Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Mikä valtion omistajapolitiikassa mättää

Viime viikon torstaina julkistetun periaatepäätöksen suurin uutinen oli se, että Sipilän hallitus kannusti Postin hallitusta pohtimaan yhtiön listaamista pörssiin niin, että valtiolle jäisi kuitenkin enemmistöomistus yhtiöstä.

Talous
 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antaa tänään tiistaina pääministerin ilmoituksen hallituksen uusista linjauksista valtion omistajapolitiikassa.

Viime viikon torstaina julkistetun periaatepäätöksen suurin uutinen oli se, että Sipilän hallitus kannusti Postin hallitusta pohtimaan yhtiön listaamista pörssiin niin, että valtiolle jäisi kuitenkin enemmistöomistus yhtiöstä.

Toinen suuri uutinen oli uuden ”kehitysyhtiön” perustaminen, johon valtion omistuksia siirretään yhdeksästä eri yhtiöstä yli kahden miljardin euron arvosta.

Nämä yhtiöiden osakkeet siirtyvät omistusyhtiöön ikään kuin laukaisualustalle, josta valtioneuvoston on helppo myydä kyseisiä yhtiöitä tai niiden osakepotteja tai käyttää osakkeita vaihdon välineinä erilaisissa tulevissa yritysjärjestelyissä ja fuusioissa.

Postia lukuun ottamatta suurin osa kehitysyhtiöön siirretyistä yhtiöistä on toki ollut myyntilistalla tai valmistelussa myyntiin jo pidemmän aikaan. Näin kehitysyhtiön perustaminen ei lisää niiden myyntiprosessia muuten kuin että ne siirretään uuteen omistajayhtiöön.

Taloudellisesti suurin merkitys näistä osakepoteista on öljyjalostamo Nesteen 16,7 prosentin omistuksen siirrolla. Nesteen osakkeiden myynnistä valtio saa halutessaan noin 1,3 miljardia euroa käteistä.

Valtio omistaa nyt Nesteestä 50,1 prosenttia, mutta Sipilän hallitus katsoo, että huoltovarmuuden kannalta riittävä kontrolli yhtiöön saadaan vähäisemmälläkin omistusrajalla eli jäljelle jäävällä 33,4 prosentilla.

Teollisuudenalojen ammattiliitto Team ehti tuoreeltaan paheksua valtion Neste-omistuksen siirtoa kehitysyhtiöön. Team piti selvänä, että kehitysyhtiö on vain välivaihe ennen osakkeiden myyntiä. Tulkinta on varmasti oikea.

Sijoittajien ja valtion kannalta valtion enemmistön purkaminen on yleensä yhtiön arvoa nostava seikka.

Erityisesti moni institutionaalinen sijoittaja pitää yhtiötä lähtökohtaisesti arvokkaampana, jos valtion omistus on alle 50 prosenttia.

Myös omistusohjausministerinä hallituksessa toimiva Juha Sipilä on markkinoinut kehitysyhtiön perustamista ja koko omistajaohjauksen periaatteiden muutosta otsikolla ”tase töihin”.

Kun erilaisten myyntikunnossa tai myyntiin kohta puoliin valmiiksi tulevien yhtiöiden osakkeet siirretään samaan omistusyhtiöön eli ”kehitysyhtiöön”, omaisuusmassaa voidaan käyttää hyväksi erilaisissa kehityshankkeissa ja luototustilanteissa.

Yhtiö, jolla on yli kahden miljardin euron omaisuus, on omistusohjausministerille melkoinen leikkikalu, jonka avulla voidaan luoda uusia alustoja kasvussa oleville markkinoille.

Tällaisten alustojen luominen voi luoda uutta liiketoimintaa, ja jos kohteet valitaan oikein, kaikki hyötyvät.

Juha Sipilä mainitsi viime torstaina esimerkkinä tällaisesta alustasta terveydenhuollon tietojärjestelmien alustaratkaisun, jonka pohjalle eri operoijat voisivat sitten luoda järjestelmiä.

Ikuisen poliittisen keskustelun aihe tulee olemaan se, onko valtio hyvä päättämään minkälaisia alustoja voi rakentaa.

Hallituksessakin kokoomuksen ja perussuomalaisten yhtenä päähuolena oli se, että keskusta tuhlaa alustarahat erilaisiin puolueen arvomaailmaa lähellä olevin aluepoliittisiin hankkeisiin.

Sen takia kehitysyhtiön hallitukselta vietiin oikeus ostaa tai myydä yhtiön osakkeita omalla päätöksellään.

Kaikki kehitysyhtiön hallituksen ehdotukset menevät ensin virkamiesten valmisteltavaksi, sitten omistajaohjausministeri Sipilän kautta ensin talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja sitten hallituksen yhdessä päätettäväksi.

Nämä ylimääräiset kuviot olisi voinut välttää tekemällä kehitysyhtiöstä puhtaan omistajayhtiön, jota omistusohjausministeri ja tämän johtamat virkamiehet hallinnoisivat.

Nykyisessä pääministerin kiireisen aikataulun tarpeisiin yksi ylimääräinen kehitysyhtiön hallitus on ehkä tarpeen, mutta kun Suomi palaa normaaliaikaan, jossa omistajaohjauksella on oma ministerinsä kehitysyhtiön hallituksen tarpeellisuus joutuu koetukselle.

Eduskunnan valtionomistuksen periaatteita koskevissa keskusteluissa on tyypillistä, että aihekirjo on laaja ja argumentit ovat monenkirjavia.

Meidän kaikkien yhteisen omaisuuden järkevä käyttö kun herättää tunteita – myös äänestäjissä.

Uusissa valtionomistuksen linjauksissa korostetaan valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuta ja verojen maksamista siihen maahan, jossa tulos syntyy.

Yhtiöiden johdon irtisanomiskorvauksia leikataan puoleen ja bonuksia leikataan 60 prosentista 50 prosenttiin. Nämä linjaukset koskevat tietysti vain uusia sopimuksia ja ovat varsin marginaalisia, mutta tyydyttävät herravihan nälkää.

Perussuomalaiset kertoi täysistunnossa tiistaina omassa ryhmäpuheenvuorossaan, että näiden ”ankarien” rajoitusten läpimeno oli ”suorastaan koko uudistuksen elinehto”.

Uusissa omistajalinjauksissa yhtiökohtaisia omistusrajoja laskettiin Nesteessä, Postissa, puu- ja turveyhtiö Vapossa, jäämurtajayhtiö Arctiassa ja vesivoimayhtiö Kemijoessa.

Samalla nostettiin valtion jo sataprosenttisesti omistaman kaasun valmistus- ja jakeluyhtiö Gasumin omistusrajaa samoin kuin sähkön kantaverkkoyhtiö Fingridin omistusrajaa 50,1 prosenttiin.

Fingridissä julkisyhteisöt hallitsevat 70,9 prosenttia äänistä, joten molemmissa tapauksissa yhtiökohtaisten rajojen nosto jää lähinnä kosmeettiseksi poliittiseksi tempuksi.

Asian voi nähdä myös toisin päin. Pääministeri Sipilän mukaan tällä linjataan selkeästi sähkö- ja kaasuverkkojen olevan strategista omistusta myös jatkossa.

Eduskuntakeskustelun kuohun keskellä on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon huomiota ja keskustelua herättää uuden kehitysyhtiön ja sen hallinnon ihmettely ja se, että valtion pörssiyhtiöiden vähemmistöominaisuuksia hallinnoiva Solidium jää ennalleen.

Kun kehitysyhtiöön kerätään yli kahden miljardin potti ja Solidiumissa omistusohjausministerillä eli pääministerillä on näpeissään kuuden miljardin euron osakepotti, näiden yhtiöiden hallintoon tulisi kiinnittää paljon huomiota.

Hyvä kysymys on esimerkiksi se, onko näistä yhtiöistä hyötyä muuten kuin omistusyhtiöinä?

Toisin sanoen onko yhtiöiden omilla hallituksilla ja työntekijöillä oikeasti mahdollisuutta tehdä itsenäisiä päätöksiä vai maksetaanko niille vain omistusohjausministerin nukkeina toimimisesta.

Mielenkiintoista on kuulla myös kansanedustajien näkemyksiä siitä, kuinka hyvin omistusohjauslinjaukset palvelevat pitkällä tähtäimellä Suomen etua – eikä vain tämän hallituksen päämääriä.

Kehitysyhtiöstä myynneillä saatavia varoja on tarkoitus käyttää myös hallituksen kärkihankkeiden rahoittamiseen 1,6 miljardin euron edestä.

Tämän summan kerääminen ei näytä olevan ongelma, koska potin saa kokoon pitkälti jo Nesteen osakepotin myynnillä.

Kehitysyhtiön perustaminen lisää omistusohjausministerin eli tällä vaalikaudella pääministeri Juha Sipilän valtaa.

Valtionyhtiöissä on yhteensä noin 30 miljardin omaisuus.

Nyt pääministerin näpeissä olevien Solidiumin ja kehitysyhtiön osuus on tästä potista jo yli neljännes, yli kahdeksan miljardia euroa.

Sellaisen varallisuuskasan päällikkö käyttää Suomessa paljon valtaa.

Se voi tuntua Juha Sipilästä hyvältä ja tehokkaalta ratkaisulta.

Valtion omistajapolitiikan järjestelmää suunnitellessa kannattaisi miettiä kauemmas.

Esimerkiksi sitä, onko nyt rakennettava järjestelmä tarkoituksenmukainen silloinkin, kun valta siirtyy nykyiselle oppositiolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat