Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Suomikin kärsisi brexitistä – Britannian EU-ero aiheuttaisi kymmenen vuoden epävarmuuden

Keskuskauppakamari kehottaa Britanniassa toimivia yrityksiä arvioimaan riskit

Talous
 
DARREN STAPLES / Reuters
EU-eron kannattajat kampanjoivat Britannian Trurossa 11. toukokuuta.
EU-eron kannattajat kampanjoivat Britannian Trurossa 11. toukokuuta. Kuva: DARREN STAPLES / Reuters

Britannian lähtö Euroopan unionista aiheuttaisi poliittista vahinkoa ja kuluja myös muille EU-maille, Suomi mukaan lukien.

Oxford Economicsin selvityksen mukaan välittömät taloudelliset vaikutukset olisivat Suomelle pienet, mutta Britannian erosta saattaisi seurata kymmenen vuotta epävarmuutta, kun EU ja Britannia yrittäisivät muodostaa uudenlaiset taloudelliset siteet. Oxford Economics on maailmantalouden analyysiin erikoistunut arvostettu konsulttiyhtiö.

Konsulttiyhtiön johtaja Jens Tholstrup ja laitoksen johtava Eurooppa-ekonomisti James Nixon esittelivät Britannian EU-eron eli Brexitin seurauksia Keskuskauppakamarin tilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

“Suomen kohdalla taloudelliset vaikutukset olisivat vuoteen 2030 mennessä hyvin pienet – noin 0,2 prosentin luokkaa bruttokansantuotteesta. Poliittinen epävarmuus voisi kuitenkin kestää kymmenisen vuotta, sillä Britannian pitäisi neuvotella EU:n kanssa uudesta vapaakauppasopimuksesta”, Nixon selittää.

Epäsuorasti Suomen kaltaisia maita haittaisi eniten samanmielisen suuren yhteistyökumppanin menettäminen.

”EU:sta lähtisi yksi suurimmista vapaiden markkinoiden ja liberaalin talouspolitiikan tukijoista”, Nixon huomauttaa.

Tämä saattaisi vaikuttaa merkittävästi siihen, mihin suuntaan EU tulevaisuudessa kehittyy. Hänen mukaansa Britanniassa on kaksi ryhmää, jotka ajavat Brexitiä.

”Ensimmäinen on pienistä yrityksistä koostuva bisnesyhteisö, joka pitää EU:ta hyvin hankalasti saavutettavana, byrokraattisena markkina-alueena. Toinen ryhmä koostuu kansalaisista, jotka kokevat, että globalisaatio on ajanut heidät ahtaalle ja että maahanmuuttajat vievät heiltä kohtuuhintaiset asunnot ja työpaikat.”

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden yksikön johtajan Timo Vuoren mukaan jokaisen Britanniassa toimivan suomalaisyrityksen pitäisi arvioida omat riskinsä. Britannia ei kuitenkaan kuulu Suomen kaikkein merkittävimpien kauppakumppaneiden joukkoon. Britannia on Suomelle yhdeksänneksi suurin tuontimaa ja kuudes vientimaa.

”Suomalaiset vievät Britanniaan eniten paperia, sellua ja muita puutuotteita. Britit tuovat Suomeen eniten autoja, joiden hinta saattaisi Brexitin jälkeen kallistua”, hän toteaa.

Erilaiset metsästä saatavat tuotteet kattavat peräti 54 prosenttia Suomen viennistä Britanniaan. Lisäksi Suomi vie Britanniaan esimerkiksi terveysteknologiaa ja muovituotteita. Autot puolestaan kattavat 17 prosenttia Britannian Suomeen tuomista tavaroista.

Oxford Economicsin Tholstrup huomauttaa, että Brexit saattaisi olla tuhoisa Britannian autotehtaille.

”Suurin osa Britanniassa valmistettavista autoista on japanilaisten ja saksalaisten autofirmojen tuotteita. He saattavat hyvinkin ajatella, ettei tehdastuotantoa ole järkeä pitää Britanniassa, jos maa ei enää kuuluu EU:n yhteismarkkinoihin.”

Myös Britannian rahoitusmarkkinat kärsisivät EU:n ulkopuolella toimimisesta. Brexit voisi myös entisestään heikentää EU:n ja Yhdysvaltojen välisen vapaakauppasopimuksen TTIP:n onnistumismahdollisuuksia.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvioi, että Brexit asettaisi Suomen hankalaan asemaan.

”Brexit pakottaisi Euroopan valitsemaan jommankumman tien, ja molemmat niistä olisivat Suomelle vaikeita. Joko EU hajoaa asteittain tai euroryhmä tiivistää voimakkaasti poliittista integraatiota. Jälkimmäisessä tilanteessa naapurimme Ruotsi olisi löyhemmässä järjestelyssä euron ulkopuolella, kun taas esimerkiksi Virossa olisi Suomeen verrattuna tosi toimivat työmarkkinat.”

Britannia äänestää EU-jäsenyydestä 23. päivä kesäkuuta.

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Jens Tholstrup ja James Nixon kertoivat Brexit-selvityksestä Keskuskauppakamarin tilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Jens Tholstrup ja James Nixon kertoivat Brexit-selvityksestä Keskuskauppakamarin tilaisuudessa Helsingissä tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat