Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vanhat lainat – Yhtiöille nyt lainaa paljon edullisemmin kuin asuntolainaa ihmisille

Remonttilainan marginaali on pienentynyt jopa puolen prosentin tuntumaan.

Talous
 
Ville Honkonen
Asuinrakennuksia Oulun keskustassa Torinrannassa.
Asuinrakennuksia Oulun keskustassa Torinrannassa. Kuva: Ville Honkonen
Fakta

Isännöitsijä hoitaa kilpailuttamisen

 Jos oman taloyhtiösi lainojen korot mietityttävät, kannattaa ottaa yhteyttä taloyhtiön hallitukseen. Hallitus voi pyytää isännöitsijää kilpailuttamaan lainat uusiksi, jos niiden ehdot ovat markkinoiden yleistä tasoa huonommat.

 Käytännön pankkikontakteja hoitaa yleensä isännöitsijä. Hallitus kuitenkin päättää, mistä pankista laina lopulta otetaan.

 Lainan marginaalin lisäksi myös viitekorolla on väliä. Kaikista pankeista taloyhtiölainan viitekoroksi ei välttämättä enää saa vuotta lyhyempiä viitekorkoja.

 Uusissa taloyhtiölainoissa viitekoron tasoksi on toisaalta määritelty vähintään nolla. Vanhoissa lainoissa tällaista ehtoa ei yleensä ole, mikä kannattaa ottaa huomioon lainoja vertaillessa. Vanhan lainan viitekorko voi olla tällä hetkellä reippaasti miinuksen puolella.

Taloyhtiöt saavat nyt lainaa edullisemmin kuin yksittäisen asuntolainan ottajat, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Paunan mukaan hyvät taloyhtiöt saavat kaupunkikeskuksissa, kuten Helsingin seudulla ja Tampereella, lainaa jo yleisesti 0,5–0,7 prosentin marginaalilla.

”Jos kyseessä on vauras taloyhtiö, jossa luototussuhde eli lainan määrä suhteessa talon arvoon on alhainen, marginaali voi olla jopa 0,4 prosenttia”, Pauna sanoo.

Samaa viestiä kertoo myös Aktia. Helsingin yrityspankin johtajan Anu Maisin mukaan taloyhtiölainojen keskimarginaali on noin 0,8 prosenttia pääkaupunkiseudulla.

”Mutta olemme antaneet myös matalampia tarjouksia esimerkiksi 0,6 prosentin marginaalilla. Se riippuu vähän taloyhtiön koosta, kunnosta ja lainan koostakin. Trendi on ollut selvästi laskeva”, Maisi sanoo.

Taloyhtiöiden lainojen marginaalit ovat tulleet alas vauhdikkaasti. Vielä 3–4 vuotta sitten marginaalit saattoivat olla yli puolentoista prosentin, jopa kahden prosentin tuntumassa.

Marginaalien pienentymiseen on syynä ennen kaikkea pankkien rahoituksen halpeneminen. Pankit saavat katetuilla joukkolainoilla sijoittajilta rahaa hyvin edullisesti. Näiden velkakirjojen vakuutena on asuntovakuudellisia asuntolainoja ja taloyhtiöiden ottamia lainoja.

Paunan mukaan taloyhtiöiden lainoihin perustuvat velkakirjat käyvät erittäin hyvin kaupaksi kansainvälisille sijoittajille.

Sijoittajat toisaalta ottavat tarkkaan selvää katettujen joukkolainojen vakuuksista. Helsinkiläinen vakavarainen kivitalo on erinomainen vakuus.

”Suomalainen taloyhtiö on älyttömän hyvä keksintö ja matalan riskin asiakas. Sijoittajatkin ovat alkaneet ymmärtää sen. Riski hajaantuu osakkaiden kesken ja osakkeet ovat likvidejä eli helposti myytävissä. Taloyhtiölainassa vakuutena on vieläpä koko talo ja tontti”, Pauna sanoo.

Aktialla halvat hinnat perustuvat osin siihen, että se on nostanut Euroopan keskuspankin tarjoamaa edullista lainaa, jonka korko on lähellä nollaa.

”Olemme päättäneet suunnata sen nimenomaan taloyhtiörahoitukseen, koska taloyhtiöillä on paljon korjaustarpeita”, Maisi sanoo.

OP-ryhmän pääkaupunkiseudun luotonannosta vastaavan johtajan Heikki Peltolan mukaan marginaalien lasku ei ole ollut niin rajua kuin Hypo tai Aktia kertovat.

”Pienet taloyhtiöt saavat lainaa meiltä vähän alle prosentin marginaalilla, isot 0,75 prosentin molemmin puolin. Mitään suurta muutosta meidän lainakannan marginaaleissa en tunnista”, Peltola sanoo.

Erot näkemyksissä voivat johtua siitä, että pienet toimijat ovat kilpailleet ankarasti viime aikoina asiakkaista niin asunto- kuin taloyhtiölainoissa. Se näkyy niiden hinnoittelussa ehkä enemmän kuin mihin isot markkinajohtajat ovat valmiita taipumaan.

Kiinteistöliiton tuoreen kyselyn mukaan marginaalien keskiarvo taloyhtiöiden korjauslainoissa oli alkuvuonna koko Suomessa 1,2 prosenttia. Viime syksystä se oli laskenut 0,2 prosenttiyksikköä.

Marginaalien pudotus verrattuna muutaman vuoden takaiseen on joka tapauksessa ollut niin suuri, että taloyhtiöiden kannattaa Paunan mielestä ehdottomasti jo kilpailuttaa vanhatkin lainat.

”Isännöitsijälle kannattaa nyt pistää viestiä, että kannattaa kilpailuttaa uudet lainat huolella ja vanhat myös”, Pauna sanoo.

Niinä finanssikriisin jälkeisinä vuosina, kun lainahanat olivat tiukemmalla, taloyhtiöiden lainoihin saatettiin laittaa lisäehtoja, kuten sanktioita lainan siirtämisestä.

Lainasopimuksessa voi lukea esimerkiksi, että lainan pääomasta pitää maksaa jokin tietty prosentin kymmenesosa sakkoa, jos laina maksetaan ennen aikojaan takaisin eli käytännössä siirretään toiseen pankkiin.

Miljoonien eurojen lainassa sakkomaksu voi olla tuntuva.

”Siinä on käytetty hyväksi tiukkaa tilannetta, jos semmoisia ehtoja on vaadittu. Ne ovat kyllä mennyttä aikaa, eikä sellaisiin pidä tässä markkinatilanteessa suostua”, Pauna sanoo.

Edulliset ehdot eivät kuitenkaan koske koko Suomea, vaan ainoastaan kasvukeskuksia. Syrjäseuduilla remonttilainan saaminen ei ylipäätään ole itsestään selvää.

Kiinteistöliiton kyselyn mukaan 80 prosenttia taloyhtiöiden saamista marginaalitarjouksista oli välillä 0,7–1,9 prosenttia. Hajonta on siis suurta sekä Suomen sisällä, että taloyhtiöiden välillä.

”Ja hinnoittelussa ollaan maaseudulla usein yhden paikkakunnalla vielä toimivan pankin armoilla”, Pauna sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat