Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konecranesin miljardin euron kauppa on Kiinasta kiinni

Konecranes yrittää ostaa vain osan yhdysvaltalaisesta kilpailijastaan. Aikaisemmin suunniteltu yhdistyminen kariutui kiinalaiseen Zoomlioniin.

Talous
 
Kaisa Rautaheimo
Konecranesin nostureita Munkkisaaren telakalla. Konecranes ilmoitti viime elokuussa yhdistyvänsä kilpailijansa Terexin kanssa.
Konecranesin nostureita Munkkisaaren telakalla. Konecranes ilmoitti viime elokuussa yhdistyvänsä kilpailijansa Terexin kanssa. Kuva: Kaisa Rautaheimo
Fakta

Viime vuosien suuria yritysjärjestelyjä pörssissä

 2013 Nokia ostaa Siemensin puoliskon yhteisyritys Nokia Siemens Networksistä. Arvo 1,7 miljardia euroa.

 2013 Fortum myy sähköverkkonsa sijoittajaryhmälle. Arvo 2,55 miljardia euroa. Myöhemmin yhtiö myy Ruotsin verkot 6,6 miljardilla eurolla.

 2014 Nokia myy matkapuhelimensa Microsoftille. Arvo 5,44 miljardia euroa.

 2015 Nokia ostaa kilpailevan verkkoyhtiön Alcatel-Lucentin. Arvo 15,6 miljardia euroa.

Nostolaiteyhtiö Konecranes aikoo ostaa vain viidesosan yhdysvaltalaisesta kilpailijastaan Terexistä 1,1 miljardilla eurolla. Viime elokuusta lähtien suunnitteilla oli täysimittainen yhdistyminen. Yhtiöt peruivat yhdistymisen maanantaina ja ilmoittivat kutistuneesta yritysjärjestelystä.

”Kiinalaisten väliintulo muutti kuvioita”, selittää Konecranesin toimitusjohtaja Panu Routila.

Kiinalaisilla Routila tarkoittaa teollisuusyhtiö Zoomlionia, joka alkoi tammikuussa jahdata Terexiä. Routilan mukaan Konecranesillä ei olisi ollut varaa haastaa tarjouskilpailussa Zoomlionia, jolla on taustatukenaan Kiinan valtion pankit.

Tästä syystä Konecranes päätti tyytyä vain satamalaite- ja nosturiyksikköön eli Terex MHPS:ään. Routila ei suostu kertomaan, olisiko yhdistyminen ollut Konecranesille mieluisampi vaihtoehto.

”Meistä olisi fuusiossa tullut osa moniteknologiayritystä, kun nyt meistä tulee tiukasti teollisuusnostureihin ja satamalaitteisiin fokusoitunut yritys. Molemmissa on puolensa.”

Sijoittajat ottivat uutisen karsitusta yrityskaupasta vastaan riemuiten. Konecranesin osake vahvistui maanantaina lähes 18 prosenttia.

Konecranesin ostosmatka Atlantin taakse on ollut pitkä ja vaivalloinen. Surkastuneenakin kauppa olisi harvinaisen suuri suomalaiselle teollisuusyhtiölle.

Kauppa voi vielä peruuntua, sillä kiinalaisella Zoomlionilla on oikeus korottaa ostotarjoustaan Terexistä toukokuun loppuun saakka.

Evlin analyytikko Elina Riutta uskoo Zoomlionin tekevän pian uuden tarjouksen koko Terexistä. Hän pitää mahdollisena, että tarjous menee läpi ja Konecranesin järjestely kaatuu.

”Terex on ottanut tässä itselleen vakuutuksen, mikäli Zoomlionin tarjous ei menisi Yhdysvalloissa läpi.”

Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset saattavat hillitä Zoomlionin suunnitelmia. Teollisuusnostureiden ja satamalaitteiden luovuttamista kiinalaisen yhtiön omistukseen pidetään Yhdysvalloissa kansallisen turvallisuuden kannalta arveluttavana.

Jos Zoomlionin tarjous on riittävän hyvä, eivätkä viranomaiset vastusta kauppaa, Terex siirtyy kokonaan kiinalaisten haltuun. Konecranesille jäisi vain 37 miljoonan euron korvaus sopimuksen raukeamisesta. Aiempien yhdistymissuunnitelmien kuoppaamisesta Terex ja Konecranes pääsivät sopuun ilman korvausvaatimuksia.

Todennäköisesti Zoomlion ja Konecranes jakavat Terexin keskenään. Uutistoimisto Bloomberg arvioi, että jos Konecranes ostaa Terexin satamalaitteet ja nosturit, Zoomlion nappaa loput. Connecticutin osavaltiosta kotoisin oleva Terex valmistaa myös rakennuslaitteita ja kivenmurskaimia.

Toimitusjohtaja Routila ei kommentoi, ovatko suomalaiset neuvotelleet Zoomlionin kanssa. OP-ryhmän analyytikko Pekka Spolander pitäisi outona, jos Konecranes ei olisi perillä siitä, mitä kiinalainen yhtiö aikoo tehdä.

”Voisi ajatella, ettei Zoomlion ole alunperinkään ollut kiinnostunut satamalaitteista, koska se on ennen kaikkea rakennuskonevalmistaja.”

Konecranes tarjoaa Terexin osasta 723 miljoonan euron pankkilainoilla rahoitetun käteismaksun ja 19,6 miljoonaa uutta Konecranesin B-sarjan osaketta. Osakkeiden myötä Terexistä tulisi Konecranesin suurin osakkeenomistaja 25 prosentin osuudella. Äänivalta olisi rajoitettu, mutta Terex saisi oikeuden nimittää kaksi jäsentä Konecranesin hallitukseen.

Konecranes on varautunut siihen, että Zoomlion ostaa Terexin jäljelle jäävät osat. Zoomlionista ei voi tulla mutkan kautta Konecranesin suurinta omistajaa.

”Jos Terexin omistus muuttuu, sopimukseen on kirjattu, että osakkeet annetaan joko osinkoina muille osakkeenomistajille tai myydään markkinoille ulos. Meistä ei tule kiinalaisten alaisia”, Routila painottaa.

Terexillä on vielä noin kaksi viikkoa aikaa neuvotella Zoomlionin kanssa. Routila uskoo, että Terex myy satamalaite- ja nosturiyksikkönsä Konecranesille. Yritysoston on tarkoitus toteutua vuoden 2017 alkupuolella.

Isojen kauppojen jälkeen yrityksillä on tapana karsia päällekkäisyyksiä. Osa Konecranesin lupaamasta 140 miljoonan euron vuosittaisesta synergiasta saattaa toteutua irtisanomisten kautta. Yrityskaupan tuoman taloudellisen hyödyn on tarkoitus toteutua täysimääräisesti kolme vuotta kaupan solmimisen jälkeen.

Konecranes työllistää Suomessa noin 2 000 työntekijää. Routila painottaa, että Suomi on Konecranesille tärkeä.

”En tietenkään voi luvata mitään, mutta Suomi on kotimaamme ja paikka, jossa kehitämme esimerkiksi tuotteitamme ja it-järjestelmiämme. Tätä tarvitsemme tulevaisuudessa yhä enemmän.”

Konecranesillä on Suomessa tuotekehityksen ja palvelupisteiden lisäksi tehtaat Hämeenlinnassa ja Hyvinkäällä. Routilan mukaan yhtiö hyötyy siitä, että tuotekehitys tapahtuu lähellä tehdastuotantoa.

”Suomen asema voi jopa vahvistua kaupan myötä.”

Jos Konecranes onnistuu ostamaan osan Terexistä, Konecranesin vuotuinen liikevaihto kasvaa 2,1 miljardista eurosta 3,5 miljardiin euroon.

Uudistunut yhtiö työllistäisi maailmanlaajuisesti 19 000 työntekijää.

Routila arvioi, että kauppa vauhdittaisi etenkin palveluiden kasvua.

”Elämme jälkiteollisessa maailmassa, jossa uusia suuria investointeja infrastruktuuriin tehdään entistä vähemmän.”

Noin 45 prosenttia Konecranesin liikevaihdosta tulee huollosta ja muista palveluista.

Oikaisu (HS 19.5.2016) : Tiistaina 17. toukokuuta sivun A26 grafiikassa oli virheellinen luku. Konecranesin ja Terex MHPS:n yhteenlaskettu liikevaihto on 3,52 miljardia euroa, ei 5,52 miljardia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat