Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkäykset Nigeriassa ja kasvanut kysyntä nostavat öljyn hintaa pohjakosketuksesta

Goldman Sachs arvioi, että öljymarkkinoiden tarjonta ylittää kysynnän ensi kerran vasta vuoden 2017 alussa.

Talous
 
Akintunde Akinleye / Reuters
Matkustajia öljytynnyreillä täytetyssä veneessä Bayelsassa, Niger-joen suistoalueella.
Matkustajia öljytynnyreillä täytetyssä veneessä Bayelsassa, Niger-joen suistoalueella. Kuva: Akintunde Akinleye / Reuters

Öljyn hinta on noussut korkeimmalle tasolleen sitten viime marraskuun, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Kahdentoista vuoden pohjakosketuksessa käynyt raakaöljyn Brent-viitelaadun hinta oli kallistunut maanantain kaupankäynnissä noin 49 dollariin.

Goldman Sachsin mukaan nyt nähtyyn öljyn kallistumiseen ovat syynä sekä kysynnän kasvu että tarjontahäiriöt Nigeriassa.

Myös moni muu investointipankki on samaa mieltä ja arvioi öljymarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan tasapainottuvan odotettua nopeammin.

”Merkittävät tarjontahäiriöt Nigeriassa tuovat nousupaineita öljyn hintaan, juuri kun ne näyttivät katoavan”, arvioivat Barclays-pankin analyytikot Miswin Mahesh ja Kevin Norrish Bloombergin mukaan.

Puolisotilaallisten ryhmittymien hyökkäykset ja tekniset häiriöt ovat leikanneet Nigerian tuotantoa ainakin 30 prosentilla, maan öljyministeri kertoi viime viikolla.

Hyökkäysten takia Nigeria on tippunut Angolan taakse mantereen suurimpana öljyntuottajana.

Muun muassa öljyjätit Chevron ja Shell ovat keskeyttäneet tuotantonsa Nigerjoen suistolla, jossa Niger Delta Avengers -niminen ryhmittymä on hyökännyt niiden tuotantolaitoksia vastaan.

Nigerjoella on nähty vuosien ajan öljyteollisuuteen kohdistuneita väkivallantekoja. Nyt iskuja tehnyt ryhmittymä aikoo omien sanojensa mukaan rampauttaa Nigerian talouden, ellei hallitus suostu sen useisiin vaatimuksiin.

Yksi niistä on ogoni-heimon alueen siivoaminen ympäristövahingoista, joita öljyteollisuus on vuosien mittaan aiheuttanut.

Goldman Sachs arvioi, että kysyntä ylitti öljymarkkinoilla tarjonnan toukokuussa, kolme kuukautta odotettua aiemmin. Asetelma kääntyy pankin mukaan päälaelleen jälleen vuoden 2017 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Öljyn kysyntä on kasvanut Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan erityisesti Intiassa ja muissa kehittyvissä talouksissa.

Nigerian lisäksi tarjonta on supistunut myös esimerkiksi Kiinassa. Tuoreimpien tilastojen mukaan maa leikkasi raakaöljyn tuotantoaan yli viidellä prosentilla huhtikuussa vuodentakaiseen nähden. Kiinan öljyntuotanto on nyt alimmalla tasollaan sitten viime vuoden helmikuun.

Akintunde Akinleye / Reuters
Bensiiniä jonotetaan huoltoasemalla Ahaodassa Nigeriassa.
Bensiiniä jonotetaan huoltoasemalla Ahaodassa Nigeriassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat