Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisilla elintarvikeyhtiöillä kovat odotukset viennille – Venäjän pakotteet saivat panostamaan muihin maihin

Venäjän rajojen sulkeutuminen pakotti suomalaiset elintarvikeyhtiöt etsimään uusia markkinoita. Ala uskoo, että ponnistus näkyy 2–3 vuoden kuluttua liikevaihdossa ja työllisten määrässä.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Vastaava tuotekehittäjä Ulla Helle (vas.) ja tuotekehittelyassistentti Marjut Huovinen pastöroivat ja homogenoivat jugurttimassaa Valion tutkimus- ja tuotekehitysosastolla.
Vastaava tuotekehittäjä Ulla Helle (vas.) ja tuotekehittelyassistentti Marjut Huovinen pastöroivat ja homogenoivat jugurttimassaa Valion tutkimus- ja tuotekehitysosastolla. Kuva: Markus Jokela / HS

Valion tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaavalla johtajalla Tuomas Salusjärvellä on karu tapa kuvata maidon käyttöä teollisuustuotteisiin kuluttajatuotteiden sijaan. Hän kutsuu sitä ”maidon hukkaamisbisnekseksi”.

Hukkaamisbisnes tuplaantui Valiolla vuoden 2014 jälkeen, jolloin Venäjä sulki rajansa EU:n maitotuotteilta. Maito piti panna voiksi ja maitojauheeksi sen sijaan, että siitä olisi valmistettu venäläisille kalliita jugurtteja, juustoja ja juomia.

Valiolle tuli kiire kehittää uusia tuotteita ja etsiä uusia kuluttajamarkkinoita.

”Satsaamme tuotekehittelyyn nyt eri tavalla kuin ennen, kun Venäjän raja meni kiinni”, Salusjärvi sanoo.

Tuloksia on jo alkanut putkahdella kauppojen hyllyille. Esimerkiksi haitallisen suolan vähentämiseen tähtäävät valsa-tuotteet tulivat vastikään myyntiin. Lisää uusia tuotteita on luvassa myöhemmin tänä vuonna.

Maailman ruokamarkkinoilla Valio on pikkuruinen, mutta Suomen elintarvikeviennissä jättiläinen: sen osuus on kaikesta ruokaviennistä on lähes kolmannes. Se, miten Valio onnistuu uusien kuluttajamarkkinoiden löytämisessä, vaikuttaa koko elintarvikeviennin mahdolliseen kääntymiseen kasvuun.

Elintarviketeollisuus on suuri työllistäjä, mutta nyt se on ahtaassa raossa paitsi Venäjän pakotteiden aiheuttaman ylitarjonnan, myös kauppojen tiukan hintakilpailun ja maailmanmarkkinahintojen halpuuden takia.

Samaan aikaan monilla yrityksillä on kunnianhimoisia suunnitelmia ja kova usko tulevaan.

Valio ei ole ainoa, joka etsii uusilla tuotteilla uusia markkinoita. Elintarvikealan investointien ennakoidaan kasvavan lähes 16 prosenttia tänä vuonna. Lisäksi ETL:n toimitusjohtajan Heikki Juutisen mukaan esimerkiksi Tekesin kansainvälistymiseen ja startupeille tarkoitetut määrärahat loikkasivat viime vuonna 17 miljoonaan aiemmasta 10:stä.

Yksi rahaa saaneista on laajaa intoa herättänyt nyhtökaura.

Finpro aloitti puolisentoista vuotta sitten hankkeen Suomen ruokaviennin kaksinkertaistamiseksi 2020 mennessä. Vaikka Venäjän aiheuttama lovi on niin suuri, että vienti tuskin tänäkään vuonna kääntyy kasvuun, Juutinen puhkuu optimismia vientiohjelman suhteen.

Hänen mukaansa ohjelmaan osallistuu jo yli sata yritystä, joista noin 40 on onnistunut tekemään uusia kauppoja. Vienti EU-maihin on kääntynyt kasvuun, ja Juutinen odottaa tänä vuonna myös Aasian-viennin kasvavan.

”Innostus on ollut ihan valtavaa”, hän sanoo ohjelmasta.

”2–3 vuoden kuluttua puhutaan aika hienoista lisäyksistä elintarvikeyritysten liikevaihdossa ja työntekijämäärissä.”

Mutta miksi suomalainen ruoka kiinnostaisi kauempana kuin lähinaapureissa? Elintarvikkeiden tuotanto on pohjoisessa kallista eikä Suomi varsinaisesti kuulu maailman suurten ruokakulttuurien joukkoon.

”Sinisestä lenkistä ei kansainvälisiä eväitä synny. Pitää olla jotakin uniikimpaa”, myöntää HKScanin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava Jukka Nikkinen. Suomen elintarvikealan pörssiyhtiöistä liikevaihdoltaan suurin aloitti vastikään rypsiporsaan viennin Hongkongiin.

”Meillä on ulkomailla vähän lihaksia, kyllä siinä saa innovatiivinen olla”, toteaa myös Valion Salusjärvi.

Innovatiivisuuden lisäksi suomalaiset ruokafirmat toivovat, että pohjoisen puhtaus ja eksoottisuus vetoaisi kuluttajiin kauempanakin.

Fazerin strategiasta ja uudistamisesta vastaava johtaja Heli Arantola uskoo, että kaupantekoa helpottaa yhä enemmän se, että kuluttajien tottumukset ja odotukset maailmalla yhtenäistyvät. Keskiluokkaiset, kaupunkilaiset ihmiset etsivät kauppojensa hyllyiltä samankaltaisia tuotteita asuivatpa he sitten Helsingissä, Shanghaissa tai San Fransiscossa.

”Universaaleja trendejä on nyt enemmän kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten”, hän arvioi. Niitä ovat esimerkiksi terveellisyyden korostaminen, syömisen välipalaistuminen ja se, että yhä useampi on kiinnostunut ruuasta harrastuksena, ei välttämättömänä polttoaineena.

”Maailman rytmi on tihentynyt. Samankaltaiset brändit pärjäävät kaikkialla.”

Esimerkkejä tuotteista, joista ruokatalot toivovat vientimenestyksiä:

HKScan ja rypsiporsas. HKScan alkoi tammikuussa viedä rypsiporsasta tasokkaisiin ravintoloihin Hongkongissa. Sitä on nyt saatavilla muutamassa kymmenessä ravintolassa, kertoo kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaava Jukka Nikkinen. Vuoden loppuun mennessä sitä on tarkoitus saada myös hongkongilaisiin ruokakauppoihin.

”Se on premium-tuote, jolla on myös premium-hinta”, Nikkinen toteaa.

”Hongkongissa on merkittävä kalliiden lihojen markkina. Lisäksi kuluttajat ovat skandaalien vuoksi epäluuloisia kiinalaisen lihan laatua kohtaan.”

Rypsiporsaassa epäterveellisen kovan rasvan osuus on noin viidesosan pienempi kuin tavallisessa porsaanlihassa, vaikka rasvaa sinänsä on yhtä paljon. Pehmeän rasvan osuutta lisää rypsipitoinen ruokinta. Rypsiporsaassa on myös omega 3 -rasvahappoja nelinkertaisesti tavalliseen porsaanlihaan verrattuna.

HKScan on odottanut jo vuosia sianlihan vientilupaa Kiinaan. Viranomaiskäsittely on yhä kesken, eikä Nikkinen halua edes arvailla, koska lupa houkutteleville jättimarkkinoille mahdollisesti heltiää.

Luvan odottelemisen sijaan HKScan päätti aloittaa Hongkongista. Jos hanke sujuu odotusten mukaisesti, tarkoitus on laajentaa rypsiporsaan vientiä esimerkiksi Britanniaan ja muihin Aasian maihin, kuten Japaniin.

Fazer ja kauran jalostus. Maailmalla on meneillään kaurabuumi, joka on saanut Fazerin investoimaan 15 miljoonaa kauratuotteiden tuotantoon. Kauramylly valmistui vasta 2013, ja nyt sen tuotantokapasiteettia ollaan jo kaksinkertaistamassa. Laajennuksen valmistuttua ensi keväänä suurin osa Fazerin valmistamista kaurahiutaleista menee vientiin.

Fazer on ryhtynyt jalostamaan kauraa pidemmällekin. Viime vuoden lopusta alkaen se on pilkkonut kauraa beetaglukaaniksi, kauraproteiiniksi ja kauraöljyksi VTT:n kehittämällä ja patentoimalla teknologialla.

Lähes kaikki ostajat ovat ulkomailla. Kauran osasia myydään nyt lastenruokien ja välipalatuotteiden valmistukseen Keski-Eurooppaan. Myynti on toistaiseksi pientä, mutta tuotteiden lisäarvo suuri.

”Niillä on kilohinta kun kaurahiutaleilla on tonnihinta”, kuvaa Fazerin strategiasta ja uudistamisesta vastaava johtaja Heli Arantola.

Kaurasta eroteltuja osasia voidaan käyttää myös esimerkiksi kosmetiikassa ja lisäravinteissa. Niiden myyminen on kuitenkin aivan erilaista kuin kaurahiutaleiden: ostavan yrityksen tuotekehityksessä saattaa kulua kuukausia, ennen kuin vaikkapa kauraöljyä tai beetaglukaania sisältävä tuote on kauppojen hyllyllä.

Valio ja maitosuola. Valio toi tänä keväänä kauppoihin Oivariini-levitteen ja Polar-juuston, joissa suola on korvattu terveellisemmällä maitosuolalla. Niissä on 80 prosenttia vähemmän terveydelle haitallista natriumia kuin tavanomaisissa tuotteissa, mutta maku ei silti ole suolaton.

Valsa-nimen saanut maitosuola on pitkän tuotekehityksen tulos. Valio etsii nyt valsa-kuluttajatuotteille vientimarkkinoita maista, joissa suolan haitoista puhutaan paljon. Niitä ovat esimerkiksi Britannia ja Yhdysvallat.

”Meillä on globaali innovaatio”, sanoo Valiolla tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi.

”Jos breikkaisimme Yhdysvalloissa, ei paljon muuta tarvittaisi.”

Maitosuolaa syntyy juustonvalmistuksen yhteydessä, kun maidosta erotetaan hera.

Itse erotteluprosessi on yksinkertainen. Taitoa kuitenkin vaatii tavallisen suolan korvaaminen maitosuolalla ilman, että elintarvikkeen maku kärsii.

Valsan käyttöä voi periaatteessa laajentaa muihinkin elintarvikkeisiin. Jo nyt Fazer käyttää sitä sämpylöiden leipomisessa.

”Periaatteessa tätä voisi laittaa vaikka maksalaatikkoon”, Salusjärvi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat