Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryhtiö GE Healthcare maksaa vain vähän veroja Suomeen – verosuunnittelussa apuna rojaltit ja korot

GE Healthcare siirtää vuosittain Suomesta kymmeniä miljoonia euroja konsernin muihin osiin ulkomaille.

Talous
 
GE Healthcare
Sanomalehti New York Times kertoi jo vuonna 2011, että GE ei maksa yhteisöveroa Yhdysvalloissa juuri lainkaan.
Sanomalehti New York Times kertoi jo vuonna 2011, että GE ei maksa yhteisöveroa Yhdysvalloissa juuri lainkaan. Kuva: GE Healthcare

Terveysteknologiayhtiö GE Healthcaren liiketoiminta sujuu Suomessa yhtiön mukaan hyvin, mutta verottaja ei ole toiminnasta suoraan juuri hyötynyt.

GE Healthcaren Suomen-konserni maksoi vuosina 2011–2014 veroja yhteensä alle puoli miljoonaa euroa. Samassa ajassa yritys maksoi emoyhtiön ulkomaisille osille liki 300 miljoonaa euroa korkoja ja rojalteja, joita tyypillisesti ei veroteta Suomessa.

Konsernin sisäiset lainat sekä rojaltit ovat normaaleja ja laillisia yritysten liiketoiminnan työkaluja.

Yritysjuridiikan apulaisprofessori Tomi Viitala Aalto-yliopistosta kuitenkin kertoo, että korkoja ja rojalteja voidaan hyödyntää myös kansainvälisessä verosuunnittelussa.

GE Healthcare on osa yhdysvaltalaista General Electric (GE) -monialayhtiötä. Aikaisemmin Instrumentariumina tunnettu yhtiö päätyi GE:lle yrityskaupassa vuonna 2003. Yhtiö valmistaa hoidossa ja kuvantamisessa tarvittavia laitteita sekä tietojärjestelmiä, ja sillä on yli 750 työntekijää.

GE Healthcare ei ole viime vuosina juuri maksanut tuloksestaan Suomessa veroja, koska tilinpäätösten perusteella toiminta on jäänyt selvästi tappiolle. Tulosta heikentävät muun muassa korot ja rojaltit.

GE Healthcaren Suomen-konsernilla on muualta GE:stä saatuja pääomalainoja, joiden korot ovat 7–7,5 prosenttia. Ulkomaille maksetut korot pienentävät verotettavaa tulosta Suomessa.

GE Healthcare tekee Suomessa tuotekehitystä, jonka aineettomat oikeudet näyttävät tilinpäätösten perusteella kuuluvan Yhdysvaltojen Delawaressa toimivalle GE:n tytäryritykselle.

Yhdysvaltalaisyritys maksaa Suomeen korvausta tuotekehityksestä, ja suomalaisyritys puolestaan maksaa Yhdysvaltoihin rojalteja oikeuksien käytöstä.

Rahavirta kulkee Yhdysvaltoihin päin, sillä rojaltimaksut ovat viime vuosina olleet kymmeniä miljoonia suurempia kuin tuotekehityskorvaukset.

Tappiollisista tuloksista huolimatta yhtiön mukaan liiketoiminta sujuu tätä nykyä hyvin.

”Hyvin menee”, vastaa GE Healthcare Suomen-toimitusjohtaja Matti E. Lehtonen kysymykseen yrityksen tilanteesta.

Lehtonen ei halua suoraan kommentoida, missä määrin korkojen ja rojaltien taustalla on verosuunnittelu.

”Totta kai firmat aina tahtovat tehdä asiat sillä tavalla, että ne ovat edullisia mutta lainmukaisia”, hän sanoo.

Tarkemmat kysymykset Lehtonen pyytää sähköpostitse. Yhtiöstä lähetetään kysymyksiin yleinen vastaus, jonka mukaan GE Healthcare noudattaa kaikkia yhtiöön sovellettavia verolakeja ja säännöksiä.

Lisäksi yritys kertoo maksavansa aina kaikki verot, jotka sille lain mukaan kuuluvat kussakin sen toimintamaassa.

Emoyhtiö General Electric on saanut Yhdysvalloissa maineen taitavana verosuunnittelijana.

Sanomalehti New York Times kertoi jo vuonna 2011, että GE ei maksa yhteisöveroa Yhdysvalloissa juuri lainkaan. Demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sanders on väittänyt GE:tä maan pahimmaksi verojenvälttelijäksi.

Myös tytäryhtiö GE Healthcaren verotus on saanut huomiota. Brittilehti Independentin mukaan GE Healthcare ei ole juuri maksanut Britanniassa yhteisöveroa, vaikka se myy julkisille sairaaloille tarvikkeita vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla.

Kansainvälisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu on saanut paljon huomiota viime vuosina.

Kyse on pitkälti siitä, että yritykset hyödyntävät eri maiden erilaisia verotuskäytäntöjä. Esimerkiksi ohjelmistoyhtiö Google on siirtänyt miljardeja euroja veroitta veroparatiisiin Bermudalle yritysten ketjun avulla.

Tähän ollaan nyt puuttumassa. Aalto-yliopiston Viitala kuvailee, että verotuksen verkko tulee vaikeammaksi läpäistä. Verottaja voi esimerkiksi nykyisin puuttua lainojen verovähennyksiin, jos korot eivät näytä olevan markkinaehtoisia.

Monet länsimaat ovat muuttamassa verotustaan siten, että veroja pitäisi maksaa erityisesti siellä, missä yrityksen arvokkain työ tehdään.

EU aikoo vaatia suuryrityksiä kertomaan verottajille, missä ne tekevät voittonsa ja maksavat veronsa. Komissio lisäksi esitti huhtikuussa, että näiden tietojen pitäisi olla julkisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat