Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lindström ja Häkämies houkuttelivat turvapaikanhakijoita yrittäjiksi

EK, TEM ja Uusyrityskeskukset aloittivat Vantaan Auramon vastaanottokeskuksesta kiertueen, joka pyrkii opastamaan oman yrityksen perustamiseen.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström puhui Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertueen käynnistystilaisuudessa Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla keskiviikkona.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström puhui Maahanmuuttajasta yrittäjäksi -kiertueen käynnistystilaisuudessa Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies jalkautuivat keskiviikkoaamuna Auramon vastaanottokeskukseen Vantaalle houkutellakseen turvapaikanhakijoita yrittäjiksi.

”Moni teistä tulee maista, joissa yrittäjyys on yleistä. Kerromme teille, miten voi ryhtyä yrittäjäksi”, sanoi Lindström vastaanottokeskuksen ruokalassa monikymmenpäiselle kuulijajoukolle. Valtaosa vastaanottokeskuksen 170 asukkaasta on tullut Irakista.

”Me näemme maahanmuuton isona mahdollisuutena Suomelle, koska oma väestömme vanhenee”, kertoi puolestaan Häkämies.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), EK ja Suomen Uusiyrityskeskukset aloittivat Vantaalta kiertueen, jossa alkukesän ja syksyn aikana Uusyrityskeskusten ja te-toimistojen asiantuntijat ja maahanmuuttajataustaiset yrittäjät opastavat maahanmuuttajia yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Markku Ulander / Lehtikuva
Abdelaziz Abdelnabi (oik.) kertoi omista yrittäjäkokemuksistaan Suomessa.
Abdelaziz Abdelnabi (oik.) kertoi omista yrittäjäkokemuksistaan Suomessa.

Auramon vastaanottokeskuksessa yrittäjyydestä puhumassa olivat myös Suomeen kotoutuneet yrittäjät Abdiqadar Hirsi ja Abdelaziz Abdelnabi sekä Vantaan Uusyrityskeskuksen ja Uudenmaan te-keskuksen asiantuntijoita.

Taustalla kiertueessa on sekä vaikea työllisyystilanne että monien maahanmuuttajien yrittäjähenkisyys, jota nyt pyritään hyödyntämään. Turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi Suomessa voimakkaasti viime vuonna, ja työn löytäminen on keskeinen osa kotoutumista.

”Liiketoiminnan harjoittaminen on keino työllistää ainakin itsensä, kun työpaikan saaminen voi olla vaikeaa tässä nykyisessä taloustilanteessa”, Lindström totesi.

Sen sijaan halpatyömarkkinoiden syntymistä Suomeen Lindström vastustaa.

Uutistoimisto AFP kertoi maanantaina, että Saksassa turvapaikanhakijoita on laitettu esimerkiksi korjaamaan polkupyöriä, istuttamaan kasveja ja lakaisemaan kasveja euron tuntipalkalla. Näiden töiden on katsottu toimivan ponnahduslautana siirtolaisten kotoutumiseen.

”Olen koko ajan puhunut halpatyömarkkinoita vastaan. Se on henkilökohtainen mielipiteeni”, Lindström sanoi toimittajille ennen turvapaikanhakijoille pidetyn tilaisuuden alkua.

Hänen mukaansa työpaikoista valtaosa syntyy Suomessa nyt hyvin pieniin yrityksiin, joissa on alle kymmenen työntekijää.

Uusien yritysten perustajina maahanmuuttajataustaiset ovat yliedustettuina ainakin pääkaupunkiseudulla. Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtajan Jari Jokilammen mukaan viime vuonna perustetuista noin 7 000 yrityksestä kymmenesosa oli maahanmuuttajataustaisten perustamia. Vantaan uusyrityskeskuksen asiakkaista viime vuonna lähes 40 prosenttia on ollut maahanmuuttajataustaisia.

”Yritykset ovat paljon muutakin kuin perinteisiä kebab-pitserioita”, Jokilampi täsmentää.

”Joissakin maissa yrittäjyys on luonnollinen tapa tehdä työtä”, hän kuvaa. Hän mainitsee esimerkeiksi Vietnamin, Kiinan, Irakin ja Turkin.

Häkämiehen mukaan isoin este maahanmuuttajien työllistymisen ja yrittäjyyden edessä on kielitaidon puute.

”Kielikoulutus pyörii enimmäkseen vapaaehtoisvoimin, eikä sitä ole riittävästi”, hän sanoi toimittajille.

Hän nosti esiin myös sen, että maahanmuuttajanaisten työllistyminen on ollut huomattavasti miehiä vähäisempää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat