Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hypo: Suomessa eletään historiallista rakennusbuumia – ”Näkymät ovat valoisammat kuin vuosikausiin”

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa, että Suomessa rakennetaan nyt enemmän asuntoja kuin ainakaan yli 20 vuoteen.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Pääkaupunkiseudun Kehärata on kaksinkertaistanut asuntorakentamisen Vantaalla. Myös Kivistöön rakennetaan uutta.
Pääkaupunkiseudun Kehärata on kaksinkertaistanut asuntorakentamisen Vantaalla. Myös Kivistöön rakennetaan uutta. Kuva: Markus Jokela / HS

Hypoteekkiyhdistyksen tuoreen asuntoindeksin mukaan asunto- ja rakennusalalla pyyhkii nyt todella hyvin.

Asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla jo lähes normaalilla tasolla. Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan vire leviää myös muihin kasvukeskuksiin.

”Suomessa eletään historiallista rakennusbuumia. Nyt rakennetaan asuntoja enemmän, pienempiä ja paremmille sijainneille kuin ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen”, Brotherus kirjoittaa katsauksessa.

”Kevät on aina asuntokaupan ruuhka-aikaa, mutta nyt kehitys ja näkymät ovat valoisammat kuin vuosikausiin.”

Rakennusbuumi näkyy myös tilastoissa. Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto on kasvanut jatkuvasti, tuoreimpien tilastojen mukaan joulu-helmikuussa 8,7 prosenttia.

Myös myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä oli noussut samalla ajanjaksolla 16,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Joulu-helmikuussa asunnoille myönnetty lupamäärä taas kasvoi yli 28 prosenttia vuodentakaisesta.

Poikkeuksellista on Brotheruksen mukaan se, että rakentaminen on nyt keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja muutamiin kasvukeskuksiin.

Rakentaminen tapahtuu vieläpä kysynnän mukaan, eli teossa on pieniä kaupunkiasuntoja hyvien liikenneyhteyksien varrelle.

”Koko maassa ei ole tilastohistorian aikana kertaakaan keskitytty vastaavasti pienten asuntojen rakentamiseen”, Brotherus kirjoittaa.

Viime vuonna yli 40 prosenttia uusista asuntoaloituksista sijaitsi pääkaupunkiseudulla. Myös Tampere rakentaa ahkeraan. Suuret infrahankkeet, kuten pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri, Kehärata ja Länsimetro sekä Tampereen ratikkahanke kiihdyttävät asuntotuotantoa.

Samalla kun pienten asuntojen rakennus kukoistaa, omakotialoitukset ovat valahtaneet pohjalukemiin.

Asuntomarkkinoilla menee lujaa, mutta siellä vallitsee Hypon mukaan myös kaksi akuuttia uhka ja yksi hitaasti kypsyvä riski.

Ensinnäkin Suomi tai euroalue ei ole kovin valmis ottamaan vastaan globaalin talouskasvun mahdollista kovaa heikentymistä.

Toinen suuri uhka asuntomarkkinoilla liittyy kotimaan politiikkaan ja etenkin niin sanotun kilpailukykysopimuksen toteutumiseen.

”Hallituskriisi, lakkoilu ja työnsulut istuvat äärimmäisen huonosti luottamusta etsivään maahan”, Brotherus kirjoittaa.

Kolmas, syvemmällä muhiva uhka löytyy Hypon mukaan kasvukeskuksista.

Ihmiset muuttavat tällä hetkellä sankoin joukoin muutamiin kaupunkeihin. Se on sinänsä hyvä asia, koska kaupungistuminen edistää koko talouden tuottavuutta ja Hypo näkeekin kallista ja tehotonta hajasijoittamista edistävän aluepolitiikan yhtenä riskinä.

Jos kasvavaan kysyntään ei kuitenkaan reagoida riittävän voimakkaasti tarjonnan kasvattamisella, Suomea uhkaa Tukholman tauti eli täysin perustekijöistä irtautuneet asuntojen hinnat.

Vaikka rakentamisessa on nyt otettu ensimmäiset korjaavat askeleet, tehtävää riittää Hypon mukaan moneksi vuodeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat