Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konecranes ostaa Terexin satamalaitteet miljardikaupassa – analyytikoilta kehuja, osake kallistui lähes 18 prosenttia

Konecrasin ja amerikkalaisyhtiö Terexin aiemmin suunniteltu yritysfuusio perutaan. Terex neuvottelee yhä kiinalaisen Zoomlionin kanssa koko yhtiön myynnistä. Jos kauppa onnistuu, sopimus Konecrasin kanssa kaatuu. Evlin analyytikko Elina Riutta pitää tätä mahdollisena.

Talous
 
Kaisa Rautaheimo
Konecranesin nostureita Munkkisaaren telakalla. Konecranes ilmoitti viime elokuussa yhdistyvänsä kilpailijansa Terexin kanssa.
Konecranesin nostureita Munkkisaaren telakalla. Konecranes ilmoitti viime elokuussa yhdistyvänsä kilpailijansa Terexin kanssa. Kuva: Kaisa Rautaheimo

Nostolaitevalmistaja Konecranes on ostanut amerikkalaisen kilpailijansa Terexin teollisuusnostureita ja satamalaitteita hoitavan yksikön runsaalla miljardilla eurolla.

Samalla yhtiöt peruuttavat aiemmin ilmoitetun liiketoimintojen yhdistymisen. Fuusion peruuttamisesta ei koidu kummallekaan yhtiölle seuraamuksia.

Markkinat reagoivat uutiseen positiivisesti. Konecranesin osake kallistui Helsingin pörsissä päivän mittaan lähes 18 prosenttia. Pohjola Pankin analyytikon Pekka Spolanderin mukaan kurssireaktio kertoo myös siitä, että sijoittajat ovat viime aikoina myyneet Konecranesin osaketta ahkeraan.

Spolander sekä Evlin analyytikko Elina Riutta pitävät kauppaa hyvänä. Konecranes saa juuri sen, mitä on pitkään halunnut, eli kilpailijansa teollisuusnosturit ja satamalaitteet.

Teollisuusnosturit ja satamalaitteet vastasivat viime vuonna noin viidenneksestä Terexin myynnistä.

”Tämä on operatiivisesti oikein hyvä liike. Hinta on kova nyt, mutta jos synergia-edut jäisivät täysimääräisesti Konecranesiin, hinnasta tulee hyvin houkutteleva”, Riutta sanoo.

”Konecranes saisi leikattua kustannuksia ja poistetua ylikapasiteettia alalta. Kysymys on, jäävätkö hyödyt sille itselleen vai sulavatko ne hintojen kautta asiakkaille. Heikko kysyntä ja kova kilpailu ovat olleet alan ongelma jo useana vuonna.”

Terexille maksetaan kaupassa 723 miljoonaa euroa käteisenä sekä 19,6 miljoonaa uutta Konecranesin B-sarjan osaketta. Konecranes rahoittaa käteisellä suoritettavan osuuden velalla.

Amerikkalaisyhtiöstä tulee Konecranesin B-sarjan osakkeenomistaja 25 prosentin osuudella. Osakkeiden äänivalta on rajoitettu. Terex saa myös oikeuden nimittää kaksi jäsentä Konecranesin hallitukseen.

Konecranesin hallituksen puheenjohtajan Christoph Vitzthumin mukaan kauppa luo ”huomattavaa arvoa” yhtiön asiakkaille ja osakkeenomistajille.

”Konecranesille tämä yritysosto on merkkipaalu tulevaisuutemme rakentamisen suhteen”, Vitzhthum sanoo pörssitiedotteessa.

Kaupan arvioidaan toteutuvan ensi vuoden alkupuolella, mutta se ei ole vielä varma.

Terex voi irtisanoa sopimuksen viimeistään toukokuun loppuun mennessä, jos se joko myy koko liiketoimintansa kiinalaisyhtiö Zoomlionille tai ”perustellusti uskoo viipymättä tekevänsä” sitovan myyntisopimuksen.

Tässä tapauksessa Terex maksaisi Konecranesille 37 miljoonan dollarin arvoisen korvauksen.

Konecranes ilmoitti jo elokuussa yhdistyvänsä Terexin kanssa. Terex kertoi kuitenkin maaliskuussa tavoittelevansa sitovaa sopimusta parempaa hintaa tarjonneen kiinalaisyhtiö Zoomlionin kanssa.

Evlin analyytikko Riutta uskoo Zoomlionin tekevän pian sitovan ostotarjouksen koko Terexistä. Riutta pitää mahdollisena, että ostotarjous menee Yhdysvalloissa läpi ja Konecranes-kauppa kaatuu.

”Terex on ottanut tässä itselleen eräänlaisen vakuutuksen, mikäli Zoomlionin tarjous ei menisi Yhdysvalloissa läpi”, Riutta kommentoi Konecranes-kauppaa.

Zoomlionin todennäköisen tarjouksen onnistuminen ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettu, Riutta arvioi. Teollisuunostureiden ja satamalaitteiden luovuttamista kiinalaisyhtiön käsiin on nimittäin pidetty Yhdysvalloissa kansallisen turvallisuuden kannalta arveluttavana.

Jos koko liiketoiminnan myynti Zoomlionille torpataan, Terex voisi myydä satamalaitteet Konecranesille ja yrittää sitten muun liiketoiminnan myyntiä kiinalaisyhtiölle uudestaan.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi maanantaiaamuna, että tällaisesta ratkaisusta olisi käyty jo keskusteluja. Myös Pohjola Pankin analyytikko Spolander pitäisi outona, jos Konecranes ei olisi keskustellut Zoomlionin kanssa ja perillä siitä, mitä kiinalaisyhtiö aikoo tehdä.

”Voisi ajatella, ettei Zoomlion ole alunperinkään ollut kiinnostunut satamalaitteista, koska se on ennen kaikkea rakennuskonevalmistaja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat