Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiöissä yhä isot erokorvaukset

Valtionyhtiöiden nykyiset toimitusjohtajat eivät joudu leikkaamaan erokorvauksiaan.

Talous
 
Roni Rekomaa, HEIKKI SAUKKOMAA ja Markku Ulander / Lehtikuva
Mika Seitovirta, Matti Lievonen ja Pekka Vauramo
Mika Seitovirta, Matti Lievonen ja Pekka Vauramo Kuva: Roni Rekomaa, HEIKKI SAUKKOMAA ja Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Valtio-omistaja aikoo tiukentaa linjaa

 Hallitus linjasi viime viikolla valtion omistajaohjauspolitiikkaa ja ehdotti myös valtionyhtiöiden yritysjohdon irtisanomiskorvausten puolittamista.

 Valtio-omistajan vaatimus on, että pörssiyhtiöissä ja pörssiyhtiöihin rinnastettavissa listaamattomissa yhtiöissä irtisanomisajan palkan ja erokorvauksen yhteenlaskettu suuruus ei saisi ylittää 12 kuukauden kiinteää palkkaa.

 Linjaus koskee valtionyhtiöiden uusia johtajasopimuksia.

Yhdeksänkymmentä pörssiyhtiötä kaikkiaan 121 yhtiöstä lupaa maksaa toimitusjohtajalleen enemmän erokorvausta kuin valtio-omistaja pitää kohtuullisena. Keskuskauppakamarin tiistaina julkistaman selvityksen mukaan valtioneuvoston uudet kriteerit läpäisee 26 prosenttia pörssiyhtiöstä.

Toimitusjohtajien erokorvauksista keskusteltiin viimeksi viime syksynä, kun Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta sai noin 1,8 miljoonan euron kultaisen kädenpuristuksen. Outokumpu menestyi huonosti, mutta silti Seitovirta sai toimitusjohtajasopimuksen mukaan kahden vuoden palkan suuruisen korvauksen.

Valtio-omistajan tuoreen linjauksen mukaan valtionyhtiöissä irtisanomisajan palkka ja erokorvaus yhteenlaskettuna saa vastata enintään vuoden kiinteää palkkaa.

Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan 48 prosenttia pörssiyhtiöistä lupaa maksaa potkut saavalle toimitusjohtajalleen puolentoista vuoden eli 18 kuukauden palkan.

Noin viidennes (19 prosenttia) lupaa toimitusjohtajalleen kahden vuoden palkan ja kaksi prosenttia peräti 30 kuukauden kultaisen kädenpuristuksen, KKK:n selvitys kertoo.

Vain hyvin pieni osa pörssiyhtiöistä on sellaisia, joissa valtion linjausta pitää noudattaa. Uusi linjaus tulee voimaan valtionyhtiöissäkin vasta, kun toimitusjohtaja vaihtuu.

Tämän vuoksi nykyiset valtionyhtiöiden toimitusjohtajat saavat pitää isot erokorvaukset. Öljynjalostusyhtiö Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen saa 24 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen eli noin 1,4 miljoonaa euroa, jos hänet erotetaan. Lentoyhtiö Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon erokorvaus on 1,5 vuoden palkka eli 980 000 euroa.

Valtio voi vaikuttaa sitovasti vain niiden yhtiöiden palkitsemiseen, joista se omistaa yli puolet. Koska yhtiökokouksiin osallistuu vain osa osakkeenomistajista, voi valtio tarvittaessa pienentää erokorvauksia myös yhtiöissä, joissa se on vähemmistöomistajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat