Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suomalainen yhtiö alkaa myydä Nokia-laitteita – tulossa uusia Android-puhelimia ja -taulutietokoneita

Nokia kertoo tehneensä tavaramerkki- ja patenttilisenssisopimuksen HMD Global -yhtiön kanssa.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Nokia lisensoi tuotemerkkinsä HMD Global -yhtiölle.
Nokia lisensoi tuotemerkkinsä HMD Global -yhtiölle. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistava Nokia on tehnyt sopimuksen tavaramerkkinsä ja patenttiensa lisensoinnista HMD Global -yhtiölle. Yhtiö aikoo käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja taulutietokoneiden valmistuksessa. Laitteissa käytetään ohjelmistoyhtiö Googlen Android-käyttöjärjestelmää.

Nokia ei siis itse aio palata tekemään puhelimia tai taulutietokoneita vaan ainoastaan lisensoi tuotemerkkinsä. Lisensoinnin vastineeksi Nokia saa tuloja.

Nokian teknologiayksikön johtajan Ramzi Haidamuksen mukaan Nokia saa jokaisesta myydystä laitteesta tuloja.

”Mitä enemmän laitteita myydään, sitä enemmän saamme tuloja”, Haidamus sanoo. Sen tarkemmin hän ei halua liiketoimintamallista kertoa.

Matkapuhelinteollisuudessa vakiintunut tapa on, että patenttien lisensointia vastaan saadaan tietty prosentuaalinen osuus laiteiden myyntihinnasta.

HMD:n toimitusjohtajaksi siirtyy Arto Nummela, joka on ollut aiemmin johtotehtävissä Nokialla ja Microsoftissa.

”Keskitymme luomaan yhdenmukaisen valikoiman Nokian tavaramerkillä varustettuja matkapuhelimia ja taulutietokoneita, joiden tiedämme vastaavan kuluttajien tarpeisiin”, Nummela kertoo Nokian tiedotteessa.

HMD on vasta perustettu yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Se on perustettu suunnittelemaan ja markkinoimaan Nokian tavaramerkillä myytäviä puhelimia ja taulutietokoneista.

Yhtiön rahoittajia ovat pääomasijoittajat. Nokia ei ole sijoittanut HMD:hen. HMD aikoo sijoittaa Nokian tavaramerkillä myytäviin laitteiden markkinointiin 500 miljoonaa dollaria kolmen vuoden kuluessa. Nokia ei osallistu myöskään markkinointikustannuksiin. Sen sijaan Nokia saa paikan HMD:n hallituksessa, jolla se voi varmistaa tuoteiden korkean laadun.

Puhelimet ja tietokoneet valmistaa taiwanilainen Foxconn, joka valmistaa myös esimerkiksi Applen laitteita. Foxconn ja HMD ovat tänään ilmoittaneet ostavansa ohjelmistoyhtiö Microsoftilta peruspuhelimien liiketoiminnan 350 miljoonalla dollarilla.

Foxconnin omistukseen siirtyy Microsoftilta Nokian entinen tehdas, joka sijaitsee Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa. Microsoftilta siirtyy Foxconnin ja HMD:n palvelukseen 4 500 työntekijää.

”Odotamme innolla läheistä ja pitkäaikaista yhteistyötä HMD globalin ja Nokian kanssa. Olemme vaikuttuneita HMD:n johtoryhmän kokemuksesta ja kyvykkyydestä ja olemme sitoutuneita tukemaan heitä valmistuksen, teknologian ja jakeluketjun alueilla sekä tarttumaan yhdessä markkinoiden tuleviin mahdollisuuksiin”, sanoo Foxconn International Foldinginsin hallituksen puheenjohtaja Wen-Shin Tong tiedotteessa.

Microsoft keskittyy vastaisuudessa Windows Phone -ohjelmiston kehittämiseen. Microsoft myi tammi–maaliskuussa 15,7 miljoonaa peruspuhelinta Nokian tavaramerkillä. Niiden suurin kysyntä on kehittyvillä markkinoilla Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Pian sen jälkeen kun Nokia myi huhtikuussa 2014 tappiollisen puhelinliiketoimintansa Microsoftille, sillä ei ollut enää oikeutta käyttää Lumia-älypuhelimissa Nokian tavaramerkkiä. Sen sijaan edullisissa peruspuhelimissa Microsoftilla oli kaupan mukaan oikeus käyttää Nokian tavaramerkkiä kymmenen vuotta.

Syksyllä 2014 Nokia ilmoitti yhteistyöstään Foxconnin kanssa N1-taulutietokoneessa. Yhteistyön mukaan Foxconn sai oikeuden käyttää Nokian tavaramerkkiä valmistamissaan taulutietokoneissa, joissa oli myös Android-käyttöjärjestelmä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat