kun jätesäiliöt tyhjennetään oikeaan aikaan.

Sovellus ohjaa kotia

Television kytkeminen verkkoon on jo arkea, mutta piakkoin internetiin yhdistetään monet muutkin kodin laitteet, kuten jääkaappi.

Jopa lukkoja voidaan tätä nykyä liittää verkkoon. Lisäksi koteihin on tarjolla monenlaista liikkeentunnistinta, valokatkaisijaa ynnä muuta verkossa toimivaa laitetta.

Langattomia laitteita voi ohjata esimerkiksi espoolaisyritys Cozifyn älypuhelinsovelluksella. Maksullinen tuote tukee usean eri valmistajan langattomia laitteita.

Autoon saa yhteyden etänä

Autot ovat muuttumassa liikkuviksi tietokoneiksi, jotka ovat myös yhteydessä verkkoon.

Monet autonvalmistajat ovat rakentaneet autoihin etäyhteydellä toimivia ominaisuuksia. Esimerkiksi joissain Volvon malleissa voi sovelluksen avulla etänä lukita ja avata ovia ja ikkunoita sekä lämmittää tai viilentää matkustamoa ennen matkaa.

Busseille vihreää valoa

Monet bussit on jo kytketty verkkoon, ja esimerkiksi Tampere on ryhtynyt avittamaan joukkoliikennettä verkkoyhteyden turvin.

Paikallisbussit lähettävät matkapuhelinverkon kautta tiedon sijainnistaan joka sekunti. Jos bussi on myöhässä, liikennevalot saavat käskyn, että bussille pitäisi näyttää vihreää valoa. Jatkuvasti päivittyvien sijaintitietojen päälle on lisäksi rakennettu monenlaisia sovelluksia älypuhelimiin.

Helsingissä joukkoliikennettä avitetaan yksinkertaisemmalla järjestelmällä, joka käyttää internetin sijaan radiotaajuuksia.

Juhani Niiranen / HS
Viesti kertoo käsipyyhkeen loppumisesta.
Viesti kertoo käsipyyhkeen loppumisesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat