Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kabotaasikuljetusten vapauttaminen viivästyy

Liikennevaliokunnassa toivotaan lisätoimia kotimaisten kuljettajien suojelemiseksi.

Talous
 
Esa Syväkuru / HS
Rekkakuskit osoiottivat mieltään kabotaasikuljetuksia vastaan Helsingissä joulukuussa 2014.
Rekkakuskit osoiottivat mieltään kabotaasikuljetuksia vastaan Helsingissä joulukuussa 2014. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Kabotaasikuljetusten rajoitusten purkaminen ei etene hallituksen toivomassa aikataulussa. Komissio uhkasi viime keväänä viedä Suomen EU-tuomioistuimeen, mikäli EU-sääntöjen vastaisia lisärajoituksia toisesta EU-maasta saapuville kuskeille ei poisteta, mutta asian käsittely on yhä kesken eduskunnan liikennevaliokunnassa.

Valiokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) sanoo, ettei viivytykseen liity dramatiikkaa.

”Tärkeiden asioiden käsittely valiokunnassa vie oman aikansa.”

Komission ja Suomen välinen kiista koskee maantiekuljetusten kabotaasia eli Suomen sisäisiä kuljetuksia toiseen EU-maahan rekisteröidyllä ajoneuvolla. Vuonna 2009 voimaan tulleiden EU:n kabotaasimääräysten mukaan esimerkiksi Suomeen tavaraa toimittava virolainen kuski saa paluumatkalla suorittaa viikon sisässä kolme Suomen sisäistä kuljetusta.

Kotimaiseen lainsäädäntöön tehtiin kuitenkin lisärajoituksia, joiden vuoksi komissio viime keväänä uhkasi viedä Suomen EU-tuomioistuimeen.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) antoi esityksen lisärajoitusten purkamisesta joulukuussa. Tavoite oli, että muutokset astuisivat voimaan jo maaliskuussa, jotta oikeuskäsittelyltä vältyttäisiin. Asia on ollut liikennevaliokunnan käsittelyssä helmikuusta saakka.

Komissio ei ole asettanut Suomelle aikarajaa lainsäädännön muuttamiseen, mutta jos se katsoo muutoksen vievän liian pitkään, se voi päättää asian viemisestä tuomioistuimeen.

Valiokunnan jäsen Ari Torniainen (kesk) sanoo, ettei valiokunnassa ole ilmennyt suuria näkemyseroja lain sisällöstä, mutta sen vaikutukset halutaan selvittää tarkkaan. Samalla on käyty keskustelua toimista, joilla kilpailun avautumisen vaikutuksia voitaisiin hyvittää kotimaisille kuljetusyrityksille. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi sähköinen rahtikirja, raskaan liikenteen talvirengaspakko ja kuljetusajoneuvoilta perittävä tiemaksu.

”Yleinen näkökanta on, että näitä asioita täytyy edistää. Ne täytyy kuitenkin käsitellä erillisinä asioina.”

Kuljetusyritykset ovat vastustaneet muutosta vimmaisesti ja varoittaneet epäreilun kilpailuasetelman johtavan työpaikkojen menetyksiin. Toisaalta hyötyjiä ovat kuljetusten tilaajat ja maksajat.

Hallituksen esityksen mukaan kabotaasikuljetusten määrän lisääntymistä on vaikea arvioida, mutta koska Suomi on syrjässä kuljetusten valtavirrasta, vaikutukset jäänevät rajallisiksi. Kabotaasin arvioidaan olevan nykyisin vähäistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat