Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apple haluaa siivun suomalaisten pankkien korttipalkkioista – Miksi ihmeessä pankit suostuisivat?

On ajan kysymys, milloin iPhoneissa toimiva Apple Pay yrittää laajentaa Suomeen. Apple kuitenkin tarvitsee palveluunsa pankkien maksukortit ja haluaa siivun pankkien saamasta korttimaksupalkkiosta.

Talous
 
Damir Sagolj / Reuters
Applen työntekijä esitteli Apple Pay -mobiilimaksun käyttöä Pekingissä helmikuussa.
Applen työntekijä esitteli Apple Pay -mobiilimaksun käyttöä Pekingissä helmikuussa. Kuva: Damir Sagolj / Reuters

Pankkien omat mobiilimaksut ehtivät Suomessa markkinoille ennen matkapuhelinfirmojen sovelluksia. OP:n Pivo-maksu ja Nordea Pay toimivat jo, muut pankit seuraavat perässä.

On silti vain ajan kysymys milloin Samsung Pay ja Apple Pay yrittävät pääsyä Suomen markkinoille. Apple Pay toimii toistaiseksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kiinassa, mutta turva- ja muut edellytykset ovat kunnossa laajenemiselle Euroopassa.

Nämä mobiilimaksusovellukset toimivat kaikki samalla peruslogiikalla. Asiakkaan normaalin pankin antaman maksukortin pohjalta luodaan mobiilimaksukortti, jonka tiedot ovat kännykässä sisällä.

Maksaminen tapahtuu täppäämällä puhelinta lähimaksupäätteelle, joka saa kortin tiedot puhelimesta lähimaksusirun välityksellä. Suomessa useimmilla kassoilla on jo käytössä lähimaksupääte.

Puhelimessa pitää siis olla sisällä lähimaksu- eli nfc-siru. Uusimmista iPhoneista ja Android-puhelimista se yleensä löytyy.

Muitakin mobiilimaksutapoja putkahtelee markkinoille jatkuvasti, mutta niiden tie kauppoihin voi olla kivinen, koska ne vaativat usein erillisen maksupäätteen.

OP:n ja Nordean mobiilimaksut toimivat vain Android-puhelimissa, joita enemmistö Suomenkin älypuhelimista alkaa olla. Esimerkiksi Samsungin ja Huawein puhelimissa on Android-käyttöjärjestelmä.

Apple ei sen sijaan ole päästänyt ulkopuolisia puhelintensa maksuominaisuuksiin kiinni. Se ei yksinkertaisesti luovuta lähimaksusirunsa rajapintaa ulkopuolisille niin, että nämä voisivat kehittää sitä käyttäviä sovelluksia.

Niinpä Applen iPhoneilla voi käyttää vain Applen omaa Apple Pay -mobiilimaksua.

Apple tarvitsee kuitenkin pankkien apua, koska kuluttajien maksukortit ovat pankkien liikkeeseenlaskemia. Ja kaiken kukkuraksi Apple haluaa vielä siivun pankkien saamista korttimaksuprovisioista.

Suomessa pankki saa jokaisen Visalla tai Master Cardilla tehdyn credit-maksun loppusummasta 0,3 prosenttia provisiota. Debit-maksuista pankin siivu on Visalla 0,19 prosenttia ja Master Cardilla 0,20 prosenttia.

Yhdysvalloissa Apple Pay onnistui lopulta neuvottelemaan pankeilta mediassa julkistettujen vahvistamattomien tietojen mukaan 0,15 prosentin provision. Yhdysvalloissa luottokorttiprovisiot ovat ylipäätään korkeammat, joten Applen siivu ei vienyt pankeilta koko kakkua.

Suomen provisiotasolla 0,15 prosentin osuus Applelle tarkoittaisi, ettei debit-maksuista jäisi pankille juuri mitään.

Kiinassa Applen saama palkkiotaso on toisaalta vain 0,07 prosenttia. Myös Britanniassa pankit ovat kertoneet maksavansa Applelle huomattavasti yhdysvaltalaispankkeja vähemmän.

Miksi ihmeessä suomalaiset pankit ylipäätään suostuisivat tällaiseen sopimukseen, jossa ei näyttäisi olevan niiden kannalta muuta kuin hävittävää?

Applen osuus Suomen matkapuhelinmarkkinasta on noin viidennes eli pienempi kuin monissa muissa länsimaissa. Asiakasryhmänä iPhonen käyttäjät voivat olla pankkienkin näkökulmasta silti kokoaan tärkeämpi ja tavoitellumpi.

Pankit halunnevat tarjota nuorille ja tekniikasta kiinnostuneille oman korttinsa käyttöön, vaikka välissä olisi rahanahne Apple.

Muuten Apple Paysta kiinnostuneet saattaisivat keksiä hankkia maksukortin sellaisen maan pankista, missä Applella on jo sopimus. Se ei ole välttämättä vaikeaa ainakaan siinä vaiheessa, kun pohjoismaisia pankkeja lähtee Applen kelkkaan.

Nähtäväksi jää. Apple käy neuvottelujaan hyvin salassa, eikä lopputuloksistakaan ole yleensä saatavissa muuta tietoa kuin huhuja. Myös pankkialalta aihetta kommentoidaan nihkeästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat