Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan jätit uskovat vahvasti sunnuntai- ja pyhäaukioloihin – pitkiä aukioloaikoja muuallakin kuin isoissa kaupungeissa

Isoissa ketjuissa ei uskota, että kauppojen laajaan kiinnioloon pyhäpäivinä palataan.

Talous
 
Leif Rosas / redstar
Näin laajat aukioloajat ovat sentään harvinaisuus: kuva on yölläkin auki olevasta S-marketista pääkaupunkiseudulla.
Näin laajat aukioloajat ovat sentään harvinaisuus: kuva on yölläkin auki olevasta S-marketista pääkaupunkiseudulla. Kuva: Leif Rosas / redstar

Viikonloppuisin koko maasta alkaa olla jo kovan työn takana löytää ruokakauppaa, joka ei ole auki. Isot kauppaketjut julistavat, että kauppojen aukiolojen vapauttaminen on tähän asti sujunut erittäin hyvin kaupan kannalta. Erityisesti juhlapyhät ja sunnuntait ovat vetäneet kauppoihin paljon väkeä.

Tarkkojen kellonaikojen suhteen vaihtelua on eri puolilla Suomea enemmän, mutta pisimpään auki olevat kaupat eivät keskity pelkästään pääkaupunkiseudulle tai isoihin kaupunkeihin.

”Viimeisten tuntien suhteen on paljonkin vaihtelua, siis että suljetaanko kello 21 vai 22 vai 23. Pitkään auki olevia kauppoja on kuitenkin eri puolilla maata. Kysyntää laajemmille aukioloajoille on ollut paljon”, sanoo kenttäjohtaja Arttu Laine SOK:lta.

K-ruokakaupoista kerrotaan, että sijainti ratkaisee tarkat kellonajat, mutta tässä puhutaan hyvinkin tarkasta maantieteestä. Esimerkiksi liikennesolmussa sijaitsevalle kaupalle pitkät aukioloajat ovat tärkeämpiä kuin keskellä asuinaluetta sijaitsevalle, vaikka kauppojen välillä olisi kävelymatka. Tai toinen esimerkki: laskettelukeskuksen vieressä asiakkaita riittää pääsiäispyhinä.

”Varmaan yksittäisten kauppojen osalta on vuodessa edelleen päiviä, joina kysyntää ei vain ole tarpeeksi. Toisaalta meillä näyttäisi olevan erityisen paljon kauppoja, joita on erittäin järkevää pitää auki jokaisena tai lähes jokaisena päivänä vuodesta”, sanoo K-supermarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki.

K-ryhmän Sääksmäki arvelee, että aukioloaikoja hienosäädetään vielä paikallisesti kysynnän mukaan paljonkin. Laajemmin molemmissa isoissa ketjuissa uskotaan jo, että muutos on ollut oikeaan suuntaan.

”Pystymme tarjoamaan lisää työtunteja ja olemme saaneet hyvin lisää asiakkaita. Kokemukset ovat olleet positiivisia”, SOK:n Laine sanoo.

K-ruokakaupoista kerrotaan, että aukioloaikojen muutos on ainakin yhdellä tavalla vaikuttanut palveluihin jo laajemmin. Tavarantoimituksia tuoretuotteista tehdään aiempaa enemmän kauppoihin myös viikonloppuisin, siis esimerkiksi tuoretta leipää saapuu myös sunnuntaisin.

Erot eri viikonpäivien myynnin välillä ovat kaventuneet, mikä vähentää esimerkiksi roskiin päätyvän ruuan määrää.

Myös Lidl otti toukokuun alusta myymälöistään pidemmät aukioloajat viikonloppuihin toukokuun toisena päivänä. Uudet aukioloajat eli ma–la 8–21 ja su 11–19 ovat voimassa ainakin kesän loppuun lukuun ottamatta juhannuspäivää.

K- ja S-ryhmät eivät vielä ole tiedottaneet aukioloajoistaan juhannuksena.

Kauppojen aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa. Kaupat saavat nykyisin itse päättää, miten ne pitivät ovensa auki.

Tilastokeskuksen maanantaina julkistaman tiedon mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista on hyödyntänyt kauppojen pidempiä aukioloaikoja viikonloppuisin tai juhlapyhinä.

Myöhään illalla arkena kaupassa sen sijaan käy huomattavasti harvempi. Innokkaimpia myöhään ostoksilla kävijöitä ovat nuoret ja pääkaupunkiseudulla asuvat. Tiedot perustuvat kuluttajabarometrin yhteydessä tehtyyn kyselyyn ja on vielä epävarmaa, saadaanko näin selvyys laajuuden aukioloaikojen vaikutuksista suoraan vai enemmänkin ihmisistä, jotka ylipäätään käyvät kaupassa enemmistöä myöhemmin.

Aiemmin aukioloaikojen rajoitukset olivat kiinni myymälän koosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat