Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WSJ: IMF vaatii Kreikan velkataakkaan huojennuksia vuoteen 2040 saakka

Kreikan velkojilla on edelleen suuria erimielisyyksiä kriisimaan velkataakasta.

Talous
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde (vas.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat täysin eri linjoilla Kreikan velkahuojennuksista.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde (vas.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat täysin eri linjoilla Kreikan velkahuojennuksista. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF haluaa lykätä Kreikan kaikkia velkamaksuja vuosikymmenillä, kirjoittaa talouslehti The Wall Street Journal (WSJ).

Nimettömien virkamiesten mukaan IMF painostaa eurovaltioita hyväksymään Kreikan velan korkojen sekä pääoman takaisinmaksun lykkäämisen vuoteen 2040 saakka.

Myöhäisimmät lainat erääntyisivät IMF:n ehdotuksessa maksettavaksi vuoteen 2080 mennessä. Nykyisessä maksuohjelmassa Kreikan viimeinen lainaerä erääntyisi vuoden 2059 elokuussa.

WSJ:n mukaan IMF esitteli mallinsa eurovaltioiden edustajille viime viikolla.

Osapuolet kokoontuvat ensi tiistaina Brysseliin hieromaan sopua Kreikan ensimmäisestä väliarviosta. Mikäli Kreikka läpäisee sen, sille maksetaan runsaan viiden miljardin euron rahoituserä, jolla se selviää tulevien kuukausien maksuistaan.

Kreikan velkojat ovat kuitenkin edelleen erimielisiä maan velkahuojennuksista. Tilanne on hankala, koska IMF ei halua osallistua Kreikan rahoitukseen, jos maa ei saa mittavia velkahuojennuksia.

Toisaalta moni eurovaltio, kuten Saksa ja Suomi, vaatii IMF:n osallistumista ehtona lainaohjelman jatkumiselle. Samaan aikaan etenkin Saksa ja Suomi suhtautuvat erittäin penseästi Kreikan velkahuojennuksiin.

Euroryhmä on silti suostunut puhumaan asteittaisista velkahuojennuksista, joista valtaosa voisi tapahtua vasta nykyisen lainaohjelman päätyttyä vuonna 2018. Komissaari Valdis Dombrovskis kertoi sunnuntaina kreikkalaislehti Kathimerinille, että velkaohjelmasta ei saada sovittua vielä ensi tiistaihin mennessä, mutta sen ”askelmerkeistä” on silti määrä päästä yhteisymmärrykseen.

Niiden tarkoitus on saada myös IMF vakuuttuneeksi Kreikan velkakestävyydestä, mikä on ehtona sille, että se rahoittaa maata.

IMF on kuitenkin täysin eri linjoilla komission ja eurovaltioiden kanssa. Sen mielestä velkahuojennusten on oltava mittavia ja niiden on astuttava voimaan heti.

Kathimerinille puhuneen virkamiehen mukaan osapuolten välillä on ”valtava” näkemysero.

Toisin kuin eurovaltiot ja komissio, IMF ei usko euroryhmän nyt ehdottamien velkahuojennusten saavan Kreikan julkistaloutta kestävälle pohjalle. IMF arvioi, että sen oma ehdotus painaisi Kreikan vuosittaiset velanhoitokustannukset alle 15 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Mikäli Kreikan ensimmäisestä väliarviosta ei päästä sopuun ensi tiistaina, on todennäköistä että neuvotteluissa alkaa kuukauden hiljaiselo. Britannian EU-kansanäänestys on 23. kesäkuuta, ja moni pelkää vaikeiden Kreikka-neuvottelujen antavan eroa kannattavalle leirille lisätukea.

Kreikan velkahuojennuksista sopuun pääsy ei kuitenkaan ole ehtona ensimmäisen väliarvion läpäisylle, alleviivasi myös euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem viime viikolla.

On siis mahdollista, että Kreikka saa akuutisti tarvitsemansa rahoituserän jo pian, jonka jälkeen IMF ja eurovaltiot jatkavat vääntöään kriisimaan velkataakasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat