Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Ohjelmistoyhtiöt Suomen hyvämaineisempia työnantajia – Talvivaara ja Posti peränpitäjinä

Ohjelmistoyhtiöt olivat kärjessä, kun korkeasti koulutetut vertailivat yritysten mainetta.

Talous
 
Reijo Hietanen
Ohjelmistoyhtiö Vincit muutti uusiin tiloihin Tampereella viime kesänä. Työntekijöiden toiveita kuunneltiin esimerkiksi akustiikan ja valaisun suunnittelussa.
Ohjelmistoyhtiö Vincit muutti uusiin tiloihin Tampereella viime kesänä. Työntekijöiden toiveita kuunneltiin esimerkiksi akustiikan ja valaisun suunnittelussa. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Peliyhtiö Supercell listan kärjessä

 Kyselyn viisi maineikkainta yhtiötä:

1. Supercell

2. Kone

3. Vincit

4. Reaktor

5. Google

 

 Viisi huonomaineisinta:

1. Talvivaara

2. Posti

3. Stockmann

4. Tieto

5. VR

Suomen maineikkaimmat yritykset ovat työpaikkoja, joissa työntekijöillä on suuri vastuu omasta työstään – ja joista esimiehet voivat puuttua kokonaan.

”Nämä organisaatiot ovat ymmärtäneet, että jos tyypit eivät tule seuraavana päivänä töihin, yhtiön arvo on nolla”, sanoo tamperelaisen ohjelmistoyhtiön Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen.

Vincit tekee ohjelmistoja muille yrityksille. Vincit sijoittui kolmanneksi tänään tiistaina julkistettavassa tutkimuksessa, jossa tekniikan ja kaupallisten alojen korkeasti koulutetut nimesivät Suomen hyvämaineisimpia yhtiöitä.

Kyselyn teki mainetta ja työnantajakuvaa tutkiva T-Media. Kysely oli kaksivaiheinen: ensimmäisessä vaiheessa 583 ihmistä nimesi kaksi hyvä- ja huonomaineista työnantajaa.

Toisessa vaiheessa nimetyistä yrityksistä koottiin kymmenen kärki sekä häntäpää, ja 1 999 ihmistä arvioi näiden yritysten mainetta eri kanteilta. Puolet vastaajista oli opiskelijoita.

Viiden kärkeen nousi neljä ohjelmistoyhtiötä. Ykkönen oli pelistudio Supercell, nelonen ohjelmistotalo Reaktor ja viides yhdysvaltalainen Google.

Vincitin Kuitusen mukaan yrityksiä yhdistää se, että organisaatiot eivät ole perinteisiä pyramideja, vaan työntekijöille annetaan paljon vastuuta ja vapauksia.

Organisaation tehtävänä ei ole niinkään johtaa vaan poistaa esteitä työntekijän onnistumisen tieltä.

”Meillä ei ole esimiehiä ollenkaan. Meitä on 200 henkeä, ja jos joku ylenee, hänestä tulee toimari”, Kuitunen sanoo.

Kärkipään ainut ”perinteistä” teollisuutta edustava yhtiö oli listan kakkonen eli hissejä ja liukuportaita valmistava sekä huoltava Kone.

Kaikki maineselvityksessä menestyneet eivät ole Supercellin kaltaisia tähtiyrityksiä. Kun mainetta piti pohtia tuotteiden ja palveluiden näkökulmasta, listan kolmanneksi nousi ruokakauppa Lidl.

Selvästi heikoimmat arvosanat sai Talvivaara. Muutkin häntäpään yhtiöt – Posti, Stockmann, Tieto ja VR – ovat olleet otsikoissa lähinnä talousvaikeuksien ja irtisanomisten takia.

Toimivatko sitten ohjelmistoyhtiöiden opit muissa yrityksissä? Voiko tehdasta johtaa kuin softataloa?

Ohjelmistoyritykset ovat siitä erikoisia työpaikkoja, että erinomaisen ja keskinkertaisen työntekijän tuottavuusero voi olla huima. Siksi yritykset havittelevat erityisen hanakasti parhaita tekijöitä.

Reaktorin toimitusjohtajan Vesa Laurosen mukaan oppeja voi silti hyödyntää muillakin toimialoilla. Monet muut yritykset ovat olleet kiinnostuneita kuulemaan Reaktorin toimintatavoista, joihin kuuluu muun muassa matala hierarkia, itseohjautuvuus ja ihmislähtöisyys.

”Ne ovat helposti sovellettavissa muilla aloilla”, Lauronen sanoo.

Laurosen mukaan Reaktorin toimintatapojen perimmäinen peruste on se, että ne johtavat parhaisiin lopputuloksiin.

Vincitin Kuitusen mielestä jokainen yritys voi ottaa mallia ohjelmistoalalta siitä, miten ihmisiä johdetaan. Tärkein oppi on, että ihmiset ovat erilaisia, joten kaikkia ei voi johtaa samalla tavalla.

Työntekijöiden huomioimiseen ei tarvita aina isoja asioita. Kuitunen kertoo vierailleensa metallipajassa, jossa työtyytyväisyys saatiin kohenemaan ”nollasta sataan” uusilla kuulosuojaimilla.

Ero aikaisempaan oli se, että työntekijät pystyivät uusien kuulosuojainten avulla kuuntelemaan Spotifyta tai jotain muuta musiikkipalvelua. Kuulokkeiden hinta jäi alle sadan euron.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat