Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fingrid uudistaisi markkinat

Talous
 

Kantaverkkoyhtiö Fingrid esittää muutoksia sähkömarkkinoiden toimintaan. Viime talven pakkasilla Suomen sähköjärjestelmä oli muutaman kerran tiukoilla, kun kaikki tuotanto oli käytössä.

Fingridin mukaan tilanne kertoo sähkömarkkinoiden perustavasta muutoksesta, joka on heikentänyt sähköjärjestelmän huoltovarmuutta.

Syynä on uusiutuvan sähköntuotannon eli erityisesti tuulivoiman voimakas tukeminen. Tuetun sähköntuotannon runsas tarjonta sähkömarkkinoille on laskenut sähkön markkinahintaa niin, että ei-tuetun tuotannon kilpailukyky on heikentynyt.

Suomessa se on tarkoittanut käytännössä hiililauhdevoimaloiden panemista pakettiin. Hiilivoimalat ovat tyypillisesti säätövoimaa, jota käytetään, kun sähkötehon tarve on huipussa.

Fingridin mielestä poliittisen ohjauksen osuutta sähköntuotannossa pitäisi vähentää ja antaa päästökaupan hoitaa päästöjen vähentäminen markkinamekanismien kautta.

Fingridin mielestä osa maiden välisistä siirtoyhteyksistä pitäisi jättää vapaaksi lyhyen aikavälin säätösähkömarkkinan käyttöön. Suomessa pitäisi yhtiön mielestä määritellä, mikä on sähkön toimitusvarmuuden tavoitetaso. Se käytännössä määrittäisi tehoreservin tarpeen. Myös reservin hinnoittelu pitäisi uudistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat