Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret, ylemmät toimihenkilöt ja kaupunkilaiset omaksuivat kauppojen myöhentyneet aukioloajat

Laajentuneita aukioloaikoja on hyödynnetty enemmän viikonloppuisin kuin arki-iltoina.

Talous
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa.
Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa. Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa

 Vähittäiskaupat sekä parturi- ja kampaamoliikkeet ovat saaneet vuodenvaihteesta asti päättää aukioloajoistaan vapaasti.

 Aiemmin aukioloaikoja oli rajoitettu myymäläkoon mukaan.

Erityisesti nuoret, ylemmät toimihenkilöt ja pääkaupunkiseudun asukkaat ovat Tilastokeskuksen mukaan ottaneet omakseen kauppojen pidentyneet aukiolot.

Kuluttajabarometrin yhteydessä tehdyn kyselyn mukaan kaikkiaan 42 prosenttia suomalaisista oli hyödyntänyt kauppojen pidempiä aukioloaikoja viikonloppuisin ja pääsiäisenä. Aiempaa myöhempään arki-iltaisin kaupassa oli käynyt huomattavasti harvempi, vain 27 prosenttia suomalaisista.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen Tieto&trendit –julkaisusta.

Into käydä myöhään kaupassa vähenee kyselyn mukaan sitä mukaa, mitä iäkkäämmästä ihmisestä on kyse. Kun alle 35-vuotiaista 64 prosenttia kertoi hyödyntäneensä pidennettyjä aukioloja, eläkeläisistä näin oli tehnyt vain 23 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla uusien aukioloaikojen hyödyntäminen oli yleisempää kuin muualla maassa.

Opiskelijoista jopa 66 prosenttia oli käynyt tavanomaista myöhempään kaupassa. Ylemmistä toimihenkilöistä näin oli tehnyt 61 prosenttia, työntekijöistä vain 49 prosenttia.

”Alueiden eroihin vaikuttanee se, että uusia aukioloaikoja on tarjolla kaupungeissa ja taajamissa sekä siitä, että kaupungeissa asuvat ovat nuorempia, koulutetumpia ja suurituloisempia kuin muilla alueilla asuvat”, kirjoittaa Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen tiiminvetäjä Juha Nurmela.

”Pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret, opiskelijat ja ylemmät toimihenkilöt ovat ikään kuin etujoukko, jonka elämäntapaan ja ajankäyttöön sopii myöhäinen kaupassakäynti.”

Tilastokeskus teki kyselyn haastattelemalla huhtikuun alkupuolella 1 255:tä eri puolilla Suomea asuvaa 15–84-vuotiasta. Heitä pyydettiin kertomaan, ovatko he käyttäneet ”uutta pidentynyttä aukioloaikaa”.

Nurmelan mukaan on hieman epävarmaa, saadaanko näin tietoa juuri laajentuneiden aukiolojen vaikutuksesta vai ihmisistä, jotka ylipäätään ovat käyneet myöhään kaupoissa. Tilastokeskus jatkanee syksyllä seurantaa siitä, miten uusia aukioloaikoja on käytetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat