Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Suomikin kärsisi Britannian EU-erosta

Talous
 
Darren Staples / Reuters
EU-eroa kannattavien kampanjabussi pysähtyi Exeterissä 11. toukokuuta.
EU-eroa kannattavien kampanjabussi pysähtyi Exeterissä 11. toukokuuta. Kuva: Darren Staples / Reuters
Fakta

Äänestykseen enää alle kuusi viikkoa

 Britannia äänestää EU-jäsenyydestä 23. päivä kesäkuuta.

 Mielipidetiedusteluista tehty tuorein yhteenveto kertoo, että 46 prosenttia äänestäjistä haluaisi Britannian jäävän EU:n jäseneksi.

 43 prosenttia haluaisi Britannian eroavan EU:sta. 11 prosenttia ei ole vielä päättänyt kantaansa.

Britannian lähtö Euroopan unionista aiheuttaisi kuluja kaikille EU-maille, myös Suomelle.

Oxford Economicsin selvityksen mukaan Britannian eron välittömät talousvaikutukset olisivat Suomelle pienet. Lähtöpäätös saattaisi kuitenkin aiheuttaa jopa vuosikymmenen verran epävarmuutta, kun EU ja Britannia muodostaisivat uudenlaiset taloudelliset ja poliittiset siteet. Pelkästään eroehtojen neuvotteluun on varattu kaksi vuotta.

Oxford Economics on Oxfordin yliopistosta irtautunut konsulttiyhtiö. Yhtiön johtaja Jens Tholstrup ja Eurooppa-ekonomisti James Nixon esittelivät Britannian EU-eron eli Brexitin seurauksia Keskuskauppakamarin tilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

”Suomessa taloudelliset vaikutukset olisivat vuoteen 2030 mennessä hyvin pienet – ehkä noin 0,2 prosentin luokkaa bruttokansantuotteesta. Poliittinen epävarmuus voisi kuitenkin kestää kymmenisen vuotta. Britannian pitäisi neuvotella EU:n kanssa uudesta vapaakauppasopimuksesta”, Nixon selittää.

Suorat taloudelliset vaikutukset riippuvat siitä, kuinka avoimet kauppasuhteet Britannia ja EU solmivat. Oxford Economics on laatinut yhdeksän hahmotelmaa, joiden mukaan Britannian bruttokansantuotteen taso jäisi vuoteen 2030 mennessä 0,1–3,9 prosenttia pienemmäksi verrattuna siihen, että britit jatkaisivat EU:ssa.

Konsulttiyhtiön arvio on maltillisimmasta päästä. Esimerkiksi London School of Economics -yliopisto on ennustanut, että pahimmissa tapauksessa Britannian kansantalous supistuisi 9,5 prosenttia pelkästään Brexitin vuoksi.

Nixonin mukaan paraskaan vapaakauppasopimus ei takaisi Britannialle nykyisen kaltaista pääsyä EU:n yhteisille markkinoille. Nykyisin Britannia houkuttelee runsaasti ulkomaisia investointeja.

”Voi olla, että Brexitin vuoksi nämä rahavirrat pakenisivat muihin EU-maihin.”

Britannia on ollut samanhenkinen yhteistyökumppani EU:ssa Suomelle ja Saksalle.

”EU:sta lähtisi yksi suurimmista vapaiden markkinoiden ja liberaalin talouspolitiikan tukijoista”, Nixon sanoo.

Hänen mukaansa Britanniassa on kaksi ryhmää, jotka ajavat Brexitiä.

”Ensimmäinen on pienyritysten yhteisö, joka pitää EU:ta hankalasti saavutettavana ja byrokraattisena markkina-alueena. Toinen ryhmä koostuu kansalaisista, jotka kokevat, että globalisaatio on ajanut heidät ahtaalle ja että maahanmuutto vie heiltä kohtuuhintaiset asunnot ja työpaikat.”

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden yksikön johtajan Timo Vuoren mukaan jokaisen Britanniassa toimivan suomalaisen yrityksen pitäisi arvioida omat riskinsä.

Britannia on Suomelle yhdeksänneksi suurin tuontimaa ja kuudes vientimaa.

”Suomalaiset vievät Britanniaan eniten paperia, sellua ja muita puutuotteita. Britit tuovat Suomeen eniten autoja, joiden hinta saattaisi Brexitin jälkeen kallistua”, hän sanoo.

Erilaiset metsästä saatavat tuotteet kattavat peräti 54 prosenttia Suomen viennistä Britanniaan. Britannian Suomeen tuomista tavaroista puolestaan 17 prosenttia on autoja. Saksalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat saattaisivat siirtää tuotantoaan muihin maihin, jos niiden pääsy yhteismarkkinoille rajoittuisi.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvioi, että Brexit asettaisi Suomen hankalaan asemaan.

”Joko EU hajoaisi asteittain tai euroryhmä tiivistäisi voimakkaasti poliittista integraatiotaan. Jälkimmäisessä tilanteessa naapurimme Ruotsi olisi löyhemmässä järjestelyssä euron ulkopuolella, kun taas Virossa olisi Suomeen verrattuna tosi toimivat työmarkkinat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat