Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Norjan öljyrahasto aikoo haastaa Volkswagenin oikeuteen päästöhuijauksen takia

Suursijoittaja on tyytymätön omistuksensa arvon hupenemiseen ja Volkswagenin toimintatapaan.

Talous
 
FABRIZIO BENSCH / Reuters
Volkswagenin henkilöautoja autotehtaan jakelutornissa Wolfsburgissa Saksassa.
Volkswagenin henkilöautoja autotehtaan jakelutornissa Wolfsburgissa Saksassa. Kuva: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Norjan valtion öljyrahasto aikoo haastaa autovalmistaja Volkswagenin oikeuteen yhtiön päästöhuijauksen takia, kertoo Financial Times -lehti.

Öljyrahasto on suursijoittaja, joka sijoittaa Norjan öljytuloja. Se on omistajana yli 9 000 yrityksessä.

Volkswagenissa se on neljänneksi suurin omistaja 1,64 prosentin osuudellaan äänivaltaisista osakkeista. Omistuksen arvo oli viime vuoden lopussa noin 660 miljoonaa euroa.

Öljyrahaston edustaja kertoo Financial Timesille, että rahasto suunnittelee liittyvänsä johonkin monista ryhmäkanteista, joita Saksassa on vireillä Volkswagenia vastaan.

”Sijoittajana velvollisuutemme on huolehtia rahaston omistuksesta Volkswagenissa”, rahaston sijoitusjohtaja Petter Johnsen sanoo.

Volkswagenin päästöhuijaus tuli ilmi viime syyskuussa. Yhtiö on tehnyt jo noin 16 miljardin euron varaukset tulossa olevien korvaushakemusten ja oikeudenkäyntien takia.

Sekä Yhdysvalloissa että Saksassa on vireillä useita ryhmäkanteita. Myös Yhdysvaltain oikeusministeriö, maan kilpailuviranomaiset ja Volkswagenin omat jälleenmyyjät ovat aikeissa haastaa yhtiön oikeuteen.

Öljyrahasto on muiden omistajien tavoin saanut huomata, että skandaali on laskenut Volkswagenin pörssikurssia ja syönyt omistuksen arvoa. Rahasto vaatii vahingonkorvauksia kärsimistään laskennallisista tappioista, jotka nousevat satoihin miljooniin euroihin.

Rahasto ei myöskään usko, että huijaus olisi yksittäisten Volkswagenin työntekijöiden sooloilua.

Rahaston tulossa oleva haastehakemus on yksi osoitus siitä, että öljyrahasto on omistajana muuttumassa aiempaa aktiivisemmaksi. Toukokuun alussa se kertoi aikovansa puuttua aiempaa kärkkäämmin yritysjohtajien kohtuuttomiin palkkioihin.

Öljyrahaston Johnsen ei halunnut kommentoida Financial Timesille Volkswagenin johdon palkkioita. Yhtiön erotettu toimitusjohtaja Martin Winterkorn sai yhtiöltä vielä täyden bonuksen vuodelta 2015.

Johnsen kuitenkin sanoi, että rahasto ei ole tyytyväinen Volkswagenin toimintaan.

”Meillä on vielä vähän näyttöä siitä, että Volkswagen olisi uudistanut hallintotapaansa”, Johnsen sanoi lehdelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat