Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuonti Kiinasta on hävittänyt teollisuuden työpaikkoja Suomesta – korkeasti koulutettujen palkat jopa kasvaneet

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimuksen mukaan Kiinan tuonnin kasvu on kasvattanut työmarkkinoiden jakaantumista ja palkkaeroja Suomessa.

Talous
 
Reuters
Rahtilaiva oli ankkuroituna Zhoushanin satamaan Kiinassa viime helmikuussa.
Rahtilaiva oli ankkuroituna Zhoushanin satamaan Kiinassa viime helmikuussa. Kuva: Reuters

Kiinan tuonnin kasvu ja tuotannon siirtäminen Kiinaan on vähentänyt selvästi erityisesti teollisuustuotannon työpaikkoja Suomessa, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen eli Vattin maanantaina julkaistava tutkimus.

Halpatuonnin kilpailu on myös edesauttanut työn ja palkkojen polarisoitumista. Suurin riski työpaikan menetyksestä tai palkkatulojen pienenemisestä kohdistuu keskitason koulutuksen saaneeseen tuotannon työntekijään. Myös matalan koulutustason työpaikoilla on suuri riski hävitä.

Korkeasti koulutetut pärjäävät parhaiten Kiinan tuonnin mylläämillä kotimaisilla työmarkkinoilla. Vaikka Kiinan tuonti ja tuotannon siirtäminen Kiinaan on kasvattanut myös korkeasti koulutettujen riskiä menettää työpaikka, he usein löytävät uutta työtä. Korkeasti koulutettujen kokonaistyöllisyys ei juuri pienentynyt tutkimusjaksolla.

Tuotannon siirtäminen Kiinaan on toisaalta jopa nostanut korkeasti koulutettujen palkkatasoa. Tutkimuksen mukaan tämä viittaisi siihen, että kotimaahan jäävän tuotannon kilpailukyky on voinut parantua, kun välituotteiden tuotantoa on siirretty Kiinaan.

Kansainvälinen tutkimusnäyttö myös viittaa siihen, että Kiinan tuontikilpailu on suunnannut yritysten toimintaa teknologisesti vaativampaan tuotantoon ja edesauttanut työntekijöiden siirtymistä teknologisesti edistyksellisempiin yrityksiin.

Tässäkin kehityksessä keskiasteen ja matalan koulutuksen saaneet ovat olleet häviäjiä.

”Suomalaisyritysten on tärkeä nähdä Kiinan tuonti mahdollisuutena ylläpitää korkeaa kilpailukykyä. Siirtämällä Kiinaan sen tyyppistä tuotantoa, joka ei kannata täällä, voimme lisätä sen tuotannon tuottavuutta, mikä jää Suomeen – ja näin pysyä kilpailukykyisenä lopputuotteiden kilpailussa”, erikoistutkija Katariina Nilsson Hakkala sanoo tiedotteessa.

Vatt teki tutkimuksensa kaikki Suomen yritykset kattavan aineiston perusteella. Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä valmiiden tavaroiden eli niin sanottujen lopputuotteiden, että välituotteiden tuontia. Välituotteet voivat olla esimerkiksi materiaaleja tai osia.

Välituotteiden tuonti kertoo siitä, että yritys on joko siirtänyt omaa tuotantoaan Kiinaan tai korvannut kotimaisia alihankkijoita kiinalaiselle valmistuksella.

Kiinan tuonti alkoi kasvaa Suomessa voimakkaasti vuonna 2004 eli pari vuotta sen jälkeen, kun Kiina liittyi Maailman kauppajärjestön jäseneksi.

Tutkimusaineisto kattaa kaikki Suomen teollisuusyritykset ja niiden työntekijät. Ajallisesti tutkimus kattaa vuodet 1998–2009. Aineisto on koottu yhdistämällä Tullin ulkomaankauppatietoja Suomen työntekijä- ja työnantajatilastoihin. Lisäksi tutkimuksessa on hyödynnetty yksityiskohtaisia tietoja käytetyistä välituotteista, teollisuusalan työllisyydestä ja palkoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat